Ποιες είναι οι τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

τροφές καλή διάθεσηΜήπως νιώθετε λίγο πεσμένη; Μπορούν μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή σας να ανεβάσουν τη διάθεσή σας; Όλη η αλήθεια για τις τροφές που προσφέρουν χαρά!

 

Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε ακούσει ή και διαπιστώσει ότι όταν νιώθουμε πεσμένοι καταφεύγουμε σε ένα γλυκό και συγκεκριμένα στη σοκολάτα. Γιατί, όμως, ο οργανισμός μας στέλνει τέτοια σήματα; Τα πάντα τελικά είναι θέμα χημείας και μάλιστα εγκεφαλικής χημείας! O ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει νευροδιαβιβαστές, δηλαδή χημικές ουσίες που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των νευρώνων και των εγκεφαλικών μας κυττάρων. Τέτοιες ουσίες είναι για παράδειγμα η ντοπαμίνη, η ορμόνη της επιθυμίας και της εγρήγορσης, αλλά και η σεροτονίνη, η λεγόμενη και «χαρούμενη» ορμόνη, που μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε. H παραγωγή σεροτονίνης επηρεάζεται και από τη διατροφή μας. Aν δηλαδή φάμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, επηρεάζουμε την παραγωγή σεροτονίνης. Εάν χρειαζόμαστε ενέργεια, δηλαδή να «ξυπνήσουμε», η κατάλληλη τροφή είναι εκείνη που περιέχει πρωτεΐνη, και ειδικά το αμινοξύ τυροσίνη. H τυροσίνη βοηθά τον εγκέφαλο να παραγάγει ντοπαμίνη, που χαρίζει ενέργεια. Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος μέσω μικρών αλλαγών στη διατροφή μας να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας; Διαβάστε τις προτάσεις μας!

 

ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑ αντί για τονοσαλάτα

H αλήθεια είναι ότι η τονοσαλάτα είναι αγαπημένο έδεσμα των γυναικών που προσέχουν τη διατροφή τους. O τόνος είναι από τα ψάρια με την πλέον μεγάλη περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3. Όμως κατά τη διαδικασία της κονσερβοποίησης μέρος των λιπαρών αυτών οξέων χάνεται. Aν θέλετε να κάνετε, λοιπόν, το πιάτο σας πιο «χαρούμενο», επιλέξτε ψίχα καβουριού, καθώς συνήθως μια κονσέρβα καβουριού είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα μέταλλο του οποίου η χαμηλή πρόσληψη, όπως αποδεικνύουν έρευνες, συνδέεται με τη ροπή προς την κατάθλιψη.

 

ΜΠΙΡΑ αντί για κρασί

Συνήθως όλοι οι ειδικοί προτείνουν ένα ποτηράκι κρασί με κάθε γεύμα, καθώς είναι πλούσιο σε τανίνες, αλλά και ανεβάζει τη διάθεση. Εμείς σας συνιστούμε μια μέρα να κάνετε μια μικρή εξαίρεση και να πιείτε μπίρα! Κι αυτό γιατί περιέχει χρώμιο, ένα μέταλλο που σε κατάλληλη ποσότητα βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και το μεταβολισμό των σακχάρων. Μην το παρακάνετε, όμως, καθώς το αλκοόλ σε κάθε του μορφή και σε υπερβολική δόση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα!

 

ΤΥΡΙ και ΜΠΙΣΚΟΤΑ αντί για προφιτερόλ

Ονειρεύεστε εδώ και ώρα την πλούσια κρέμα σοκολάτα του και τα σου. Όμως, ένα προφιτερόλ ή κάθε άλλο γλυκό με πλούσια κρέμα θα σας ικανοποιήσει στιγμιαία και όταν το ζάχαρό σας ξαναπέσει, τότε τι θα γίνει; Γι’ αυτό προτιμήστε τυρί και μπισκότα. Tο τυρί είναι πλούσιο σε B12 και άλλες βιταμίνες αλλά και σε καζεΐνη, που βοηθά στην παραγωγή της τυροσίνης (του νευροδιαβιβαστή, που με τη σειρά του επεμβαίνει στην παραγωγή ντοπαμίνης). Θα σας δώσει, λοιπόν, ενέργεια, ενώ αν διαλέξετε μπισκότα ολικής άλεσης, θα σας παρέχουν υδατάνθρακες που θα διατηρήσουν το ζάχαρό σας σε λογικά επίπεδα!

 

ΣΠΑΝΑΚΙ αντί για λάχανο

H επιλογή ανάμεσα σε δύο λαχανικά είναι ίσως δύσκολη, μια και τα δύο είναι καλά για την υγεία μας. Αν, όμως, θέλετε να ανυψώσετε το ηθικό σας, μια πράσινη σαλάτα είναι προτιμότερη από το λευκό λάχανο, καθώς στα πράσινα φύλλα κρύβεται μια ενεργειακή «βόμβα», το μαγνήσιο! Tο μέταλλο αυτό βοηθάει στην πρόληψη του άγχους!

 

MΠΕΡΓΚΕΡ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ με ψητή πατάτα αντί για βοδινό μπέργκερ με τηγανητές πατάτες

Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να μπλοκάρετε την ενεργητικότητά σας και τη σκέψη σας από το να καταναλώσετε ένα κλασικό μπέργκερ με πατάτες. Γεμάτο κορεσμένα και trans λιπαρά, βαραίνει τον οργανισμό σας και μπλοκάρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Aντί, λοιπόν, για ένα τυπικό μπέργκερ δοκιμάστε να φάτε μπέργκερ με κιμά γαλοπούλας και ψητή πατάτα, που θα ετοιμάσετε από το σπίτι σας. H γαλοπούλα έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα· έχει υψηλές συγκεντρώσεις του αμινοξέος «τρυπτοφάνη» που βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης. H ψητή πατάτα θα σας δώσει πολύτιμους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και λιγότερα λιπαρά από τις τηγανητές, ώστε να μην επιβαρύνετε το στομάχι σας.

 

ΠΟΠ ΚΟΡΝ αντί για πατατάκια

Θα δίνατε τα πάντα για λίγους υδατάνθρακες; Τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Τα πατατάκια; Αντισταθείτε και επιλέξτε ποπ κορν! Τα πατατάκια ναι μεν θα αυξήσουν την παραγωγή σεροτονίνης, όμως, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρούς υδατάνθρακες, διασπώνται αργά και άρα η σεροτονίνη θα σχηματιστεί αργότερα! Τα ποπ κορν είναι λιγότερο λιπαρά και άρα πιο κατάλληλα για σνακ.

 

MΠΑΝΑΝΑ αντί για σταφίδες

Κρύβετε στο συρτάρι του γραφείου σας σταφίδες; Από αύριο αφήστε τες και ρίξτε το στις μπανάνες! Οι σταφίδες, αν και πολύ καλή εναλλακτική, εν τούτοις δεν περιέχουν τόση βιταμίνη B6 όση η μπανάνα. Η B6 είναι απαραίτητη στη σύνθεση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, το καλύτερο «φάρμακο» για να φτιάξει η διάθεσή σας!

 

KΑΡΥΔΙΑ αντί για φιστίκια

Αν έχετε ανάγκη από ένα σνακ που θα σας ανεβάσει, τα καρύδια είναι αυτό που ζητάτε! Πλούσια σε Ωμέγα-3, που είναι απαραίτητα για βασικές βιοχημικές διαδικασίες στον οργανισμό, όπως ο μεταβολισμός, βοηθούν και στη βελτίωση της διάθεσής μας. Μάλιστα τα καρύδια είναι προτιμότερα από άλλους ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια ή τα αμύγδαλα, επειδή ακριβώς η περιεκτικότητά τους σε Ωμέγα-3 είναι μεγαλύτερη.

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ αντί για diet cola

Διψάσατε και θέλετε να πιείτε κάτι που θα σας γεμίσει ενέργεια; Αν η πρώτη σας κίνηση είναι να αναζητήσετε μια coca-cola και μάλιστα διαίτης, γιατί παράλληλα προσέχετε, τότε κάνατε τη λάθος επιλογή! H ασπαρτάμη, αυτό το τεχνητό γλυκαντικό, έχει ενοχοποιηθεί για υπερκινητικότητα. Γιατί, λοιπόν, δεν προτιμάτε ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, δηλαδή σε ενέργεια;

 

Με τη συνεργασία της ιατρού-βιοπαθολόγου, δρ. Μαρίας Ψωμά.

 

category: 
happy baby