Ποιό είναι το ιδανικό δώρο για κάθε παιδί!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Public

Πώς να επιλέξετε το σωστό παιχνίδι για την ηλικία & τα ενδιαφέροντά του.

 

Το καλό παιχνίδι αποτελεί αχώριστο σύντροφο των μικρών αγοριών & κοριτσιών, καθώς  αποτελεί μέρος της φύσης των παιδιών, ήδη από τη βρεφική τους ηλικία.

 

Είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθούν σε όλα τα επίπεδα (κινητικό, πνευματικό, γλωσσικό κ.ο.κ.). Το καλύτερο παιχνίδι, είναι αυτό που συνδυάζει τη γνώση με τη διασκέδαση καθώς είναι το «όχημα» με το οποίο το μικρό σας «ταξιδεύει» σε τόπους φανταστικούς που το βοηθούν να μεγαλώσει & να ωριμάσει. Ποιά είναι όμως τα κατάλληλα παιχνίδια & πώς εσείς ως γονείς, μπορείτε να βοηθήσετε με τις αγορές σας, την ψυχοσύνθεση & την φαντασία των παιδιών; Ας το εξερευνήσουμε!

 

Σε κάθε περίπτωση, ότι ηλικία και αν έχει το παιδί στο οποίο θα προσφερθεί το δώρο, η ασφάλεια & η ποιότητα του παιχνιδιού, είναι το Α και το Ω. Γι αυτό προτιμήστε για τις αγορές σας αναγνωρισμένα καταστήματα όπου εξακριβωμένα ενδιαφέρονται να τηρούν τις προδιαγραφές & ελέγχουν τα προϊόντα που εμπορεύονται με γνώμονα την ασφάλεια, την ποιότητά και την αντοχή τους στο χρόνο και που μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση που χρειαστεί για τους δικούς σας λόγους να προβείτε σε αλλαγή ή να χρειαστείτε κάποιο service.

Παρόλο που η επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού δεν είναι εύκολο πράγμα, είναι σίγουρα διασκεδαστικό! Τον νέο γονιό, που έχει άγχος, σίγουρα θα τον βοηθήσει αρκετά, εάν απευθυνθεί σε κάποιο μεγάλο κατάστημα, το οποίο έχει πλήρη & ολοκληρωμένα τμήματα παιδικών, καθώς μπορεί να ελέγχει παράλληλα αρκετές μάρκες παιχνιδιών, να κάνει τις συγκρίσεις που επιθυμεί & τελικώς να αποφασίσει.

Από την άλλη μεριά,η μεγάλη ποικιλία που βρίσκει κανείς σε τέτοια καταστήματα, είναι αυτό που επιζητούν όλοι ανεξάρτητα οι γονείς, καθώς θέλουν να έχουν αμέτρητες επιλογές, ανάμεσα στα top παιχνίδια της αγοράς!

 

0-12 ΜΗΝΩΝ

Πώς παίζει; Κλωτσώντας καθετί που κινείται ή μασουλώντας πράγματα. Και τα δύο είναι απαραίτητα καθώς παρέχουν στο μωρό πληροφορίες αλλά & αναπτύσσουν τις κινητικές του ικανότητες. Τα «πειράματα» με τα αντικείμενα που το περιβάλλουν είναι αναπόφευκτα, καθώς είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς τρόπους να ελέγξει το μωρό τα αντικείμενα αλλά και να  εξερευνήσει τις δυνατότητές του.

Τί παιχνίδια του ταιριάζουν: Η ασφάλεια είναι από τα πρώτα μελήματα των γονέων. Φροντίστε ώστε το μωρό σας να τριγυρίζει και να αγγίζει αντικείμενα και παιχνίδια απολύτως ασφαλή και κατάλληλα για την ηλικία του. Επιπλέον εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να παίξετε μαζί του. Μην ξεχνάτε όμως ότι είναι εξίσου σημαντικό, καθώς θα αρχίσει να μπουσουλάει, να παίζει και μόνο του με παιχνίδια που θα ερεθίζουν τις αισθήσεις του (π.χ. παιχνίδια με ήχο, με μουσική και έντονα χρώματα), αλλά και παιχνίδια που θα το παρακινήσουν να κινηθεί (οχηματάκια, μπάλες,βρεφικά γυμναστήρια).

Είναι επίσης σημαντικό το μωρό να κάθεται και να παίζει στο πάτωμα, όπου υπάρχει αρκετός χώρος, καθώς αυτό το βοηθά στη φάση πριν το μπουσούλημα, αλλά και στο να μάθει να συντονίζει τα χέρια και τα πόδια του,για να στηρίζεται.

 

1-3 ΕΤΩΝ

Πώς παίζει; Ο καλύτερος τρόπος μάθησης για τα νήπια είναι το παιχνίδι.Στην ηλικία αυτή η περιέργειά του ολοένα και αυξάνεται, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι κινητικές ικανότητες του παιδιού, πράγμα που σημαίνει ότι θέλει να εξερευνά τα πάντα, από τα ντουλάπια της κουζίνας μέχρι την ουρά του σκύλου! Ειδικά κάθε παιχνίδι που διαθέτει ρόδες και κινείται, ασκεί ιδιαίτερη έλξη στα παιδιά καθώς μπορούν να το μεταφέρουν παντού! Αν και τα νήπια μπορούν να παίξουν μαζί για λίγη ώρα, το καλύτερο παιχνίδι εξακολουθεί να είναι το μοναχικό παιχνίδι. Τα νήπια αρέσκονται στο να είναι το κέντρο του κόσμου.Επιπλέον τους αρέσει να μιμούνται τον κόσμο των μεγάλων!

Τί παιχνίδια του ταιριάζουν; Επιμείνετε στο να διαλέγετε απλά και ασφαλή παιχνίδια που θα δώσουν τροφή & θα ελευθερώσουν την φαντασία του. Απλά αυτοκινητάκια με φιγούρες, κούκλες και μπάλες είναι ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων αυτής της ηλικίας! Να έχετε πάντα κατά νου ότι όλα τα πράγματα μπορούν να είναι παιχνίδι, από τις μπουρμπουλήθρες στο μπάνιο μέχρι το να ρίχνετε νερό από το ένα ποτήρι στο άλλο! Όλος ο κόσμος είναι ένα τεράστιο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον «λούνα παρκ», για τα παιδιά αυτής της συγκεκριμένης ηλικιακής φάσης. Προσπαθήστε να βγαίνετε καθημερινά βόλτες, παίρνοντας μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι, δίνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία να εκτονώσουν την ενέργειά τους εκτός σπιτιού. Μην επενδύσετε ακόμα στην τηλεόραση για τη διασκέδασή τους, καθώς έτσι θα τεμπελιάσουν και δεν θα αγαπήσουν το  ενεργητικό παιχνίδι. Δώστε νέα τροφή στο παιχνίδι τους κρύβοντας παιχνίδια και εμφανίζοντάς τα μερικές μέρες αργότερα. Μην ξεχάτε επίσης τα βιβλία, σε διάφορες μορφές (πάνινα, πλαστικά,κλπ).

 

4-6 ΕΤΩΝ

Πώς παίζει; Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας,έχουν πλέον καλύτερες λεκτικές κανότητες, γι’ αυτό και οι ιστορίες είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι. Επειδή κατανοούν καλύτερα έννοιες όπως ο χρόνος και η σχέση των πραγμάτων, το παιχνίδι ρόλων γίνεται πιο εκλεπτυσμένο. Επιπλέον οι κινητικές τους ικανότητες έχουν αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να γίνονται πιο δραστήρια & πιο ενεργητικά όταν παίζουν, καβαλώντας παιχνίδια, πιάνοντας και πετώντας την μπάλα κ.ο.κ. Πλέον είναι σε θέση να παίξουν με άλλα παιδιά, ακόμη και να κάνουν φιλίες!

Τί παιχνίδια του ταιριάζουν; Δώστε έμφαση στο παιχνίδι, παρά στη μάθηση. Ενθαρρύνετε το δημιουργικό κομμάτι της προσωπικότητάς του και ειδικά το παιχνίδι ρόλων. Αν και οι γονείς θεωρούν ότι πρέπει να προετοιμάσουν το παιδί για το νηπιαγωγείο με εκπαιδευτικά παιχνίδια, υποτιμούν την αξία του ελεύθερου παιχνιδιού που είναι εξίσου σημαντικό, γιατί βοηθά τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί σωστά. Μην ανησυχείτε για τα στερεότυπα στο παιχνίδι. Τα αγόρια τείνουν να παίζουν πιο πολύ με αυτοκινητάκια και τουβλάκια γιατί η περιοχή του εγκεφάλου τους που αφορά στις μηχανικές ικανότητες αναπτύσσεται περισσότερο.Όμως γενικότερα τα παζλ, τα παιχνίδια κατασκευών & συναρμολόγησης, παιχνίδια που προωθούν τις τέχνες και την καλλιτεχνική φύση των παιδιών είναι τα κατάλληλα. Σημαντικά επίσης είναι κάποια απλά αλλά ενδιαφέροντα επιτραπέζια παιχνίδια, με ζώα, κάρτες ή ταμπλώ, που εισάγουν το παιδί στο ομαδικό παιχνίδι.Τα βιβλία μπορούν να γίνουν πιο σύνθετα και να περιέχουν μία ιστορία.

 

7-9 ΕΤΩΝ

Πως παίζει; Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θέλουν να τα δοκιμάσουν όλα!

Η φαντασία τους έχει πάρει φωτιά & οι συνομήλικοί τους στο σχολείο, έχουν να τους προτείνουν αρκετά νέα πράγματα.Το παιδί μεγαλώνει και ανακαλύπτει τις δυνατότητές του.Και σαν τέτοιο γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό & συγκεκριμένο στις επιθυμίες του. Σεβαστείτε το, όμως φροντίστε να το καθοδηγείτε σωστά & να θέτετε όρια στα παιχνίδια βίας.

Τί παιχνίδια του ταιριάζουν; Ένας υπέροχος τρόπος διασκέδασης είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιχνίδια μνήμης & τα παιχνίδια συναλλαγών. Είτε παίζοντας με την οικογένειά του, είτε με τους συνομηλίκους του, το παιδί χρειάζεται να ακολουθεί κανόνες & βεβαίως μαθαίνει κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο, για την ζωή του. Με τους συνομηλίκους του μαθαίνει να του αρέσει να κερδίζει, όμως διδάσκεται από τους γονείς του, πως να χάνει, ιδιότητα πολύ σημαντική, καθώς η ματαίωση θα κάνει το παιδί, ευερέθιστο, νευρικό, απαιτητικό και ευσυγκίνητο. Όταν συμβεί αυτό, η κατανόηση των γονιών, η παρηγοριά, αλλά και οι απαραίτητες εξηγήσεις που θα του δοθούν, θα το κάνουν σιγά σιγά, να μάθει να διαχειρίζεται το κομμάτι του θυμού του αποτελεσματικά, ώστε να μπορεί να παίζει αρμονικά με τους φίλους του.Μέσω των επιτραπέζιων & ομαδικών παιχνιδιών, το παιδί καλείται να μάθει σπουδαία πράγματα, οπότε προτιμήστε τα. Σημαντικό είναι επίσης τα παιχνίδια που προωθούν τις κινητικές ικανότητες, όπως τα ποδήλατα, τα skateboard, τα πατίνια, ενώ τα βιβλία εξάπτουν την φαντασία τους!

 

 

10-12 ΕΤΩΝ

Τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας αναζητούν  παιχνίδια τεχνολογίας,καθώς έχουν γεννηθεί σε μία εποχή, που η τεχνολογία «τρέχει» με χίλια. Οπότε ζητούν διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια.Μην νομίζετε όμως, ότι το ηλεκτρονικό παιχνίδι, δεν του προσφέρει δεξιότητες, καθώς τέτοιου είδους παιχνίδια, βοηθούν στην παρατηρητικότητα, στα γρήγορα αντανακλαστικά & στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, καθώς τα επίπεδα των παιχνιδιών, είναι αρκετά προχωρημένα.

 Όμως χρειάζεται να επιμείνετε & στα παραδοσιακά επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς προσφέρουν ομαδικότητα & μέσω της συνεύρεσης, τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν θέματα & να αναζητούν λύσεις. Προτιμήστε τα επιτραπέζια παιχνίδια που περιέχουν και «κομμάτια» που συνδυάζουν  το κλασσικό επιτραπέζιο παιχνίδι, με την σημερινή τεχνολογία, όπως παιχνίδια που συνδέονται με την τηλεόραση ή χρησιμοποιούν «πιστωτικές κάρτες» για τις σημειώσεις, τα οποία αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά. Τα βιβλία επίσης δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από την λίστα των επιλογών σας, καθώς μία καλή ιστορία «κερδίζει» στα σημεία, κάθε παιχνίδι!

Τί να προσέξετε; Δώστε βάση στην ηλικία των παιδιών & μην αγοράζετε παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την  συγκεκριμένη ηλικία, ιδίως αναφορικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σημαντικό ρόλο επίσης, παίζει ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα του κάθε παιδιού & τα ενδιαφέροντά του, πράγματα που επίσης πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, κάνοντας τις επιλογές σας. Εξάλλου αυτό που θέλετε είναι να τα ευχαριστήσετε, έτσι δεν είναι;

 

13+ ΕΤΩΝ

Σε αυτήν την ηλικία πλέον, χρειάζεται να...ρωτάτε! Είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να είστε σίγουροι, ότι το δώρο σας θα...αρέσει! Τα παιδιά αυτής της ηλικίας, έχουν αρκετά νέα ενδιαφέροντα & κατακλύζονται από επιθυμίες. Εάν πράγματι θέλετε να τα ευχαριστήσετε, δύο είναι οι καλύτερες επιλογές που σας προτείνουμε. Είτε μία επίσκεψη μαζί τους σε ένα μεγάλο κατάστημα, όπως για παράδειγμα στα Public, όπου σίγουρα θα βρούν κάτι που τους ενδιαφέρει, ανάμεσα σε tοp προτάσεις δώρων από 500.000 επιλογές, είτε τους προσφέρετε μία Δωροεπιταγή για να επιλέξουν μόνα τους αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα, μέσα από 10.000 τίτλους βιβλίων, ένα άρτια οργανωμένο τμήμα ηλεκτρονικών συσκευών, cd’s & dvd’s, games & πάρα πολλά άλλα!

 

 

Φτιάξτε λοιπόν τις λίστες των δώρων σας και...καλές αγορές!

Ελληνικά
happy baby