Ποιοί ήχοι ηρεμούν τα μωρά & τα έμβρυα;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος

Ποιό είναι το μυστικό που ξέρουν οι μαμάδες & μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την διάθεση του μωρού;

 

 

Η σχέση των μωρών με τους ήχους & την μουσική, είναι πολύ μεγάλη & τους προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία, καθώς αναπτύσσονται, αρχικά μέσα στην μήτρα και στην συνέχεια καθημερινά ενώ μεγαλώνουν!

 

Κατά την διάρκεια της κύησης, τα έμβρυα ακούν το ρυθμικό ήχο της μητρικής καρδιάς, περίπου 26 εκατομμύρια φορές. Η αίσθηση αυτού του ρυθμού, που παρέχεται στα έμβρυα όλους αυτούς τους μήνες μέσα  στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας, συνδέεται με την ασφάλεια που αισθάνονται στη συνέχεια, όταν πλέον έρχονται στον κόσμο.

Ιατρικές μελέτες με τη χρήση υπερήχων έδειξαν, ότι μετά την 16η εβδομάδα κύησης, το έμβρυο μπορεί να αντιδρά σε εξωγενείς ήχους και μπορεί επίσης να ακούει την ανθρώπινη φωνή καθώς και την μουσική.

 

Πλέον θεωρείται ότι οι ακουστικές εμπειρίες του εμβρύου αποτελούν το κυριότερο ερέθισμα για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού του φλοιού.

 

Καθώς η ακοή είναι η πρώτη αίσθηση που εμφανίζεται & η τελευταία που εξαφανίζεται, οι ενδομήτριοι ήχοι που αποτυπώνονται μέσα μας κατά το ξεκίνημα της ζωής μας, μας ακολουθούν για πάντα, χωρίς βέβαια να το γνωρίζουμε.

 

Οι ήχοι της καρδιάς!

Σκεφθείτε για λίγο το εξής: από ποιά μεριά κρατάτε αγκαλιά το μωράκι σας; Όταν δηλαδή το σηκώνετε στα χέρια, σε ποιά μεριά το κρατάτε; Αριστερά ή δεξιά;

Συνήθως οι μητέρες κρατάμε τα μωρά μας στην πλευρά της καρδιάς, ώστε να ηρεμούν ακούγοντας τον ήχο των χτύπων της καρδιάς μας, τα οποία τα συντρόφευε τόσους μήνες. Τα μωράκια πάλι, ηρεμούν & σταματούν να κλαίνε, όταν ακούν την καρδιά της μαμάς τους. Η διαδικασία εκμάθησης των ήχων λοιπόν, αρχίζει από την εμβρυϊκή ακόμη περίοδο.

Ο Ιάπωνας παιδίατρος Dr. Hajime Murooka, του Πανεπιστημίου Νίπον στο Τόκυο, από το 1974, παρατήρησε ότι τα νεογέννητα είχαν πολύ στρες όταν γεννιούνταν και προσπάθησε να βρει έναν τρόπο ώστε να το μετριάσει. Σκέφθηκε λοιπόν, ποιός ήταν ο πιο γνωστός τους ήχος και κατέληξε ότι αυτός ήταν ο ήχος των χτύπων της καρδιάς της μαμάς τους, τον οποίο άκουγαν επί 9 μήνες. Συνδύασε λοιπόν τον ήχο αυτόν, με κλασσικά ακούσματα και με την βοήθεια μουσικών, δημιούργησε τους πρώτους δίσκους με βρεφικά νανουρίσματα, τα οποία περιείχαν και τους ήχους από την καρδιά μελλουσών μαμάδων, τους οποίους κατέγραψε αφού  τοποθέτησε μικροσκοπικά μικρόφωνα στη μήτρα τριών εγκύων γυναικών.

Όταν στη συνέχεια η μαγνητοφωνημένη κασέτα «παίχτηκε» σε 300 νεογνά που έκλαιγαν, τα 85% από αυτά, είτε κοιμήθηκαν, είτε σταμάτησαν να κλαίνε.

Από τότε αναπτύχθηκε πολύ αυτό το κομμάτι της βρεφικής μουσικής & της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει σε μωρά & γονείς στο θέμα της ηρεμίας και του ύπνου.

 Αν ψάξετε θα βρείτε στο εμπόριο πολλά μουσικά dvd με ανάλογη μουσική, η οποία έχει καταλυτική μαγική επίδραση,  στα μωρά!

 

Παρακάτω σας προτείνουμε δύο ενδιαφέροντα βίντεο με νανουρίσματα & τρισδιάστατες εικόνες, από την επίδραση της μουσικής στα έμβρυα & στις κινήσεις τους.

1) Βίντεο με μουσικά νανουρίσματα.

 

 

2)Βίντεο με νανουρίσματα, που δείχνει τριασδιάστατες εικόνες από το έμβρυο, σε σχέση με τους ήχους.

 

 

Όταν τραγουδάει η μαμά!

Τα βρέφη επίσης ηρεμούν αμέσως, με την φωνή της μητέρας τους, καθώς την ακούνε να τους τραγουδά. Αναγνωρίζουν επίσης τις μελωδίες που άκουγαν κατά την περίοδο της κύησης. Μελέτες έδειξαν ότι νανουρίσματα με τη φωνή της μητέρας ή μουσικοί ήχοι που προσομοιάζουν με τους ήχους του εμβρυϊκού περιβάλλοντος, βοηθούν στην ταχύτερη απόκτηση βάρους, την ταχύτερη ανάπτυξη της περιμέτρου της κεφαλής και τη γρηγορότερη έξοδο από το τμήμα νεογνών, σε σχέση με τα νεογνά που δεν εκτίθενται σε αυτούς τους ήχους.

Στα πλαίσια της έρευνας αυτής, ειδικά μικρά ηχεία τοποθετήθηκαν σε θερμοκοιτίδες πρόωρων νεογνών, τα οποία μετέδιδαν σε 24ωρη βάση μουσική εδικά επιλεγμένη για το σκοπό αυτό.

Η θετική επίδραση της μουσικής ήταν εμφανής και αντικειμενικά μετρήθηκε από την αύξηση του οξυγόνου στο αίμα των πρόωρων νεογνών, την ελάττωση της καρδιακής συχνότητας, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ταχύτερης απόκτησης βάρους.

Η μουσική, φαίνεται ότι δρα σαν καταλύτης, αλλά μόνο μέσα στα πλαίσια της όλης ιατρικής &  θεραπευτικής αγωγής που συγχρόνως  προσφέρεται στα μωράκια. Βέβαια, για την εξαγωγή περισσότερο αξιόπιστων συμπερασμάτων θα χρειαστούν πολλές ακόμα κλινικές μελέτες.Αν σας ενδιαφέρει το θέμα,μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες στο βιβλίο του κ.καθηγητή κ.Κ.Ταμπάκη, "Μουσικοθεραπεία από την εμβρυϊκή περίοδο".

Και κάτι επίσης διαχρονικό.Στα πλαίσια της έρευνας έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις φωτογραφίες & στις εικόνες οι οποίες δείχνουν μητέρες ανά τους αιώνες να κρατούν αγκαλιά, τα παιδιά τους.Κάποιοι επιστήμονες λοιπόν παρατήρησαν, ότι στην πλειοψηφία τους οι μητέρες κρατούσαν πάντα τα παιδιά τους από την μεριά της καρδιάς τους. Ακόμη και πειράματα που έγιναν σε αριστερόχειρες & δεξιόχειρες μητέρες, έδειξαν ότι ανεξάρτητα αυτού του γεγονότος, οι περισσότερες κρατούν τα παιδιά κοντά στην καρδιά τους. Το ένστικτο παίζει κυριαρχικό ρόλο...

Μια μαμά πειραματίζεται & θυμάται...

Την περίοδο που ήμουν έγκυος στην κόρη μου, διάβασα ένα άρθρο το οποίο αναφερόταν σε έρευνες που είχαν γίνει σχετικά με το τι ακούν αλλά και το τί θυμούνται τα έμβρυα στη συνέχεια, όταν έρχονται στον κόσμο.

Αποφάσισα λοιπόν να κάνω τα...δικά μου πειράματα, όντας απόλυτα σίγουρη, ότι το μωρό μου μπορούσε να με ακούσει!

 

Επί μήνες λοιπόν & ενώ ήμουν έγκυος, τραγουδούσα καθημερινά, το γνωστό παιδικό τραγουδάκι «Αχ κουνελάκι», πολλές φορές στην διάρκεια της ημέρας, στο σπίτι, αλλά και στο αυτοκίνητο, καθώς οδηγούσα.

Μάλιστα κάποια μέρα, όπως ήμουν συνεπαρμένη από την μελωδία και ξέχασα ότι είχα ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου μου, διαπίστωσα ότι όλα τα άτομα που βρίσκονταν επίσης σταματημένα στα διπλανά αυτοκίνητα στο φανάρι, με κοιτούσαν άλλοι με απορία, άλλοι με συγκατάβαση & άλλοι με...τρόμο!

 

Ο καιρός πέρασε, η κόρη μου γεννήθηκε και ακόμη θυμάμαι πως άνοιξαν τα ματάκια της και τα «κάρφωσε» στο πρόσωπό μου, μόλις της το τραγούδησα  την πρώτη φορά, καθώς την πήρα στην αγκαλιά μου!

Για εμένα & για εκείνη ήταν μια μαγική στιγμή. Μοιραζόμασταν κάτι στην πρώτη μας συνάντηση, που την συντρόφευε επί 9 ολόκληρους μήνες.

Μια οικεία μελωδία από τη φωνή της μαμάς της, όπως ακουγόταν στα αυτάκια της, όλο το διάστημα που μεγάλωνε & ετοιμαζόταν να έρθει στον κόσμο. Είμαι βέβαιη από την αντίδρασή της στους ήχους του τραγουδιού, ότι το αναγνώρισε!

 

Στους μήνες και στα χρόνια που ακολούθησαν, σιγουρεύτηκα απόλυτα, καθώς όσα καινούρια τραγούδια και αν έμαθε, το «Αχ κουνελάκι» παρέμεινε πάντα γι αυτήν, το αγαπημένο της παιδικό τραγουδάκι & πάντα ηρεμούσε ακούγοντάς το, σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόταν.

 

Τί λέτε μέλλουσες μαμάδες να κάνετε κι εσείς το δικό σας πείραμα; Διαλέξτε ένα τραγουδάκι & αρχίστε να το τραγουδάτε στο μωράκι που ετοιμάζεστε να φέρετε στον κόσμο, καθημερινά.

Και αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, όταν με το καλό γεννήσετε, μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τα νέα μαζί μας και με τις υπόλοιπες μαμάδες!

Πηγή: Μουσικοθεραπεία από την εμβρυϊκή περίοδο, Κ. Ταμπάκη & Θ. Ταμπάκη,Νεογνολογικό Τμήμα, Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Ελληνικά
happy baby