Συμβουλές για γονείς

Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο γυναικολόγο!

γυναικολόγος κρατάει την κοινιά εγκύουΗ επιλογή του κατάλληλου γιατρού για μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα είναι μια άκρως σημαντική απόφαση στη ζωή της.

 

Μία έγκυος αφήνει στα χέρια του γιατρού που έχει επιλέξει την δική της υγεία, εκείνη του εμβρύου, καθώς και την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης της. Για το λόγο αυτόν είναι σημαντικό να πάρετε το χρόνο και το χώρο που χρειάζεστε, προκειμένου να ανοίξετε την «αγκαλιά» σας στο γιατρό που θα εξυπηρετήσει τις δικές σας ανάγκες αλλά και του μικρού σας με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο!

 

Η σωστή επιλογή!

 • Καταρχάς, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να διευθετήσετε σχετικά με την επιλογή του γιατρού σας είναι η ειδικότητά του. Σας χρειάζεται ένας γιατρός ο οποίος θα έχει όλη την απαραίτητη γνώση ώστε να σας παρέχει την κατάλληλη φροντίδα, αλλά να σας δίνει και τις καλύτερες ιατρικές συμβουλές. Ένας τέτοιος γιατρός σαφώς και θα έχει σφαιρικές γνώσεις, οι οποίες θα καλύπτουν όλα τα γυναικολογικά ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν, αλλά και θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις φάσεις του τοκετού σας! Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι καλό να επιλέξετε έναν μαιευτήρα-γυναικολόγο, ο οποίος θα μπορεί να σας εξετάζει, να σας συμβουλεύει, αλλά και να φέρει σε πέρας τον τοκετό με ασφάλεια!
 • Πριν μπείτε στη διαδικασία της επιλογής γιατρού, είναι βασικό να συμβουλευτείτε και κάποια έμπιστη φίλη σας ή συγγενικό σας πρόσωπο σχετικά. Εάν υπάρχει κάποιος καλός γιατρός να σας συστήσουν, τότε μπορείτε να τον κρατήσετε στη λίστα σας! Μπορείτε ακόμη και να βρείτε γιατρούς στο Χρυσό Οδηγό. Είναι καλό ο γιατρός σας να μένει κοντά σας, μια και θα τον επισκέπτεστε τακτικά, αλλά σαφώς αυτό δεν πρέπει είναι το μοναδικό κριτήριο. Εάν βρείτε τον ιδανικό μαιευτήρα γυναικολόγο, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, απλά καλοδεχτείτε τον!
 • Όταν γνωρίσετε τον υποψήφιο γιατρό, δώστε σημασία στη χημεία που θα αναπτυχθεί μεταξύ σας. Η χημεία μεταξύ σας είναι σημαντική, προκειμένου εσείς να αφεθείτε και να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στις συμβουλές του. Έπειτα, εξίσου σημαντικό είναι να ανακαλύψετε ότι ταιριάζουν οι φιλοσοφίες σας. Φυσικά και δεν μπορείτε να ταιριάζετε σε όλες τις απόψεις σας και φυσικά εσείς δεν μπορείτε να έχετε τις ιατρικές γνώσεις που έχει ένας ειδικός. Παρόλα αυτά, μπορείτε να κατανοήσετε εάν επικοινωνείτε στο ίδιο μήκος κύματος.
 • Ανάμεσα στις πληροφορίες που χρειάζεται να συλλέξετε είναι επίσης και το μαιευτήριο με το οποίο συνεργάζεται, εάν υποστηρίζει και πραγματοποιεί μια συγκεκριμένη μέθοδο τοκετού κ.λπ.
 • Η σύσφιξη των σχέσεων!
 • Αφού επιλέξετε το γιατρό σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε έπειτα είναι να θέσετε τις σωστές βάσεις ώστε να δημιουργηθεί μεταξύ σας μια σχέση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης!

Υπάρχουν μερικά «συστατικά» για να «μαγειρέψετε» μια επιτυχημένη σχέση με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο σας και είναι τα εξής:

 • Είναι βασικό να νιώθετε αλλά και να δείχνετε εμπιστοσύνη στο γυναικολόγο σας. Αυτό, όμως, δενεπιλογή γιατρού, γυναικολόγος, εγκυμοσύνη, μέλλουσα μητέρα σημαίνει ότι δεν θα εκφράζετε τις ανασφάλειές σας ή τις τυχόν αμφιβολίες σας για κάποιο θέμα, εφόσον τις έχετε. Μια σχέση εμπιστοσύνης αναπτύσσεται όταν τα άτομα που την έχουν μοιράζονται ειλικρινά τις απόψεις και τα συναισθήματά τους.
 • Εάν δεν κατανοείτε το οτιδήποτε, μη διατάζετε να του ζητήσετε επεξηγήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στο σώμα σας, αλλά και στο έμβρυο. Αυτός είναι και ένας τρόπος για να έχει ο γιατρός σας την ευκαιρία να αποδείξει την αξιοπιστία του! Φυσικά δεν είναι ό,τι καλύτερο να τηλεφωνείτε διαρκώς στο γιατρό σας, αλλά χρειάζεται να έχετε την άνεση να μπορείτε να του τηλεφωνήσετε όταν νιώθετε την ανάγκη ή όταν κρίνετε υπάρχει σημαντικός λόγος. Το ίδιο φυσικά ισχύει και όταν έχετε απορία ή φόβο για την εγκυμοσύνη σας.
 • Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε πως η επιλογή της μαίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική, εάν θέλετε να έχετε ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και πληροφορίες όχι μονάχα για τον τοκετό, αλλά και για το θηλασμό που θα επακολουθήσει!
 • Στην περίπτωση που έχετε κάποιο παράπονο από εκείνον (π.χ. εάν δεν σας δίνει την προσοχή που θα θέλατε), τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του το εκφράσετε με ευγενικό τρόπο. Ο γιατρός σας χρειάζεται να ξέρει πώς νιώθετε αλλά και αν κάτι σας έχει δυσαρεστήσει. Ο ευγενικός σας τρόπος δεν μπορεί να χαλάσει τη σχέση που έχετε ήδη αναπτύξει!
 • Εάν δείτε πως με τον καιρό δεν αποκτάτε προς τον γιατρό σας την εμπιστοσύνη που θα θέλατε, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα να επισκεφτείτε και κάποιον άλλο γιατρό. Σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας είναι σημαντικό να ακολουθείτε την εσωτερική σας φωνή, με λίγα λόγια τη διαίσθησή σας!
 • Σε κάθε περίπτωση να είστε πάντα ειλικρινής μαζί με τον γιατρό σας όταν σας κάνει ερωτήσεις (ιδιαίτερα εάν έχετε ακολουθήσει κάτι άλλο από αυτό που σας έχει παροτρύνει ή ακόμη κι αν έχετε κάνει λάθος στη δοσολογία ενός φαρμάκου). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεστε και φυσικά χρειάζεται να θυμάστε ότι ο λόγος ύπαρξης του γυναικολόγου είναι να διασφαλίζει τη δική σας υγεία, καθώς και του εμβρύου, και φυσικά να σας ενημερώνει, να σας εξηγεί, να σας λύνει τις απορίες, να σας παροτρύνει και τέλος να σας καθησυχάζει!

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Μίνας Κάνταρου.

happy baby