Πως να μεγαλώσετε αγαπημένα αδέρφια!
Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι δύσκολο. Το να μεγαλώνεις παραπάνω από ένα, ακόμη δυσκολότερο! Δείτε πώς θα βοηθήσετε τα αδελφάκια να έχουν ειρηνικές και αρμονικές σχέσεις και κάντε τη ζωή σας εύκολη!
Τα αδέλφια έχουν το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πόσα και πόσα αδέλφια δεν έχουν, άλλωστε, μεγαλουργήσει μαζί; Για να προσθέσουν και τα δικά σας, λοιπόν, το λιθαράκι τους, φροντίστε ώστε να αποκτήσουν ειρηνικές, αρμονικές σχέσεις!
Πείτε την αλήθεια!
Το έχουμε ξαναπεί αλλά θα το ξαναπούμε. Εάν υποσχεθείτε στο πρωτότοκό σας πως η ζωή με το αδελφάκι του θα είναι ονειρική, γεμάτη αγάπη, χρώματα και μελωδία, τότε είναι πιθανό η έλευση του μωρού να το απογοητεύσει. Προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές και να μην ωραιοποιείτε την κατάσταση. Ενημερώστε το για όλα τα άσχημα της πρώτης περιόδου αλλά καθησυχάστε το εφόσον αυτή είναι παροδική και πρόκειται να βελτιωθεί!
Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά τους!
Κάθε φορά που το μεγάλο παιδί φωνάζει «εύχομαι να στείλουμε πίσω το μωρό» η πρώτη απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό είναι: «Δεν το εννοείς αυτό»! Κι όμως, το παιδί το εννοεί, τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή. Μην αποφεύγετε, επομένως, τα συναισθήματα αυτά, γιατί είναι πιθανό να ριζώσουν βαθιά μέσα του. Ακούστε τα παράπονά του και προσπαθήστε να του εξηγήσετε πως η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη και πως τα πάντα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Εάν, τέλος, το πρόβλημα είναι καθαρά πρακτικό (π.χ. «δεν μπορώ άλλο, το μωρό συνέχεια κλαίει»), δεν έχετε παρά να το λύσετε. Δείτε τι προκαλεί τη δυασαρέσκεια και χτυπήστε το «κακό» στη ρίζα του.
Ακούστε τα!
Πολλές φορές, όταν έχετε πολλή δουλειά, τα παιδιά τρέχουν γύρω σας και προσπαθούν να σας τραβήξουν την προσοχή με ερωτήσεις. Η κατάσταση αυτή είναι σίγουρα ικανή να σας τρελάνει. Αντί να απαντάτε σε κάθε ερώτησή τους φωνάζοντας «Σε ένα λεπτάκι», γιατί δεν σταματάτε για δυο λεπτά να απαντήσετε στην ερώτησή τους και να διώξετε την ένταση που επικρατεί; Έτσι, τα παιδιά θα γνωρίζουν ότι τα ακούτε, θα χαλαρώνουν και θα μπορούν να παίζουν μόνα τους.
Το πρόβλημα λύθηκε!
Δώστε έμφαση στο να λύνετε κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Εάν, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο παιδί παραπονιέται πως το μωρό τού παίρνει τους μαρκαδόρους, ρωτήστε το πώς θα μπορούσε αυτό να αλλάξει. Μπορεί να σας προτείνει να ζωγραφίζει όταν το μωρό κοιμάται ή θηλάζει. Το πρόβλημα λύθηκε!
Μην τα συγκρίνετε!
Πολλοί γονείς συνηθίζουν να κάνουν συγκρίσεις. «Τι καλά που περπατάς, όχι σαν το μωρό που θέλει συνεχώς να το μεταφέρω εγώ»! Μπορεί να νομίζετε πως οι θετικές συγκρίσεις είναι εποικοδομητικές, εφόσον δεν κάνουν το πρωτότοκο ανταγωνιστικό προς το αδελφάκι του, αλλά σκεφτείτε πως μελλοντικά μπορεί να αποβούν μοιραίες. Αναλογιστείτε το ενδεχόμενο να προσπαθήσει το παιδί να εμποδίσει το μωρό να περπατήσει για να μην του πάρει τα εύσημα. Αποφύγετε κάθε σύγκριση, θετική και αρνητική!
Εκμεταλλευτείτε τη διαφορά τους!
Όσο μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας έχουν, τόσο ευκολότερο είναι να συνεργαστούν. Κι αυτό γιατί ανάλογα με την ηλικία αναπτύσσονται και διαφορετικές δεξιότητες. Αναθέστε τους ξεχωριστές δουλειές στην κατασκευή, για παράδειγμα ενός κέικ, και δείτε τα να περνούν μαζίχρόνο για χάρη σας.
Ξεχωριστές δραστηριότητες
Παρότι ο χρόνος που περνούν μαζί ως οικογένεια είναι σημαντικός για να συσφίξουν τις σχέσεις τους, καλό θα ήταν να δίνετε κάπου κάπου έμφαση στη διαφορετικότητά τους. Εάν πάτε, δηλαδή, μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο και το ένα παιδί ανυπομονεί να δει τις μαϊμούδες ενώ το άλλο δεν χορταίνει να χαζεύει το φίδι, τότε είναι πολύ πιθανό η οικογενειακή χαλαρωτική βόλτα να καταλήξει με φωνές, τσακωμούς και κλάματα. Μεριμνήστε ώστε να περνάτε χρόνο με το κάθε παιδί σας, ακολουθώντας τα δικά του προσωπικά ενδιαφέροντα. Με το να περνάτε ιδιαίτερο χρόνο με το κάθε παιδί θα το κάνει να αισθανθεί ξεχωριστό και μοναδικό. Επίσης, θα το βοηθήσει να αντιληφθεί πως το αγαπάτε εξίσου με το αδελφάκι του και πως θέλετε να του αφιερώνετε αποκλειστικό χρόνο. Έτσι, θα τα κρατάτε ικανοποιημένα και δεν θα χρειάζεται να ανταγωνίζονται για χάρη σας!