Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από το μεταβολικό σύνδρομο!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά και παιδιάΤι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο στην παιδική ηλικία και πώς σχετίζεται με την παχυσαρκία; Πώς αντιμετωπίζεται; Διαβάστε το άρθρο μας!

 

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας παγκοσμίως.  Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο για την πρόληψη και τη μείωση του φαινομένου, που οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις στην ενήλικο ζωή. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών είναι πρωταρχικό μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος και για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η συντονισμένη προσπάθεια όλων μας. Πριν από αυτό όμως καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο.

 

Μεταβολικό Σύνδρομο

Η αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων όλων των ηλικιών αποτελεί ένα κύριο πρόβλημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως, καθώς τα τελευταία χρόνια παίρνει επιδημικές διαστάσεις. Είναι γνωστή η συσχέτιση της παχυσαρκίας με το πλήρες Μεταβολικό Σύνδρομο, δηλαδή μια ομάδα μεταβολικών διαταραχών (αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, υπεργλυκαιμία, κεντρικού τύπου παχυσαρκία ) που δρουν συνεργικά στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όμως η βαρύτητα του προβλήματος της παχυσαρκίας είναι ακόμη μεγαλύτερη στην παιδική ηλικία, καθώς τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν να παραμείνουν παχύσαρκοι ενήλικες και να εμφανίσουν σε μικρότερη ηλικία το πλήρες Μεταβολικό Σύνδρομο και τις επιπλοκές του.

 

  Πώς αντιμετωπίζεται;

Ωστόσο, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές της μπορούν να αποτραπούν και οι στρατηγικές που οδηγούν προς αυτή την μαμά και κόρη κουζίνακατεύθυνση πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα της ιατρικής κοινότητας. Έτσι, ο στόχος για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι η επίτευξη ενεργειακής ισορροπίας μέσω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του ατόμου και αύξησης της φυσικής δραστηριότητας. Η Επιτροπή Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ενδοκρινολογικής Κοινότητας (Clinical Guidelines Subcommittee of the Endocrine Society-J Clin Endocrinol & Metab) προτείνει λοιπόν:

 • Περιορισμό των προσλαμβανόμενων πλούσιων σε θερμίδες και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφών ( αναψυκτικά, χυμοί, fast foods)
 • Περιορισμό των προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων μέσω ελέγχου των μερίδων του φαγητού
 • Μείωση των προσλαμβανόμενων κεκορεσμένων λιπαρών σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερα των 2 ετών
 • Αύξηση των προσλαμβανομένων φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών
 • Να καταναλώνουν τακτικά γεύματα, σε σταθερές ώρες, ιδιαίτερα το πρωινό,  και η αποφυγή του συνεχούς «τσιμπολογήματος» κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα μετά το σχολείο.
 • Καθημερινή μέτρια προς εντατική φυσική δραστηριότητα διάρκειας 60 λεπτών και περιορισμό των δραστηριοτήτων όπως τηλεόραση, computer, video games. Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στη τηλεόραση δεν πρέπει να ξεπερνά 1-2 ώρες την ημέρα σύμφωνα και με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.
 • Οι γονείς πρέπει να υιοθετήσουν υγιή μοντέλα ως προς τη διατροφή και την άσκηση. Επίσης πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία στα παιδιά τους. 

Προλάβετε την παχυσαρκία!

Εξίσου όμως σημαντική με την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι και η πρόληψη της. Επιτροπή Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ενδοκρινολογικής Κοινότητας προτείνει τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας :

 • Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες της ζωής
 • Τα σχολεία να παρέχουν καθημερινά τουλάχιστον 60 λεπτά ενδιάμεσης  έως εντατικής άσκησης σε όλες τις τάξεις
 • Οι γιατροί να εκπαιδεύουν το παιδί και τους γονείς του για τις σωστές διατροφικές συνήθειες και την αναγκαιότητα αυξημένης φυσικής δραστηριότητας
 • Περιορισμός της πρόσβασης των παιδιών σε ανθυγιεινές επιλογές φαγητού στο σχολείο
 • Στρατηγική περιορισμού διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων που απευθύνονται σε παιδιά
 • Αναδιαμόρφωση των κοινοτήτων προκειμένου να αυξηθούν οι ευκαιρίες για ασφαλή πρόσβαση στα σχολεία περπατώντας ή με το ποδήλατο, για αθλητικές δραστηριότητες και για ψώνια στη γειτονιά.

 

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου, διδάκτορος του Παν/μιου Αθηνών, υπεύθυνης του τμήματος παιδικής παχυσαρκίας στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη-Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», Αντωνίας Δασταμάνη.

 

happy baby