Πώς θα το βοηθήσετε να αναπτύξει τα συναισθήματα;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό στην κούνιαΑυτοπεποίθηση, κοινωνικότητα, ανεξαρτησία είναι μερικά από τα σκαλοπάτια που το μικρό σας θα προσπαθήσει να ανέβει ως νήπιο για να κατακτήσει την ολοκληρωμένη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή του. Πώς μπορείτε να το στηρίξετε;

 

Η νηπιακή ηλικία είναι ένα συνεχές ταξίδι νέων εμπειριών. Το μικρό σας μαθαίνει να κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των ενηλίκων και όπως είναι φυσικό η διαδικασία αυτή είναι αργή, άλλες φορές ευχάριστη και άλλες φορές λίγο πιο δύσκολη. Γι’ αυτό πάνω απ’ όλα το παιδί σας χρειάζεται την αμέριστη συμπαράστασή σας αλλά και όλα τα αποθέματα της υπομονής σας.

 

Mεταξύ βρεφικής και παιδικής ηλικίας

Στο διάστημα από τους 12 μήνες μέχρι και τον τρίτο χρόνο το παιδί σας βάζει τα θεμέλια για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του και ειδικά τη συναισθηματική και την κοινωνική. Ποιος, όμως, είναι ο ρόλος των γονιών του σε αυτήν την προσπάθεια του νηπίου;

- Παρέχετέ του ένα σταθερό περιβάλλον! Για να κατακτήσει όλα τα βήματα της συναισθηματικής και κοινωνικής του ανάπτυξης ένα νήπιο χρειάζεται να ζει μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που να του παρέχει ασφάλεια, σταθερότητα και φυσικά αμέριστη αγάπη και στοργή. O ρόλος σας, λοιπόν, είναι να δείξετε στο παιδί ότι είστε πάντα εκεί για να το κρατήσετε όταν... πέφτει!

- Aσχοληθείτε μαζί του. Είναι σημαντικό να νιώσει το παιδί σας ότι έχει κάποιον σύμμαχο στα διάφορα παιχνίδια του που θα το βοηθήσουν να κατακτήσει τον κόσμο των συναισθημάτων. Το να ασχολείστε μαζί του και να το ενθαρρύνετε να κάνει διάφορα πράγματα μόνο του του δίνει ώθηση να συνεχίσει την προσπάθεια και να κάνει το επόμενο βήμα με σιγουριά για τις ικανότητές του.

 

Βήματα γεμάτα συναίσθημα!

Μεταξύ 12 μηνών και 3 ετών το παιδί σας κατακτά βασικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί κοινωνικά και συναισθηματικά. Ποιες είναι οι 4 πιο χαρακτηριστικές;

- Ώρα για λίγη ανεξαρτησία! Mετά τους 12 μήνες και ειδικά μεταξύ 18 και 36 μηνών, το παιδί αντιλαμβάνεται με τον τρόπο του ότι είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Το μικρό σας κατακτά τα πρώτα βήματα για την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση αφού καθετί που καταφέρνει να κάνει μόνο του το παροτρύνει να πάει παραπέρα και να δοκιμάσει κάτι πιο δύσκολο.

- Δεσμοί φιλίας! Από τους 18 μήνες κι έπειτα το μικρό σας είναι σιγά-σιγά έτοιμο να δεχτεί κι άλλα παιδιά στο παιχνίδι του.  Αυτό  σημαίνει ότι είναι πιο πρόθυμο να μοιραστεί τα παιχνίδια του και το χώρο του αλλά και να επικοινωνήσει με άλλα συνομήλικα νήπια, χωρίς τη διαρκή παρέμβαση ενός ενήλικα, που θα παίζει το ρόλο του διαιτητή.

- Mαθαίνω τα συναισθήματα! Γύρω στους 24 μήνες τα νήπια αρχίζουν να αντιλαμβάνονται, μέσα από την παρατήρηση, ότι οι άνθρωποι γύρω τους δεν είναι πάντα χαμογελαστοί. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα της κοινωνικοποίησής τους. Είναι, λοιπόν, χρήσιμο να μην κρύβετε τη συναισθηματική σας κατάσταση από το μικρό σας, αλλά παράλληλα να του εξηγείτε ότι ο θυμός, η λύπη, η απογοήτευση είναι φυσιολογικά συναισθήματα και δεν πρέπει να το τρομάζουν. 

 

Περιέργεια νηπίων!μαμά με μωρό παίζουν

Τα νήπια είναι εξαιρετικά περίεργα στο να εξερευνούν ανθρώπους και πράγματα. Αυτός είναι ένας μοναδικός τρόπος και να κοινωνικοποιηθούν αλλά και να μάθουν από τις διαφορετικές αντιδράσεις και τα συναισθήματα των άλλων γύρω τους. Έτσι καταλαβαίνουν σταδιακά ότι ο κόσμος των συναισθημάτων είναι μεγάλος και πλούσιος!

 

Τρόποι να το βοηθήσετε

Η κατάκτηση των συναισθημάτων και της κοινωνικότητας από το παιδί σας απαιτεί και τη δική σας συμμετοχή. Άλλωστε είστε το βασικό παράδειγμά του και εσάς προσπαθεί να μιμηθεί για να μάθει. Yπάρχουν απλοί τρόποι να το βοηθήσετε:

- Διάβασμα παραμυθιών! Η ανάγνωση παραμυθιών και μάλιστα χρησιμοποιώντας θεατρικό ύφος είναι από τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για να παρουσιάσετε στο παιδί με ευχάριστο και διδακτικό τρόπο τα διαφορετικά συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι. Παραμύθια για το φόβο, την αγάπη, την περιέργεια, αλλά και τη λύπη, τη χαρά κ.ά. θα βοηθήσουν το παιδί σας να θέσει τις βάσεις για τη συναισθηματική του ωρίμανση. Αναζητήστε τα στα βιβλιοπωλεία!

- Oι φατσούλες! Ένα τόσο απλό αλλά και τόσο έξυπνο παιχνίδι που θα βοηθήσει το παιδί σας να οπτικοποιήσει τα συναισθήματα. Δείξτε του εναλλάξ μια θλιμμένη και μια γελαστή φατσούλα, κάνοντας κι εσείς την αντίστοιχη γκριμάτσα και λέγοντας κάθε φορά μια φράση όπως: «Eίμαι χαρούμενος» ή «Eίμαι λυπημένος» και στη συνέχεια καταγράψτε τις αντιδράσεις του. Επεκτείνετε το παιχνίδι και με άλλα συναισθήματα όπως θυμωμένες φατσούλες, φοβισμένες κ.τ.λ.

 

Mπουκιές υπομονής!

Ένας έξυπνος τρόπος να διδάξετε την υπομονή στα παιδιά σας είναι να εκμεταλλευτείτε το φαγητό τους! Τι εννοούμε; Bάλτε το παιδί σας στην κουζίνα και φτιάξτε μαζί το αγαπημένο του σνακ, όπως π.χ.  ένα νόστιμο μιλκσέικ φτιαγμένο από φρέσκο γάλα. Tο να παρακολουθήσει τη διαδικασία μέχρι τη στιγμή που θα το απολαύσει θα του διδάξει ότι όλα τα πράγματα χρειάζονται το χρόνο τους και επομένως δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να περιμένει!

 

Δείτε ακόμη: Χαρισματικά παιδιά: Πώς θα τα αναγνωρίσετε;

                         Πώς να ελέγξετε το θυμό του παιδιού!

 

Ελληνικά
happy baby