Πώς τρέφεται το έμβρυο στη μήτρα;
![Εκτύπωση Εκτύπωση](https://www.goneisonline.gr/sites/all/modules/print/icons/print_icon.png)
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο το πλασματάκι που έχετε μέσα σας τρέφεται και αναπνέει; Είναι αναμφίβολα πολύ ενδιαφέρον!
Το «έμβρυο» μεγαλώνει μέσα στον οργανισμό της μητέρας. Επειδή το ωάριο της γυναίκας δεν έχει λέκιθο, όπως π.χ. συμβαίνει με το αβγό της κότας, το έμβρυο είναι αναγκασμένο να ζει μέσα στο σώμα της μητέρας μέχρι να είναι έτοιμο να ζήσει μόνο του με τα δικά του όργανα. Σε όλη δηλαδή τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα προμηθεύεται από εκείνη το φαγητό και το οξυγόνο που του χρειάζεται, προκειμένου να αναπτυχθεί και να σχηματιστούν τα όργανά του. Ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία αυτή.
Ο πλακούντας
Ο κύριος ρόλος του πλακούντα είναι να αντλεί από το αίμα της μητέρας όλες τις θρεπτικές ουσίες, το νερό και το οξυγόνο που έχει ανάγκη το μικροσκοπικό πλασματάκι που «κουβαλάτε» μέσα σας. Στον πλακούντα καταλήγουν τα δικά σας αιμοφόρα αγγεία και ξεκινούν τα αγγεία του μωρού σας. Το μωρό, καθώς δεν έχει σχηματισμένους πνεύμονες, δεν αναπνέει, αλλά παίρνει οξυγόνο μέσω του πλακούντα. Το αίμα του μωρού σας κατευθύνεται προς τον πλακούντα απ’ όπου απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από το αίμα σας. Ο πλακούντας επίσης εμποδίζει τη δίοδο σε μικρόβια που θα μπορούσαν να μολύνουν το μωράκι σας. Ο ρόλος του δηλαδή είναι και… περιφρουρητικός!
Ο ομφάλιος λώρος
Πολλές από εσάς ίσως να μη γνωρίζετε τη ζωτική σημασία του ομφάλιου λώρου. Πρόκειται για ένα όργανο που ενώνει τον πλακούντα με το μωράκι σας είναι δηλαδή κάτι σαν ένα σωληνάκι φαγητού! Από τη μια πλευρά καταλήγει στο σημείο όπου θα είναι σε λίγο καιρό ο ομφαλός του μωρού σας και από την άλλη συνδέεται με τον πλακούντα. «Αποστολή» του είναι να μεταφέρει το απαραίτητο για το μωρό οξυγόνο και την τροφή που άντλησε ο πλακούντας από το αίμα σας, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στο μωράκι σας να κινείται ελεύθερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τη γέννηση του μωρού σας λήγει ταυτόχρονα και η θητεία του εν λόγω οργάνου.