Πότε θα νιώσω το μωρό να κλωτσάει;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

κλοτσάει το μωρόΓιατί κλωτσάει το μικρό μου; Πώς να το ηρεμήσω; Πολλά τα ερωτήματα που γεννιούνται σε μια μέλλουσα μαμά. Λύστε τις απορίες σας!

«Πότε θα το καταλάβω;»

Εάν πρόκειται να γίνετε μητέρα για πρώτη φορά, θα αρχίσετε να νιώθετε τις κινήσεις του μωρού σας περίπου τη 18η με 20ή εβδομάδα. Αν όμως δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ενδέχεται να το καταλάβετε νωρίτερα, γύρω στη 16η με 18η εβδομάδα. Στην αρχή η αίσθηση του εμβρύου που κινείται γίνεται αντιληπτή από τη μητέρα με τη μορφή φτερουγίσματος ή σκιρτήματος στο στομάχι. Εύκολα αυτή η αίσθηση μπορεί να εκληφθεί και ως δυσπεψία, αέρια ή πείνα, όμως οι έμπειρες μαμάδες μπορούν να το ξεχωρίσουν! Τις κινήσεις του μωρού σας τις καταλαβαίνετε επειδή μεταδίδονται μέσα από το τοίχωμα της μήτρας στα αισθητήρια νεύρα της κοιλιάς. Οι αρχικές κινήσεις δεν γίνονται αντιληπτές, γιατί είναι αρκετά αδύναμες για να τις μεταδώσει η μήτρα στην κοιλιά σας. Επιπλέον, το αν θα νιώσετε ή όχι κάποια κίνηση εξαρτάται από τη δύναμη της κίνησης και τη θέση του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

 

«Γιατί κλωτσάει;»

Το έμβρυο τεντώνει και λυγίζει συνεχώς τα χέρια και τα πόδια του καθώς μεγαλώνει γιατί έτσι αναπτύσσονται σωστά οι μύες. Αυτή του η δραστηριότητα αρχίζει περίπου την 8η εβδομάδα με πολύ μικρές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και τα άκρα του σχηματίζονται οι κινήσεις του αυτές είναι πιο έντονες για τη μητέρα. Η κινητικότητα του εμβρύου αυξάνεται σταθερά για να φτάσει στην ακμή της την 30ή με 32η εβδομάδα. Ένα κανονικό μωρό εκτελεί κατά μέσο όρο 200 κινήσεις ημερησίως την 20ή εβδομάδα και φτάνει τις 375 την 32η εβδομάδα. Μετά την 32η εβδομάδα οι κινήσεις του περιορίζονται, καθώς ο χώρος που του απομένει στη μήτρα μέχρι τη γέννηση είναι μικρός.

 

Πώς να το ηρεμήσετε;

Η ψυχική διάθεση της μητέρας ή ο τρόπος που κάθεται μπορούν να κινητοποιήσουν ένα έμβρυο ώστε να αλλάξει θέση ή να κινείται πιο έντονα. Έτσι, όταν θυμώνετε ή αγωνιάτε, μπορεί να εκνευριστεί και το έμβρυο με αποτέλεσμα να κλωτσάει και να στριφογυρίζει. Επίσης ο τρόπος που κάθεστε μπορεί να το ενοχλήσει και να αλλάξει θέση, ώστε να σας κάνει να νιώσετε άβολα και να αλλάξετε κι εσείς θέση για να βολευτεί. Αν, λοιπόν, το μωρό κλοτσάει περισσότερο από το συνηθισμένο, δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να το καλμάρετε βάζοντας χαλαρωτική μουσική, νανουρίσματα ή ακόμη μιλώντας του και χαϊδεύοντας την κοιλιά σας!

 

happy baby