Παιχνίδια με ασφάλεια στις καλοκαιρινές διακοπές

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδιά στην παραλίαΤο καλοκαίρι τα παιδιά κάθε ηλικίας έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τις ώρες χωρίς περιορισμούς και φυσικά να χαρούν τη θάλασσα. Επειδή, όμως, δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου, καλείστε να τα προφυλάξετε.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου;

 

Η ασφάλεια στις καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά είναι προϋπόθεση για να περάσετε ξέγνοιαστα και χωρίς απρόοπτα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, όμως δεν μπορείτε να προλάβετε τα πάντα. Γι’ αυτό καλό είναι να πάτε... «διαβασμένοι» στις φετινές σας διακοπές.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες πρόληψης αλλά και πρώτων βοηθειών, ώστε οι βαλίτσες σας να είναι πλήρως εξοπλισμένες, είτε παραθερίσετε στη θάλασσα είτε και στο βουνό! Με σύνεση και ψυχραιμία κάντε αυτό το καλοκαίρι το καλύτερο για όλη την οικογένεια!

 

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Πριν εξορμήσετε στη θάλασσα καλό είναι να «ξεσκονίσετε» το εγχειρίδιο των οδηγιών για την ασφάλεια στην παραλία.

Να, τι πρέπει όλοι να θυμόμαστε:

  • Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία να κολυμπούν σωστά. Η γνώση κολύμβησης σώζει ζωές.
  • Ποτέ να μην αφήνουμε μικρά παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμη και αν ξέρουν ή νομίζουν ότι ξέρουν να κολυμπούν.
  • παιδί στην θάλασσαΜην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα, καθώς και όπου διέρχονται συχνά ταχύπλοα σκάφη και τζετ σκι.
  • Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στην κολύμβηση και να αποφεύγουν τους ηρωισμούς.
  • Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως πατητές, κράτημα αναπνοής, σπρωξίματα και άλλα παρόμοια, πρέπει να αποφεύγονται.
  • Μην αφήνετε το παιδί να συμμετέχει σε θαλάσσια παιχνίδια (π.χ. τη γνωστή μπανάνα) ή να επιβιβάζεται σε βάρκα χωρίς ειδικό εξοπλισμό (σωσίβιο-γιλέκο).

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Όταν ένα μικρό παιδί (π.χ. 2-3 ετών) παρασυρθεί στη θάλασσα, μπαίνετε αμέσως και το βγάζετε έξω, μόνο εφόσον ξέρετε καλό κολύμπι και μπορείτε. Oι ναυαγοσώστες επισημαίνουν ότι ο βασικός κανόνας της διάσωσης είναι ότι ποτέ δεν προσεγγίζει ο διασώστης το θύμα σώμα με σώμα. Πάντοτε του δίνει κάτι να πιαστεί (π.χ. ένα σκοινί, μια πετσέτα, ένα αναποδογυρισμένο κουβαδάκι, μια σανίδα), ώστε να το τραβήξει έξω, για να μη βουλιάξουν και οι δύο.

Ξαπλώστε το παιδί στην άμμο και καλέστε αμέσως για βοήθεια το ναυαγοσώστη, γιατρό ή το 166.

Βάλτε το πρόσωπό σας κοντά στη μύτη και το στόμα του για να δείτε αν αναπνέει. Εάν αναπνέει, το γυρίζετε στο πλάι (πλάγια θέση ασφαλείας) και περιμένετε να συνέλθει, παρακολουθώντας το από κοντά μέχρι να έρθει η βοήθεια.

Εάν δεν αναπνέει, τότε βάζετε το ένα σας χέρι στο μέσο του στέρνου κάτω από τη νοητή γραμμή που σχηματίζουν οι θηλές και κάνετε 30 μαλάξεις μετρώντας ως εξής: «και 1, και 2, και 3… και 30». Κάθε 30 μαλάξεις κάνετε δύο τεχνητές αναπνοές: Ανασηκώνετε το πιγούνι του παιδιού, κλείνετε τη μύτη του και ανοίγετε το στόμα του. Εισπνέετε βαθιά και εκπνέετε στο στόμα του. Στη διάρκεια ενός λεπτού πρέπει να επαναλάβετε περίπου 3 φορές αυτή τη διαδικασία. Σταματάτε μόνο αν το παιδί συνέλθει ή αν εν τω μεταξύ έρθει η βοήθεια.

 

Με τη συνεργασία του ειδικού παιδιάτρου στο Κέντρο Παιδιατρικής Έρευνας, Μάριου Ανδρέου.

happy baby