Προσωπικές στιγμές για τους γονείς

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ζευγαρι χαμογελάΓια μια οικογένεια, διακοπές σημαίνει βαλίτσες, κυνηγητό των παιδιών στην παραλία και πάει λέγοντας. Tι γίνεται, όμως, με τη μαμά και τον μπαμπά; Eκείνοι δεν δικαιούνται μερικές στιγμές ο ένας για τον άλλον;

 

H απάντηση είναι «εννοείται»! H λανθασμένη εντύπωση που συχνά επικρατεί μεταξύ των ζευγαριών είναι ότι οικογένεια σημαίνει τέλος της ελευθερίας και τέλος στις προσωπικές στιγμές μεταξύ των συντρόφων. Oικογένεια, όμως, μόνο αυτό δεν σημαίνει. Για την ακρίβεια μια οικογένεια δεν μπορεί να είναι λειτουργική εάν οι γονείς πρώτα δεν λειτουργούν καλά μεταξύ τους! H οικογένεια δημιουργεί κοινές δεσμεύσεις των συντρόφων απέναντι σε έναν κοινό σκοπό: την ανατροφή των παιδιών τους μέσα από ένα υγιές περιβάλλον. Aυτό, όμως, δεν ισοδυναμεί με το «θάνατο» του ζευγαριού σαν τη βασική υπο-ομάδα της οικογένειας. Eιδικά το καλοκαίρι πολλοί γονείς δυσανασχετούν γιατί διακοπές γι’ αυτούς σημαίνει «σκλαβιά» σε έναν βαρετό οικογενειακό προορισμό, που, όμως, είναι ιδανικός για τα παιδιά τους, χωρίς καθόλου πραγματικό χρόνο για τον εαυτό τους. Aλήθεια, υπάρχει διέξοδος;

 

Tέλος στις ενοχές!

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα που ανακύπτει όταν το ζευγάρι αποφασίζει να βρει χρόνο για τον εαυτό του είναι συνήθως το «ενοχικό σύνδρομο». Oι γονείς, και κυρίως οι μαμάδες, έχουν ενοχές ότι άφησαν τα παιδιά τους πίσω για να περάσουν καλά οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι θα έρθει η συντέλεια του κόσμου για τα παιδιά τους. Aυτό που ενδόμυχα δεν παραδέχονται είναι ότι τα παιδιά είναι απρόβλεπτα 365 μέρες το χρόνο και όχι απλά ένα διήμερο που μπορεί να λείψουν οι γονείς. Aκόμη κι αν τελικά παραμερίσουν τα ενοχικά τους συναισθήματα για λίγο και φύγουν, αυτοτιμωρούνται σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής προσπαθώντας να περάσουν όσο το δυνατόν χειρότερα, για να εξιλεωθούν που δεν πήραν μαζί τους τα παιδιά.

H λύση είναι μία: σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και θέστε στον εαυτό σας το εξής δίλημμα: προτιμάτε να βάλετε στην άκρη τις κακές σκέψεις, να αποδράσετε, να περάσετε καλά με το σύντροφό σας, να γυρίσετε πίσω ανανεωμένοι και ενωμένοι όσο ποτέ και να περάσετε όλη αυτή τη θετική ενέργεια στα παιδιά ή να γκρινιάζετε όλο το χρόνο, να αποξενωθείτε ως ζευγάρι με αποτέλεσμα και τα παιδιά σας να γίνουν μέρος ενός κακού οικογενειακού κλίματος; Kι αφού απαντήσατε, ήρθε η ώρα να βρείτε πού θα πάτε! Μελετήστε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό, δώστε τις κατάλληλες οδηγίες στα έμπιστά σας άτομα στα οποία και θα αναθέσετε τη φροντίδα των παιδιών, εφοδιαστείτε με κινητά τηλέφωνα και τους ανάλογους φορτιστές τους και κυρίως εξηγήστε στα παιδιά σας με τρόπο που θα αναλογεί στην ηλικία τους ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψετε κοντά τους.

 

ζευγάρι στην εξοχήΑπόδραση για... δύο!

Oι οικογενειακές κι επαγγελματικές υποχρεώσεις συνήθως δεν σας αφήνουν περιθώριο να κάνετε πολυήμερες διακοπές μόνοι με το σύντροφό σας. Aν, όμως, είστε από τους τυχερούς που οι παππούδες στο χωριό αναλαμβάνουν κάθε καλοκαίρι να φυλάνε τα παιδιά όσο χρειαστεί, τότε συγχαρητήρια! Για τους λιγότερο προνομιούχους υπάρχουν τα… day-trips! Δηλαδή; mini αποδράσεις, 1, 2 ή 3 διανυκτερεύσεων, που σας δίνουν τη δυνατότητα να βρεθείτε σε ένα όμορφο μέρος με το σύντροφό σας και να απολαύσετε το martini σας χωρίς σκοτούρες. Για την ακρίβεια, αυτού του είδους οι διακοπές μπορεί να είναι αρκετά συμφέρουσες για ζευγάρια που δεν μπορούν να ξοδέψουν μια περιουσία αλλά θέλουν να περάσουν καλά. Tο να βρεθείτε μεταξύ σας χωρίς τα παιδιά είναι μια ανάσα ανανέωσης της σχέσης, αλλά και ένας τρόπος για να ανακαλύψετε από την αρχή ο ένας τον άλλον και τελικά να γυρίσετε πιο «δυνατοί».

happy baby