Ρεαλιστικές απαιτήσεις και στρες στα παιδιά!
Τα παιδιά χρειάζεται να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις.Βοηθήστε τα θέτοντας όρια, στα θέλω τους.
Ρεαλιστικές απαιτήσεις
Πόσες φορές δεν έχουμε σταματήσει στο δρόμο για να παρατηρήσουμε το τρίχρονο παιδάκι που τραβάει τη φούστα της μαμάς του και της ζητάει να του εκπληρώσει κάποια επιθυμία! Το απαιτητικό παιδί μονίμως «θέλει» κάτι και το «θέλει» εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Το «αργότερα», το «όχι» και το «θα το σκεφτούμε» είναι φράσεις που δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό του. Ένα απαιτητικό παιδί είναι ένα κακομαθημένο παιδί και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται! Διδάξτε το μικρό σας να σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνετε και βοηθήστε το να ξεχάσει τον «κακό» εαυτό του! Κανένας γονιός δεν γεννήθηκε τέλειος και είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνετε λάθη στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Το θέμα είναι πως όταν αντιλαμβάνεστε τα λάθη αυτά θα πρέπει να φροντίζετε να διορθωθούν και να μη θεωρείτε πως είναι αργά για αλλαγές!
Όταν λέτε «όχι» σε κάτι, φροντίστε να εμμένετε στην απόφασή σας αυτή από την αρχή μέχρι το τέλος! Όσο κι αν κλάψει, όσο κι αν φωνάξει μην αλλάξετε τη γνώμη σας, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην υποκύπτετε σε παράλογες απαιτήσεις μόνο και μόνο για να μην το δυσαρεστήσετε!
Κάντε κάποιες εκπτώσεις στις παροχές πολυτέλειας προς το παιδί σας. Πολλές φορές για να εκτιμήσουμε κάτι χρειάζεται προηγουμένως να το χάσουμε. Συζητήστε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες και ζητήστε τους να μην υποχωρούν πάντα στις επιθυμίες του μικρού. Το ότι το αγαπούν δεν σημαίνει πως πρέπει να εκπληρώνουν στα τυφλά όλες του τις «προσταγές». Πρέπει να λένε και κανένα «όχι» πού και πού στο παιδί! Αν αρχίσει να κλαίει και να ουρλιάζει μέσα στη μέση του δρόμου διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αγνοήστε το. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό, είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε να πάψει. Εξάλλου να θυμάστε πως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να μαλώνετε ή να διαπραγματεύεστε με ένα 5χρονο στη μέση του δρόμου!
Προσοχή! Τα απαιτητικά παιδιά γίνονται αντικοινωνικά, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να ενταχθούν σε μια παρέα ή να αναπτύξουν μια φιλία με κάποιο άλλο παιδάκι. Ο χαρακτήρας τους και η επιμονή τους όλα να γίνονται με τον δικό τους τρόπο στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων.
Στρες στα παιδιά
Ένα στα πέντε παιδιά εκδηλώνει ψυχικές διαταραχές εξαιτίας του άγχους. Οικογένεια, σχολείο αλλά και γενικότερα η κοινωνία είναι οι χώροι που δημιουργούν συνθήκες άγχους στα παιδιά, τα οποία συχνά εμφανίζουν παθολογικά προβλήματα με αιτία το στρες. Οι ψυχικές διαταραχές ή οι διαταραχές στη συμπεριφορά τείνουν να γίνουν συχνό παιδιατρικό πρόβλημα και στη χώρα μας. Θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε, λοιπόν, και να αναζητήσετε τη λύση που θα διευκολύνει τη ζωή του παιδιού σας, αν μάλιστα,παρατηρήσετε ότι:
- Αλλάζει χωρίς λόγο η διάθεσή του και γίνεται επιθετικό.
- Δεν τρώει σωστά και έχει σημάδια ανορεξίας.
- Τσακώνεται με άλλα παιδιά και εκνευρίζεται εύκολα.
- Δαγκώνει τα νύχια του συνεχώς ή τραυλίζει κάπως.
- Κλείνεται συνέχεια στον εαυτό του και βαριέται.
- Είναι μελαγχολικό ή ασυνήθιστα υπερκινητικό.
- Έχει συχνούς πονοκεφάλους ή και πόνους στο στομάχι ή ακόμη αρρωσταίνει πολύ πιο συχνά από ό,τι συνήθως.
- Δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ, έχει αϋπνίες ή ξυπνάει συχνά επειδή βλέπει εφιάλτες.
Τιμωρία και κανόνες πειθαρχίας
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς, ότι το να χτυπήσουν το παιδί τους, δεν έχει καμιά εκπαιδευτική αξία. Ειδικά τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά δεν είναι σε θέση να κάνουν στο μυαλό τους το συνειρμό μεταξύ της λάθος συμπεριφοράς και της φυσικής τιμωρίας. Με άλλα λόγια, καταλαβαίνουν μόνο τον πόνο του χτυπήματος και όχι γιατί τα χτυπάτε! Ακόμη κι αν τα νεύρα σας είναι τεντωμένα ή το παιδί σας είναι «νευρόσπαστο», αποφύγετε με κάθε τρόπο να το χτυπήσετε. Είναι προτιμότερο να προλάβετε συνήθεις παιδικές συμπεριφορές πάρα να επιβάλετε σωματικές ποινές. Και μην ξεχνάτε: Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τους ενήλικες και ειδικά τους γονείς. Επομένως, φροντίστε η δική σας συμπεριφορά να είναι υποδειγματική, ώστε να πάρει το καλό παράδειγμα! Όσο πιο νωρίς εξηγήσετε τους κανόνες πειθαρχίας τόσο καλύτερα για όλους. Και φυσικά φροντίστε οι κανόνες αυτοί να έχουν καθολική ισχύ! Δεν θα καταφέρετε τίποτα αν στο ένα παιδί επιβάλλετε αυστηρούς κανόνες και με το άλλο είστε ιδιαίτερα ελαστικοί.
Υποχρεώσεις και παιδιά
Κι όμως, ακόμη και τα παιδιά έχουν υποχρεώσεις! Οι ευθύνες μάλιστα τα ωριμάζουν και τα κάνουν να συνειδητοποιούν πως στη ζωή και «παίρνουμε» και «δίνουμε». Οι υποχρεώσεις του παιδιού ξεκινούν πρώτα απ’ όλα μέσα από το σπίτι στο οποίο ζει:
- Ζητήστε του να τακτοποιεί το δωμάτιό του μία φορά την εβδομάδα. Εάν είναι πολύ μικρό, μπορείτε να τακτοποιείτε μαζί του το δωμάτιό του, υπό τη μορφή παιχνιδιού. Με τον τρόπο αυτόν το παιδί μαθαίνει να σέβεται το χώρο του και παύει να είναι ακατάστατο.
- Αν το παιδί σας είναι γενικά ακατάστατο και πετάει, για παράδειγμα, τα ρούχα του δεξιά κι αριστερά, μην τρέχετε από πίσω του για να μαζέψετε το χάος που ενδεχομένως αφήνει.
- Σταδιακά αφήστε το να μελετάει μόνο του για το σχολείο καθημερινά. Από νωρίς οφείλει να μάθει πως οι εργασίες και η μελέτη είναι δική του ευθύνη και όχι δική σας. Με τον καιρό θα πρέπει να ετοιμάζει μόνο του την τσάντα για την επόμενη μέρα και να φροντίζει να διατηρεί τα βιβλία του σε καλή κατάσταση.