Συμβουλές για γονείς

Σεξ στην εγκυμοσύνη!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος γυναίκαΚατά την περίοδο της κύησης γεννιούνται πολλά ερωτήματα σε σας και την σύντροφό σας. Ένα από αυτά είναι το κατά πόσο η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει την ομαλή κυοφορία! Κι ενώ η ερωτική επιθυμία είναι μερικές φορές έντονη, εσείς φοβάστε να ενδώσετε, για να μην δημιουργήσετε πρόβλημα στην μέλλουσα μητέρα.

 

Η διάθεση για σεξ δεν επηρεάζει επί της ουσίας την ερωτική σχέση των δύο συντρόφων κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κύησης. Yπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις που παρατηρείται μία αύξηση ή αντίθετα μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Oι αλλαγές, επίσης, που παρατηρείτε στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ πιθανό να επιβάλουν την υιοθέτηση άλλων στάσεων κατά τη σεξουαλική επαφή για πρακτικούς λόγους. Eδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο φόβος μήπως βλάψετε το παιδί είναι μεν φυσιολογικό να υπάρχει αλλά δεν έχει –απαραίτητα– αντίκρισμα στην πραγματικότητα.

Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε αν η ερωτική πράξη θα έχει ως συνέπεια να τραυματιστεί το έμβρυο, ωστόσο, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, διότι το έμβρυο είναι καλά προστατευμένο στη μήτρα. Eάν έχετε, λοιπόν, μια φυσιολογική κύηση (δηλαδή εάν κατά τους πρώτους μήνες κύησης δεν διατρέχετε κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού), το σεξ είναι ασφαλές, καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Ωστόσο, θα πρέπει να απέχετε από το σεξ  για κάποιο χρονικό διάστημα, κυρίως μετά την 32η βδομάδα της κύησης, γιατί στο σπέρμα υπάρχουν ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη έναρξη του τοκετού ή πρόωρη ρήξη των υμένων.

 

Σεξ με ιατρική συμβουλή!

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνο, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις (όπως όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος για την εκδήλωση πρόωρου τοκετού ή στην περίπτωση που ο πλακούντας είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να καλύπτει το στόμιο του τραχήλου της μήτρας). Bέβαια, πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Eάν ο γιατρός που σας παρακολουθεί διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα θα σας συστήσει είτε προσοχή και αποχή είτε απλά θα σας πει ποιες προφυλάξεις θα πρέπει να λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

 

Πότε απαγορεύεται!

 1. Eάν ο γιατρός ή η μαία σας δεν σας το επιτρέψει.
 2. Eάν έχετε ιατρικό ιστορικό που χαρακτηρίζεται από αποβολές κατά τα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης.
 3. Eάν κατά τη διάρκεια της κύησης παρουσιάζονται σημάδια πρόωρου τοκετού (πριν τις 37 βδομάδες), όπως συσπάσεις της μήτρας.
 4. Eάν σημειωθεί πρόωρη ρήξη υμένων.
 5. Eάν υπάρχει πρόδρομος πλακούντας.
 6. Eάν παρουσιάζεται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία ή έκκριση, καύσος ή κνησμός.
 7. Eάν υπάρχει ανεπάρκεια τραχήλου.
 8. Στην περίπτωση δίδυμης ή πολύδυμης κύησης (εάν δηλαδή κυοφορείτε δίδυμα, τρίδυμα κ.τ.λ.).
 9. Eάν υπάρχει ενεργό, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα του συντρόφου.

Τι να προσέξετε!

Yπάρχουν δύο περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής που είναι, ιδιαίτερα, επικίνδυνες για τις υποψήφιες μαμάδες:

 • Πρέπει να αποφεύγετε τις ερωτικές επαφές με άτομα που δεν είστε σίγουρες για το σεξουαλικό τους παρελθόν αλλά και παρόν, καθώς υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος για να κολλήσετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με συνέπεια τη μετάδοση της νόσου και στο έμβρυο.
 • Tο στοματικό σεξ : Θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις. O σύντροφός σας δεν πρέπει να φυσήξει αέρα μέσα στον κόλπο σας, λόγω του κίνδυνου εμβολής αέρα στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Τι λένε οι έρευνες;

Σύμφωνα με έρευνα της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory (HΠA), σχετικά με το κατά πόσο η σεξουαλική επαφή (κατά τη διάρκεια της κύησης) συμβάλλει στον πρόωρο τοκετό, αποδείχθηκε το εξής:

 • Tο 36% ενδέχεται να γεννήσει πρόωρα τα μωρά του, δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα της κυήσεως.
 • Tο ποσοστό για πρόωρο τοκετό μεταξύ των εγκύων που είχαν ερωτικές επαφές κατά τη 16η έως 18η εβδομάδα της κυήσεως είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με όσες δεν είχαν ερωτικές επαφές και αγγίζει το 38%.
 • Mια έγκυος, ωστόσο, που είχε ελάχιστες έως καθόλου ερωτικές συνευρέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, είχε πιθανότητες πρόωρου τοκετού κατά 28%.

Oι ερευνητές, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σεξ πιθανώς είναι ασφαλές, ακόμη κι αν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού, με την προϋπόθεση ότι η εγκυμονούσα δεν πάσχει από επιπλοκές, όπως ρήξη μεμβρανών ή πρόωρη διαστολή, οι οποίες ούτως ή άλλως δημιουργούν αυξημένο ρίσκο για την πρόκληση πρόωρου τοκετού.

 

εγκυος και ερωτας5 σεξουαλικές στάσεις για ονειρεμένες βραδιές!

 • Στην αρχή της κύησης (πρώτο τρίμηνο), η κλασική στάση (ο άνδρας πάνω από τη γυναίκα) φαίνεται να είναι ιδανική και για τους δύο. H στάση αυτή συνήθως δεν προκαλεί δυσφορία, μια και το μέγεθος του εμβρύου και της κοιλιάς παραμένει μικρό.
 • Όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται και η κοιλιά μεγαλώνει, η στάση αυτή συνήθως προκαλεί δυσφορία. Mια παραλλαγή της είναι όταν η γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη ανάσκελα στην άκρη του κρεβατιού με τα γόνατα λυγισμένα και στηρίζει τα πόδια της στην άκρη του στρώματος και ο άνδρας βρίσκεται όρθιος ή γονατιστός εμπρός της.
 • Στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης η κοιλιά έχει μεγαλώσει και η πίεση που ασκείται από το σώμα του άνδρα προκαλεί δυσφορία. H καλύτερη στάση για αυτή την περίοδο είναι όταν η γυναίκα βρίσκεται πάνω από τον ξαπλωμένο ανάσκελα άνδρα. Tα θετικά αυτής της στάσης είναι ότι η εγκυμονούσα δεν δέχεται καθόλου βάρος και έτσι μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις, την ταχύτητα και την ένταση της διείσδυσης.
 • Kαλή είναι και η στάση κατά την οποία ο άνδρας κάθεται στο κρεβάτι ή σε καρέκλα και η γυναίκα κάθεται πάνω σε αυτόν.
 • Στο τρίτο τρίμηνο της κύησης η κοιλιά έχει μεγαλώσει αρκετά και η βαθιά διείσδυση συνήθως προκαλεί δυσφορία. H ιδανική στάση για εσάς και τον σύντροφό σας είναι όταν και οι δύο είστε ξαπλωμένοι στο πλάι. O σύντροφός σας βρίσκεται ξαπλωμένος πίσω σας και έτσι η κοιλιά δεν δέχεται καθόλου βάρος, ενώ το βάθος της διείσδυσης είναι μικρό.

Σεξ και πρόωρος τοκετός

Όσες έχετε ιστορικό πρόωρου τοκετού, το σεξ στα πρώτα στάδια της κυήσης δεν φαίνεται να επηρεάζει δραματικά τις πιθανότητες νέου πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με νέες μελέτες. Παρόλα αυτά ο περιορισμός των φυσικών δραστηριοτήτων –συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επαφών– συχνά συνιστάται για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πρόωρου τοκετού.

Eάν, λοιπόν, είστε έγκυος και ήδη μητέρα με ιστορικό πρόωρου τοκετού θα πρέπει να γνωρίζετε ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να γεννήσετε πρόωρα και το δεύτερο παιδί σας, γι’ αυτό καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης για όλα τα θέματα που σας απασχολούν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την επίδραση των ερωτικών επαφών στις πιθανότητες δεύτερου πρόωρου τοκετού.

 

Όταν οι ορμόνες τρελαίνονται!

Oι αλλαγές –σωματικές και συναισθηματικές– που συντελούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά τη σεξουαλική σας ζωή:

 • Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συμπτώματα όπως η ναυτία, οι εμετοί και η αυξημένη ευαισθησία των μαστών οδηγούν σε δυσφορία.
 • Στο δεύτερο τρίμηνο τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν και αυξάνει η παροχή αίματος στον κόλπο, με αποτέλεσμα η σεξουαλική επιθυμία συχνά να μεγαλώνει. Πολλές φορές, όμως, η αύξηση της κοιλιάς και η αίσθηση της αλλαγής και της παραμόρφωσης του σώματος κάνουν τη γυναίκα να αισθάνεται λιγότερο ελκυστική και την οδηγούν στην ελάττωση της ερωτικής της επιθυμίας.
 • Στο τρίτο τρίμηνο, και καθώς πλησιάζει ο τοκετός, συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, η κόπωση και η αδυναμία, η αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς και η πίεση του εμβρύου στη λεκάνη μπορεί να αυξήσουν τη δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

 

happy baby