Σπαστική κολίτιδα και εγκυμοσύνη
Η σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Πώς, όμως, πρέπει να την αντιμετωπίσει μια εγκυμονούσα;
Η σπαστική κολίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος στο δυτικό κόσμο και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ατόμων και ιδιαίτερα γυναίκες. Χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς, που σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους καθώς και εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Ακούγοντας τον όρο «σπαστική κολίτιδα ή Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου» μια μέλλουσα μητέρα σίγουρα ανησυχεί εάν δεν γνωρίζει τι είναι αλλά κυρίως πώς θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη της. Δεν χρειάζεται άγχος και ανησυχία, καθώς η σπαστική κολίτιδα δεν είναι νόσος. Είναι απλά μια λειτουργική διαταραχή, που προσβάλλει το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.
Πού οφείλεται;
Η αιτιολογία του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου είναι πολύπλοκη. Διάφοροι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνισή του και φαίνεται να επηρεάζουν το έντερο, όπως διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου, ψυχολογικοί παράγοντες, δυσανεξία σε κάποιες τροφές και πιθανόν η επίδραση κάποιων λοιμώξεων. Επίσης, αναφέρεται ότι η διατροφή που υπολείπεται σε φυτικές ίνες ή είναι υποθερμιδική, καθώς και το συναισθηματικό στρες είναι από τα κύρια φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν τη σπαστική κολίτιδα. Τέλος, ειδικά στις γυναίκες, οι ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορούν εύκολα να φέρουν σπαστική κολίτιδα.
Συμπτώματα
Πόνοι στην κοιλιακή χώρα που υποχωρούν μετά την κένωση, φούσκωμα από υπερβολικό αέρα στην κοιλιά, εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας, αίσθημα ατελούς κένωσης και βλέννα στα κόπρανα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου. Η σπαστική κολίτιδα δημιουργείται όταν οι μύες του εντέρου συσπώνται μετά από το φαγητό περισσότερο από το φυσιολογικό, γι’ αυτό και εμφανίζεται πόνος και φούσκωμα. Ο πόνος προκαλείται και επειδή να νεύρα του εντέρου είναι ευαίσθητα από τη διάτασή του, οπότε φέρνουν τα αέρια. Η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα εμφανίζονται εξαιτίας μεταβολών που δημιουργούνται στο χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να φτάσει από το στομάχι στο ορθό και να προκληθεί η κένωση.
Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;
Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνη σας η αύξηση της προγεστερόνης επιδρά στη μήτρα μειώνοντας τις συστολές της και τον κίνδυνο αποβολής. Η ίδια ορμόνη επιδρά και στον γαστρεντερικό σωλήνα και μειώνει την περισταλτικότητά του, δηλαδή τις κινήσεις του εντέρου. Μειώνοντας τις περισταλτικές κινήσεις επιβραδύνεται η κίνηση των τροφών μέσω της πεπτικής οδού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται καούρα, δυσπεψία, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
Οι περισσότερες εγκυμονούσες γυναίκες, επειδή αισθάνονται φούσκωμα, παραλείπουν να τρώνε τακτικά τις ποσότητες των τροφών που χρειάζονται. Αυτό, όμως, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά δεν μπορεί να βλάψει την εγκυμοσύνη σας.
Αντιμετώπιση
Θεραπευτικά το ευερέθιστο έντερο θεωρείται μια χρόνια πάθηση, που κατά συνέπεια απαιτεί χρόνια θεραπεία και φροντίδα. Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχουν διάφορα φάρμακα που χορηγούνται, όπως θεραπείες με σπασμολυτικά, αντιδιαρροϊκά ή ήπια αντικαταθλιπτικά που δίνονται σε επίμονες περιπτώσεις, γενικά πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δεν θεωρούνται απολύτως ασφαλή για το έμβρυο. Πάντα με την καθοδήγηση του γυναικολόγου σας και του γαστρεντερολόγου είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσετε αυτήν την πάθηση με πρακτικά μέτρα, όπως η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής σας.
ΑνακουφιστεΙτε αποτελεσματικά!
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της διατροφής, η έλλειψη άσκησης και το άγχος έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση της σπαστικής κολίτιδας. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε.
- Επιλέγετε σωστές τροφές και αποφύγετε εκείνες που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τροφές αυτές είναι ξεχωριστές για κάθε άτομο, γι’ αυτό πρέπει να είστε σε συνεννόηση με το γιατρό σας, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να το κρίνει ποιες είναι.
- Σταματήστε το κάπνισμα εάν δεν το έχετε κάνει ούτως ή άλλως.
- Καταναλώνετε 2-3 λίτρα νερού ημερησίως, καθώς και άλλα υγρά, όχι όμως ανθρακούχα ποτά.
- Προτιμήστε τακτικά, συχνά και μικρά γεύματα.
- Αποβάλετε το έντονο στρες.
- Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ούτως ή άλλως απαγορευμένη για εσάς, αλλά και επιδεινώνει τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας.
Τηρουμένων των αναλογιών,συνήθως υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη σπαστική κολίτιδα. Κάθε περίπτωση, όμως, είναι μοναδική,γι’αυτό πριν αποκλείσετε τροφές από το διαιτολόγιό σας συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Τι επιτρέπεται:
- Άφθονα υγρά, όπως χαμομήλι, χυμοί φρούτων (χωρίς ίνες) και αφεψήματα όπως η μέντα.
- Κρέας, ψάρι, και πουλερικά.
- Ψωμί, λευκό και φρυγανισμένο.
- Αμυλώδη, όπως πατάτες.
- Λαχανικά μόνο όταν είναι ανεκτά από τον οργανισμό σας, όπως επίσης και τα γαλακτοκομικά-γαλακτερά. Εάν έχετε δυσανεξία, επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλή ποσότητα λακτόζης.
- Φρούτα σε μορφή κομπόστας.
Τι απαγορεύεται:
- Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα
- Μαύρο ψωμί
- Δημητριακά με φλούδα
- Σκληρά λαχανικά και φρούτα ή με σπόρους
- Μεγάλες ποσότητες καφέ, τσάι και αλκοόλ
- Υποκατάστατα ζάχαρης
- Αναψυκτικά
- Τροφές πλούσιες σε λίπος όπως: τυριά, αλλαντικά, κρέατα
Από την Ιωάννα Λαΐνη – Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου Βασίλειου Μελίστα και του γαστρεντερολόγου Γεώργιου Σακιζλή