Στόχοι για μαμάδες!

Θέλετε να γίνετε καλύτερη μητέρα; Να διαχειριστείτε καλύτερα τα χρήματά σας; Να οργανώσετε το σπίτι σας; Για όλες εσάς που θέτετε υψηλούς στόχους στη ζωή σας ακολουθεί ένας mini οδηγός για να τα καταφέρετε!
Kάθε μητέρα συχνά αισθάνεται καθώς τα παιδιά της μεγαλώνουν, ότι έχει χάσει ένα μέρος από τους στόχους που έθεσε στη ζωή της ή ότι έχει αποδιοργανωθεί τόσο που δεν μπορεί να τους πετύχει. Μικροί ή μεγάλοι οι στόχοι σας έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά σας και την αυτοπραγμάτωσή σας και γι’ αυτό έχουν σημασία. Παρακάτω θα βρείτε τους κορυφαίους στόχους που θέτουν οι μητέρες και πώς να τους πετύχετε!
«Θα γίνω καλύτερη μητέρα»
Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος δεν χρειάζεται κόπος, αλλά τρόπος. Οι ειδικοί συμφωνούν πως η καλύτερη μέθοδος είναι να καταστρώσετε ένα, καλά οργανωμένο σχέδιο. Ακολουθεί, λοιπόν, ένα πλάνο τριών μηνών, που θα σας λύσει τα χέρια.
1ος Μήνας: Αλλάξτε αντιμετώπιση
- Εντοπίστε τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε. Οραματιστείτε πώς φαντάζει μια τέλεια μέρα με τα παιδιά σας και διαπιστώστε σε τι διαφέρει αυτή από τη σημερινή εικόνα. Αντί να «κολλήσετε» στα αρνητικά, εργαστείτε μεθοδικά ρωτώντας τον εαυτό σας: Τι να αλλάξω σήμερα;
- Επωφεληθείτε από την παρουσία των ανθρώπων γύρω σας. Εάν πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε τέλμα, ζητήστε την αρωγή τους στην επίτευξη του στόχου σας. Ως ουδέτεροι παρατηρητές, θα σας βοηθήσουν να δείτε αντικειμενικά την κατάσταση.
- Λάβετε υπόψη πως τα παιδιά ως διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες πολλές φορές λαμβάνουν τους γονείς τους ως πρότυπα. Ο τρόπος που επικοινωνείτε και αλληλεπιδράτε με άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων, τα επηρεάζει άμεσα.
2ος Μήνας: Συγκεντρωθείτε στο στόχο
Στο στάδιο αυτό είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον εαυτό σας πότε κάνετε τα περισσότερα λάθη. Όταν φεύγετε για το γραφείο ή λίγο πριν πάτε για ύπνο;
- Προσπαθήστε να ομαλοποιήσετε την κατάσταση αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στα παιδιά σας εκείνες τις ώρες. Φροντίστε να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο πριν τη στιγμή που ευθύνεται για τους αυξημένους τόνους. Για παράδειγμα, εάν μαλώνετε με τα παιδιά σας για την ώρα να πάνε στα κρεβάτια τους, μεγαλώστε το διάστημα που μεσολαβεί της τελευταίας δραστηριότητας της ημέρας και του ύπνου.
3ος Μήνας: Απολογισμός
Δείτε τι άλλαξαν στη ζωή σας οι νέες στρατηγικές. Αναρωτηθείτε πώς αισθάνεστε πλέον εσείς και τα παιδιά σας. Το πιθανότερο είναι να ζείτε μια πιο ήσυχη και ήρεμη ζωή και όλοι να διασκεδάζετε περισσότερο. Επίσης, είναι πιθανό να παρατηρήσετε και μια καλύτερη συμπεριφορά των παιδιών σας, εφόσον έχετε αλλάξει εσείς τακτική αντιμετώπισής τους. Εάν πάλι η ζωή σας χρειάζεται ακόμη λίγη βελτίωση μην αρχίσετε να αυτομαστιγώνεστε που δεν έχετε προλάβει να αγγίξετε την τελειότητα. Πολλές φορές ίσως να χρειάζεται επιπλέον χρόνος. Συνεχίστε την καλή δουλειά!
Τον υπόλοιπο χρόνο:
- Αναπτύξτε οικογενειακές συνήθειες. Η πρωινή αγκαλιά ή το να παραγγέλνετε απ’ έξω τις Παρασκευές είναι μια ρουτίνα που θα ενώσει την οικογένεια και θα δώσει στα παιδιά σας μια αίσθηση ελέγχου.
- Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, μοιραστείτε με το καθένα από αυτά μια διαφορετική τελετουργική συνήθεια. Είναι σημαντικό να επικεντρώνεστε σε κάθε παιδί ξεχωριστά και να του αφιερώνετε αποκλειστικό χρόνο.
- Από την άλλη οι απαιτήσεις των παιδιών σας αλλά και η δική σας ανάγκη να ξεδώσετε από το άγχος του σπιτιού και της δουλειάς ίσως σας έχουν κάνει κάπως… σπάταλη. Τα όνειρά σας, όμως, αλλά και όσα μεγαλεπήβολα σχέδια κάνετε για τα καμάρια σας χρειάζονται χρήματα για να πραγματοποιηθούν. Συνεπώς το αποφασίσατε…
«Θα διαχειριστώ καλύτερα τα χρήματά μου»
Ο παραπάνω στόχος βρίσκεται αρκετά ψηλά στους καταλόγους των υποσχέσεων του νέου έτους και είναι κοινός σχεδόν για όλους τους ανθρώπους. Ειδικά επειδή και τα οικονομικά του πλανήτη ταλαντεύονται, αυτός ο στόχος γίνεται επιτακτικός! Ακολουθούν τα απαραίτητα βήματα για να τον πετύχετε.
1ος Μήνας: Βρείτε ένα όραμα
Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας σε έναν χρόνο από τώρα; Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Ωστόσο για να θέσουμε την οικονομία ως προτεραιότητα στη ζωή μας πρέπει να έχουμε στόχο.
- Αφιερώστε λίγο χρόνο την ημέρα για να ονειρευτείτε το μέλλον σας. Ξεφυλλίστε ένα περιοδικό και μόλις δείτε κάτι που σας αρέσει αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας τράβηξε. Εάν σας κέντρισε το ενδιαφέρον η εικόνα ενός αγροκτήματος, για παράδειγμα, προσπαθήστε να αντιληφθείτε εάν σας ενδιαφέρει η αγορά ενός αγροκτήματος ή η ήρεμη ανέμελη ζωή που αυτό αντιπροσωπεύει.
- Ένας μήνας είναι υπεραρκετός για να περάσετε από το στάδιο της άγνοιας των επιθυμιών σας στην ξεκάθαρη γνώση τους!
2ος Μήνας: Αναπτύξτε καλύτερες συνήθειες
- Μάθετε πόσα ακριβώς ξοδεύετε σε ημερήσια βάση κρατώντας ένα ημερολόγιο εξόδων.
- Δείτε τις σημειώσεις σας και αποφασίστε εάν πραγματικά χρειαζόσασταν όλα όσα αγοράσατε.
- Αξιολογήστε τις επιλογές σας ανάλογα με το χρόνο χρήσης και όχι σύμφωνα με τη χρηματική τους αξία.
3ος Μήνας: Αποπληρωμή και αποταμίευση
- Κατασκευάστε τον οικονομικό σας χάρτη. Η μία στήλη θα είναι αφιερωμένη στα περιουσιακά σας στοιχεία και η άλλη στις οφειλές. Το αποτέλεσμα θα σας ανακουφίσει ή θα σας αφυπνίσει. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε καθιστώντας επιτακτική την αποπληρωμή των χρεών σας.
- Εάν πάλι είστε τυχερές και δεν έχετε κανενός είδους οφειλή, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσετε να αποταμιεύετε. Αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε να βάζετε κάθε μήνα στην άκρη και φροντίστε να πηγαίνουν αυτόματα στο λογαριασμό σας, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να τα ξοδέψετε!
Τον υπόλοιπο χρόνο:
- Αφιερώστε χρόνο στη διαχείριση των οικονομικών σας. Δεσμευτείτε ότι θα ασχολείστε μισή ώρα την εβδομάδα για τον προυπολογισμό σας.
- Τέλος, ο χρόνος που αφιερώνετε στη δουλειά σας αλλά και η ανάγκη σας να ξεκουραστείτε επιστρέφοντας σπίτι έχουν μετατρέψει το σπίτι σας σε έναν χώρο γεμάτο χαρτιά, άχρηστα μικροαντικείμενα και πράγματα πεταμένα εδώ κι εκεί. Αντί να... ψάχνεστε, οργανωθείτε γρήγορα και καλύτερα.
«Θα οργανώσω το σπίτι μου»
Η ανάγκη οργάνωσης του περιβάλλοντος διαβίωσης είναι σημαντική, γιατί έχει αντίκτυπο και σε άλλες πτυχές της ζωής σας, όπως η δουλειά και η οικογενειακή σας ευτυχία. Βάλτε τη ζωή σας σε τάξη ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
1ος Μήνας:
- Πριν αρχίσετε να αγοράζετε κάδους απορριμμάτων και κουτιά οργάνωσης, καταστρώστε ένα σχέδιο. Χωρίς σχέδιο οι αγορές σας θα αποτελέσουν ακόμη μερικά άχρηστα αντικείμενα, που θα μεγιστοποιήσουν το χάος που επικρατεί στη ζωή σας. Η καλύτερη τακτική είναι να καταγράψετε τις περιοχές του σπιτιού που χρειάζονται την ιδιαίτερη προσοχή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να βάλετε προτεραιότητες.
- Σιγουρευτείτε ότι έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ούτε σε αυτό το στάδιο χρειάζεται να αγοράσετε κάδους απορριμμάτων και κουτιά αποθήκευσης! Σακούλες σκουπιδιών, αρχεία για την κατηγοριοποίηση εγγράφων και κούτες για την πρόχειρη τοποθέτηση μικροαντικειμένων είναι οι απαραίτητοι σύμμαχοί σας στην επίτευξη του στόχου σας.
- Αποφασίστε τι δεν χρειάζεστε. Εάν μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται παλιά ρούχα και έπιπλα, δείτε εάν μπορούν αυτά να φανούν χρήσιμα σε άλλους. Μπορείτε να τα χαρίσετε σε ιδρύματα ή να εξασφαλίσετε μερικά χρήματα μεταπωλώντας τα. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η θέση πολλών εξ αυτών δεν είναι στις χωματερές αλλά στους κάδους ανακύκλωσης!
- Ξεφορτωθείτε άμεσα παλιά καλλυντικά και φάρμακα που έχουν λήξει. Για τα υπόλοιπα αναρωτηθείτε πόσον καιρό έχετε να τα χρησιμοποιήσετε. Εάν πηγαίνει πάνω από ένας χρόνος, λογικά δεν θα σας είναι απαραίτητα
2ος Μήνας:
- Φτιάξτε λίστες με όσα πρέπει να κάνετε. Για παράδειγμα, γράψτε σε ένα ημερολόγιο στόχους, όπως: «να καταχωρήσω τις συνταγές μαγειρικής με αλφαβητική σειρά».
- Θέστε εφικτούς στόχους και προγραμματίστε το πότε θα τους φέρετε εις πέρας. Μικρά κατορθώματα μέσα στην ημέρα θα βοηθήσουν στο να δείτε ταχύτερη πρόοδο.
3ος Μήνας:
Τώρα είναι η ώρα για τις αγορές σας! Τώρα που ξέρετε τι θέλετε να αποθηκεύσετε, μπορείτε να βγείτε για ψώνια και να εξοπλιστείτε με ό,τι ακριβώς χρειάζεστε.
- Καθορίστε από πριν το πού θα μπει τι και βάλτε ετικέτες.
- Θυμηθείτε ότι έχετε πολύ περισσότερο χώρο απ’ ό,τι νομίζετε. Τοποθετώντας ράφια στους τοίχους εκμεταλλεύεστε επιφάνειες που πριν δεν μπορούσατε.
Τον υπόλοιπο χρόνο:
- Θυμηθείτε πως καθετί που μπαίνει σπίτι οφείλει να αντικαθιστά ένα άλλο. Εάν αγοράσετε καινούργια παπούτσια, λόγου χάρη, κάντε χώρο δίνοντας το παλιό στην φίλη ή στην αδελφή σας ή σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη.