Στρατηγική αντι-στρες!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

γυναίκα στην εξοχήΤο στρες είναι μια μεγάλη υπόθεση, ειδικά για τις μητέρες που τα «βάρη» τους εντός κι εκτός σπιτιού τις πιέζουν, ενίοτε ασφυκτικά. Υπάρχει τρόπος να το πολεμήσετε;

 

Το στρες, που στα ελληνικά αποδίδεται ως «ψυχοκοινωνική πίεση», αφορά στο αίσθημα που έχουμε όταν δεχόμαστε πιέσεις είτε από το εξωτερικό περιβάλλον (π.χ., οικογένεια, σχέσεις, εργασία) είτε από τον εαυτό μας (προσδοκίες, απαιτήσεις κτλ.) και στον τρόπο με τον οποίο αντιδράμε όταν δεχόμαστε αυτές τις πιέσεις. Το στρες σε μικρή ένταση μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να πετύχουμε τους στόχους μας, καθώς είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε εξωτερικές ή εσωτερικές απαιτήσεις ή ακόμη και σε κινδύνους, που μας παρακινεί να αντιδράσουμε. Όμως σε μεγάλη ένταση μπορεί να είναι καταστροφικό για την υγεία.

 

ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Οξύ στρες: Προκαλείται από μία κατάσταση έντονη, που πιθανότατα μόλις προηγήθηκε (π.χ. συνέντευξη για πιθανή εργασία) ή που άμεσα επίκειται (π.χ. ραντεβού με κάποιον που μας ενδιαφέρει πολύ). Θέτει το άτομο σε ετοιμότητα και μπορεί να προκαλεί μέχρι και ευχάριστη ένταση, επαναλαμβανόμενο όμως εξαντλεί κατά κύριο λόγο το άτομο.

Επεισοδιακό οξύ στρες: Έντονο στρες σε καθημερινή σχεδόν βάση. Τα άτομα αυτά είναι σαν να βρίσκονται διαρκώς «στην πρίζα». Προκαλεί έντονα σωματικά συμπτώματα (π.χ. καρδιακές παθήσεις, έλκος) και προβλήματα στη συμπεριφορά (π.χ. επιθετικότητα και ξεσπάσματα).

Χρόνιο στρες: Το άτομο βρίσκεται μόνιμα σε μία κατάσταση στρες, την οποία μέσα από το χρόνο συνηθίζει ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Η ζωή τού φαίνεται «μίζερη» και στάσιμη. Το άτομο φθείρεται σωματικά και ψυχικά και νιώθει δυστυχισμένο και ανικανοποίητο. Τα αποτελέσματα αυτού του τύπου στρες είναι αρκετά σοβαρά, καθώς μπορούν να καταλήξουν σε σημαντικά σωματικά ή ψυχικά προβλήματα.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του έντονου στρες εκδηλώνονται σε τέσσερα επίπεδα: στο συναίσθημα, στη σκέψη, στη συμπεριφορά και στο σώμα. Ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Έτσι, αποτέλεσμα του στρες μπορεί να είναι συμπεριφορές όπως παρορμητικότητα, εκνευρισμός ή συμπτώματα όπως εφίδρωση, τρίξιμο των δοντιών, ταχυπαλμία, ξηροστομία κ.ά. Παρατηρήστε τον εαυτό σας όταν βρίσκεστε υπό πίεση και θα ανακαλύψετε εύκολα σημάδια του στρες που δεν έχετε όταν είστε σε ηρεμία.

 

Τι να κάνω;

Μια συνηθισμένη πρακτική είναι να προσπαθούμε να ξεχάσουμε ό,τι μας απασχολεί. Η σκέψη όμως είναι μια πολύπλοκη υπόθεση και συχνά υπό την επήρεια του στρες, οι κακές σκέψεις επιστρέφουν. Υπάρχουν λοιπόν μακροπρόθεσμες στρατηγικές που ωφελούν ειδικά τις γυναίκες εκείνες που καθημερινά αντιμετωπίζουν έντονο στρες με αποτέλεσμα να διαταράσσεται και η υγεία τους.

  • Σωστή, διαφραγματική αναπνοή. Η σωστή (διαφραγματική) αναπνοή μάς βοηθά σημαντικά να χαλαρώνουμε. Είναι μια ανάγκη και πρέπει συχνά να ασκούμαστε σε αυτήν. Ξεκινήστε να μαθαίνετε αυτήν την αναπνοή ξαπλωμένες και αργότερα όρθιες. Τοποθετήστε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι. Εισπνεύστε από τη μύτη σας και αφήστε το στομάχι σας να φουσκώσει. Έτσι, χρησιμοποιείτε πλήρως τους πνεύμονές σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε την κίνηση του στήθους σας στο μίνιμουμ, χωρίς να σφίγγεστε. Απαλά και ήρεμα, εκπνεύστε από τη μύτη σας. Επαναλάβετε, κρατώντας ένα ρυθμό. Στόχος είναι να παίρνετε 8-12 αναπνοές (εισπνοές και εκπνοές) το λεπτό. Στην αρχή μπορεί να νιώσετε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό αέρα, αλλά καθώς θα εξασκείστε θα βρείτε ότι αυτός ο νέος τρόπος αναπνοής είναι πιο βαθύς, πλήρης και χαλαρωτικός.

Κάντε μια λίστα υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων. Αν τα οικογενειακά βάρη είναι αυτά που σας φέρνουν το στρες, αξιολογήστε τη σπουδαιότητά τους. Φτιάξτε ένα κατάλογο υποχρεώσεων-δραστηριοτήτων που πρέπει να ολοκληρωθούν, για την επόμενη ημέρα, τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες. Ασχοληθείτε πρώτα ή αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα πιο σημαντικά ή τα πιο επείγοντα. Μην θέτετε όμως υπερβολικούς στόχους. Μη βάζετε νέα πράγματα στον κατάλογο, εκτός και αν αυτό είναι αναγκαίο ή υπάρχει επάρκεια χρόνου. Σημειώστε κάθε υποχρέωση ή δραστηριότητα που ολοκληρώνετε. Στο τέλος κάθε ημέρας ελέγξτε τι καταφέρατε και κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι στους σχεδιασμούς και το πρόγραμμά σας. Κάντε τις αλλαγές που χρειάζονται, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

  • Ασκηθείτε! Η φυσική άσκηση βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες. Βρείτε το άθλημα που σας ταιριάζει (γυμναστική, περπάτημα, χορός, σκοποβολή κ.τ.λ.) και ακολουθήστε το τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα!

Προσπαθήστε να κοιμάστε με ένα σταθερό πρόγραμμα . Κοιμηθείτε, δηλαδή, και σηκωθείτε τις ίδιες περίπου ώρες κάθε ημέρα, ώστε να μη διαταράσσετε το βιολογικό σας ρολόι, κάτι που φέρνει κούραση και εντείνει το στρες.

  • Φάτε άφθονα λαχανικά! Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι τα λαχανικά και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες.

Μιλήστε σε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε , αγαπάτε, ή νιώθετε άνετα μαζί του για ό,τι σας απασχολεί. Μπορεί να δυσκολευτείτε, αλλά θα εκπλαγείτε από την ανακούφιση που θα νιώσετε.

  • Αν έχετε δοκιμάσει αυτές ή άλλες τεχνικές, χωρίς να νιώσετε ότι σας βοήθησαν ουσιαστικά, ή αν νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε πολύ στρες και δεν έχετε τη δύναμη να τα βγάλετε πέρα μόνη σας, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ειδικό, που μπορεί να σας κατευθύνει για να τα καταφέρετε!

 

happy baby