Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά με μωρό αγκαλιάΗ σωστή ενημέρωση των γονέων είναι απαραίτητη σε θέματα όπως το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

 

Εδώ και κάποια χρόνια οι παιδίατροι αλλά και οι γονείς άρχισαν να θορυβούνται ιδιαίτερα καθώς υγιέστατα βρέφη πέθαιναν στον ύπνο τους. Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτήν την κατάσταση Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS στα αγγλικά), όρος που περιγράφει τον ξαφνικό θάνατο υγιούς βρέφους στη διάρκεια του πρώτου έτους του, από αδιευκρίνιστη αιτία, χωρίς να υπάρχει ιστορικό κάποιας πάθησης. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει με σιγουριά σε μία μόνο αιτία. Μια τελευταία έρευνα ενοχοποιεί το σταφυλόκκοκο του εντέρου ως αιτία. Μέχρι η ιατρική έρευνα να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του θέματος, η παιδιατρική κοινότητα κατέληξε σε έναν κατάλογο με πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να πάθει κάτι το μωρό τους. Παρακάτω θα βρείτε τις βασικές οδηγίες που δίνουν παιδιατρικές ενώσεις, με προεξάρχουσα την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία.

 

  • Βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα και βεβαιωθείτε ότι με αυτό τον τρόπο το κοιμίζουν και όσοι το προσέχουν, όπως π.χ. η γιαγιά.

Ο ύπνος σε αυτήν τη θέση πρέπει να ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες γέννησης του μωρού ώστε να συνηθίσει σε αυτήν. Η θέση αυτή είναι αποδεδειγμένα η πιο ασφαλής για τα μωρά, καθώς από το 1992 η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξήγησε ότι τα μωρά που κοιμούνταν μπρούμυτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην μπορούν να πάρουν αναπνοή, αφού σε αυτήν τη στάση δεν μπορούσαν να γυρίσουν το κεφαλάκι τους. Επιπλέον υπήρχε το ενδεχόμενο να μην μπορούν να αναπνεύσουν, αφού οι ρινικές οδοί πιέζονταν πάνω στο στρώμα. Πολλοί γονείς ανησυχούν πως τοποθετώντας το ανάσκελα, μπορεί να γίνει πιο επίπεδο το πίσω μέρος το κεφαλιού του. Κάτι τέτοιο όμως σπάνια προκαλεί προβλήματα στην εξέλιξη ενός μωρού και συνήθως αλλάζει με τη μετάβαση από τη βρεφική στη νηπιακή ηλικία.

  • Μην καπνίζετε ποτέ κοντά στο μωρό και φροντίστε ο αέρας στο περιβάλλον του να είναι απαλλαγμένος από καπνό.

Όσο περισσότερο είναι εκτεθειμένο ένα βρέφος στον καπνό του τσιγάρου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει το Σύνδρομο. Είναι προτιμότερο να περιορίσετε το κάπνισμα εκτός σπιτιού. Επιπλέον όποιος φροντίζει το μωρό και καπνίζει καλό θα είναι να αλλάζει ρούχα πριν το πλησιάσει, καθώς οι βλαβερές ουσίες του καπνού εμποτίζουν τα ρούχα.

  • Αποφεύγετε να κοιμάστε μαζί με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι ή να αποκοιμιέστε με αυτό στον καναπέ ή σε καρέκλα.

Αυτή η συμβουλή ισχύει πιο εμφατικά στην περίπτωση που και οι δύο ή ο ένας από τους δύο γονείς καπνίζει, πίνει μωρό με σκούφο κοιμάταιαλκοόλ ή φάρμακα πριν κοιμηθεί αλλά και στην περίπτωση που το μωρό είναι πρόωρο. Ισχύει όμως και για έναν άλλο λόγο: κατά τη διάρκεια του ύπνου κάνουμε διάφορες κινήσεις. Σε κάποια από αυτές ο γονιός μπορεί κατά λάθος να «πλακώσει» το μωρό, φράσσοντας τους αεραγωγούς του. Το σωστό μέρος για να κοιμάται ένα μωρό είναι η κούνια ή το λίκνο του, που θα βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι της μητέρας του, τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες ζωής του.

  • Μην τοποθετείτε παιχνίδια ή μαξιλάρια μέσα στην κούνια, για τον κίνδυνο της ασφυξίας.

Επιπλέον, η κούνια και το στρώμα του πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλή. Το στρωματάκι πρέπει να είναι σκληρό και να μην ξαπλώνετε το μωρό επάνω σε μαξιλάρια ή πορώδεις επιφάνειες, γιατί υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Επίσης να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στο στρώμα και τα κάγκελα της κούνιας, ούτε πασσαλάκια που να προεξέχουν στις γωνίες της κούνιας, γιατί μπορεί να πιαστεί εκεί κάποιο ρούχο και να επιφέρει πνιγμό στο μωρό.

  • Θηλάστε όσο μπορείτε!

Μελέτες κατέδειξαν ότι το μητρικό γάλα προσφέρει προστασία στο μωρό μειώνοντας τις πιθανότητες να εμφανίσει το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, καθώς το προστατεύει από λοιμώξεις (κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού) και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Εμβολιάστε το μωρό σας!

Ο εμβολιασμός ή αλλιώς ανοσοποίηση, όπως ακριβώς λέει και η λέξη, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να θωρακιστεί απέναντι σε ασθένειες, και κυρίως στις επιπλοκές τους. Για παράδειγμα το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου βοηθά ένα βρέφος να προσβάλλεται λιγότερο από ιούς που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό και έτσι να αναπνέει καλύτερα, μειώνοντας τις πιθανότητες για SIDS.

  • Δώστε πιπίλα στο μωρό σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα έχουν λιγότερες πιθανότητες για το Σύνδρομο.

  • Βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες στο δωμάτιο του μωρού είναι οι κατάλληλες για τον ύπνο του.

Οι γονείς συχνά κάνουν το λάθος να υπερθερμαίνουν το βρεφικό δωμάτιο και να ντύνουν υπερβολικά το μωρό στον ύπνο του. Αυτό όμως είναι κακό για ένα βρέφος και έχει ενοχοποιηθεί για SIDS. Φροντίστε η θερμοκρασία στο δωμάτιό του να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου

  • Αποφύγετε να συναναστρέφεστε ασθενή άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά και μικρά παιδιά ή και μεγάλους με κρύωμα.

Ο καλύτερος τρόπος να προφυλάξετε το μωρό σας είναι να πλένετε τακτικά τα χέρια σας πριν το πιάσετε ή παίξετε μαζί του. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όσοι πλησιάζουν ή φροντίζουν το μωρό σας.

 

Οδηγίες από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία.

happy baby