Συμβουλές για γονείς

Τα ευαίσθητα ματάκια του μωρού!

μωρό με γαλάζια μάτιαΓνωρίστε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νεογέννητα έως ότου προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον!

 

Tα μάτια είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα, αλλά και πολύτιμα όργανα  του σώματός μας. Για το λόγο αυτόν τα βλέφαρα και οι βλεφαρίδες είναι άγρυπνοι «φρουροί» των ματιών, με σκοπό να αποτρέπουν τα ξένα σώματα να εισχωρούν μέσα σε αυτά. Για να κάνουν, όμως, οι βλεφαρίδες σωστά τη «δουλειά» τους, χρειάζεται ο κερατοειδής του ματιού να είναι υγρός, ώστε να μπορούν να γλιστρούν  στην επιφάνειά του. Τα δάκρυα που παράγονται από κάποιους αδένες καταλήγουν στη μύτη, μέσω του δακρυϊκού πόρου, γι’ αυτό και όταν κλαίμε, μικροί και μεγάλοι, η μύτη μας έχει καταρροή. Είναι εύλογο, λοιπόν, πως η απόφραξη δακρυϊκού πόρου είναι ένα ζήτημα…υγείας που απαιτεί λύση!

 

ΕΚΛΕΙΣΕ... Ο ΠΟΡΟΣ 

Κάποια μωράκια γεννιούνται με κλειστό δακρυϊκό πόρο, ο οποίος καλύπτεται από μια λεπτή μεμβράνη, και άλλα έχουν πολύ στενό δακρυϊκό πόρο. Τα περισσότερα, όμως, μωρά ξεπερνούν το πρόβλημα, μέχρι την ηλικία του ενός έτους περίπου.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ; 

Τα συμπτώματα στην απόφραξη του  δακρυϊκού πόρου ενδέχεται να μην εμφανιστούν από τις πρώτες ημέρες γέννησης. Η ένδειξη που μαρτυρά την ύπαρξη προβλήματος στον δακρυϊκό πόρο είναι το πύον. Κάθε πρωί θα παρατηρείτε πως τα μάτια του μωρού σας είναι γεμάτα τσίμπλες. Ακόμη, λόγω της μόλυνσης που μπορεί να προκληθεί στον δακρυϊκό σάκο, θα παρατηρήσετε μια κοκκινίλα στην εσωτερική γωνία του ματιού.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή τον οφθαλμίατρο, ο οποίος και θα σας συμβουλέψει πώς να αντιμετωπίσετε την απόφραξη του δακρυϊκού πόρου. Μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε απαλό μασάζ στα ματάκια του και στην περίπτωση που έχει υποστεί μόλυνση στα μάτια, τότε θα του χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο. Εάν το μικρό σας, παρόλο που μεγαλώνει, δεν έχει αντιμετωπίσει ή ξεπεράσει το πρόβλημα με τα ματάκια του, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί διάνοιξη του πόρου με χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση αυτή γίνεται με επιτυχία, συνήθως στο διάστημα των 8 έως και 12 μηνών ζωής.!

 

happy baby