Συμβουλές για γονείς

Τα μωρά αισθάνονται τον πόνο όπως οι ενήλικες!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

γιατρός τρυπάει την πατούσα μωρού

Ο εγκέφαλος του μωρού  «φωτίζεται» με έναν πολύ παρόμοιο τρόπο με αυτόν στους ενήλικες, όταν εκτεθούν στο ίδιο οδυνηρό ερέθισμα, όπως ανακάλυψε μια πρωτοποριακή μελέτη σάρωσης του εγκεφάλου απο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Για πρώτη φορά παογκοσμίως χρησιμοποιήθηκε η μαγνητική τομογραφία για τη μελέτη της επίδρασης του πόνου στα βρέφη.

Απο την έρευνα αυτή προέκυψε ότι  18 από τις 20 «περιοχές πόνου» του εγκέφαλου του ενήλικα  δραστηριοποιούνται και στα μωρά.

Επίσης η έρευνα κατέδειξε την αυξημένη ευαισθησία των μωρών στον πόνο έναντι των ενηλίκων με συνέπεια να προτείνεται η επανεξέταση των τρόπων ανακούφισης του πόνου στα μωρά.

 

Η μελέτη εξέτασε 10 υγιή βρέφη ηλικίας μεταξύ ενός και έξι ημερών και 10 υγιείς ενήλικες ηλικίας 23-36 ετών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ελήφθησαν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου των μωρών καθώς μια ειδική ράβδος ακουμπούσε στις πατούσες τους, δημιουργώντας μια ήπια αίσθηση ενόχλησης.  Αυτές οι σαρώσεις στη συνέχεια συγκρίθηκαν με αντίστοιχες σαρώσεις εγκεφάλου ενηλίκων που εκτέθηκαν στο ίδιο ερέθισμα πόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 18 από τις 20 περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται σε ενήλικες που βιώνουν τον πόνο, ήταν ενεργές και στα μωρά. Τα ευρήματα επίσης έδειξαν ότι τα μωρά έχουν ένα πολύ χαμηλότερο όριο του πόνου.

 

Ετσι καταρρίπτονται διάφορες θεωρίες όπως, οτι οι αντιδράσεις των μωρών σε μία κατάσταση πόνου είναι απλά μία αντανακλαστική κίνηση η ότι ο εγκεφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα αρκετά ώστε να έχουν την αίσθηση του πόνου.

 

«Χιλιάδες βρέφη σε όλη τη Βρετανία υφίστανται οδυνηρές διαδικασίες κάθε μέρα, αλλά συχνά οι γιατροί δεν έχουν κατευθυντήριες γραμμές διαχείρισης του πόνου. Η μελέτη μας δείχνει ότι όχι μόνο τα μωρά πονούν, αλλά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε αυτόν απ’ ότι οι ενήλικες. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι αν θα εφαρμόσουμε μία μέθοδο για ανακούφιση από τον πόνο σε ένα μεγαλύτερο παιδί τότε θα πρέπει να εξετάσουμε το ίδιο ενδεχόμενο και για ένα βρέφος που υποβάλλεται σε μια επώδυνη διαδικασία.» είπε ο Δρ Slater.

 

Ο Δρ Slater πρόσθεσε: "Πρόσφατες μελέτες σε ενήλικες έχουν δείξει ότι είναι δυνατό να ανιχνευθεί μια νευρολογική υπογραφή του πόνου με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας. Στο μέλλον ελπίζουμε να αναπτύξουν παρόμοια συστήματα για την ανίχνευση της «υπογραφής του πόνου» στον εγκέφαλό των μωρών έτσι ώστε να να μας δοθεί η δυνατότητα να δοκιμάσουμε διάφορες θεραπείες για την ανακούφιση από τον πόνο στον πιό ευάλωτο πληθυσμό, αυτό των βρεφών, που δεν μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους".

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Wellcome Trust και αναφέρεται στο περιοδικό eLife.

 

Πηγή Oxford University

happy baby