Τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

πες μου παραμύθιΕνα παραμύθι ζητά και  ξαναζητά γιατί του αρέσει να το ακούει και το αγαπά γιατί το ταξιδεύει σε κόσμους γεμάτους μυστήριο, δράση και φαντασία.

 

Πόσα μπορεί να κρύβει τελικά ένα παραμύθι και κατά πόσο αυτό επιδρά στη ζωή του παιδιού;

Oι απαντήσεις πολλές και η φαντασία απεριόριστη! H μικρή σας «πριγκίπισσα» μαθαίνει να αγαπά, να σέβεται και να εκτιμά και ο δυναμικός σας «πειρατής» λεηλατεί κάθε μέρα και περισσότερο το πλοίο της ζωής. Tο μόνο που χρειάζεται για να πει κανείς ένα παραμύθι είναι φαντασία και αγάπη και -πού ξέρετε;- μπορεί ο μέχρι τώρα «πειρατής» να κατέβει από το καράβι του και να μπει στο μαγικό κόσμο του βιβλίου αναπτύσσοντας εντέλει μια «γενναία» προσωπικότητα!

 

Ποιο το μυστικό των ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ;

Σίγουρα πρόκειται για μια ερώτηση την οποία έχετε θέσει πολλές φορές στον εαυτό σας.  Tο παιδί, από τους πρώτους μήνες της ζωής του δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πλήρως γιατί του λέτε ένα παραμύθι, ωστόσο λατρεύει ν’ ακούει παραμύθια και περιμένει με αγωνία πότε θα του διηγηθείτε κάποιο από αυτά. Το ότι το παιδί είναι μικρό δεν σημαίνει ότι η διήγηση ενός παραμυθιού είναι άνευ σημασίας. Μέσα από τις ιστορίες που του λέτε το παιδί αρχίζει σιγά-σιγά να συνηθίζει σε ήχους λέξεων και σε διάφορα ακούσματα.

 

Μπορώ να διαβάσω στο μωρό μου παραμύθια;

 • Tα νεογέννητα μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβουν την πλοκή και τι σημαίνουν οι εικόνες που βρίσκονται δίπλα σε ένα κείμενο, ωστόσο μπορούν άριστα να επικεντρωθούν σ’ αυτές και ιδιαίτερα στις φιγούρες. Όταν ένα νεογέννητο παρατηρεί ένα βιβλίο, παίρνει τα πρώτα μηνύματα αναγνώρισης εικόνων ώστε να αναπτύξει αργότερα την ικανότητα της ανάγνωσης.
 • Tα παιδιά μεταξύ 4 και 6 μηνών μπορεί να δείχνουν συγκεκριμένη προτίμηση σε ένα βιβλίο, ειδικά σε κάποιο που έχει έντονα χρώματα και επαναλαμβανόμενο ή ρυθμικό κείμενο που θυμίζει ποίημα.
 • Mετά τους έξι μήνες, το παιδί μπορεί πλέον να κατανοήσει πως οι εικόνες αποτυπώνουν συγκεκριμένα αντικείμενα.

ΏΡΑ για αφήγηση!

H διήγηση ενός παραμυθιού δεν είναι ποτέ χαμένος χρόνος, καθώς είτε διηγείστε εσείς ένα παραμύθι στο παιδί είτε διαβάζετε μια ιστορία μέσα από ένα βιβλίο, βάζετε ένα ακόμη λιθαράκι στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

 

Oι απαιτήσεις αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία!

Όταν το παιδί γίνει 1ος έτους δεν είναι ανάγκη να τελειώσετε ένα ολόκληρο βιβλίο με μια πρώτη ανάγνωση, απλώς επικεντρωθείτε στις σελίδες πουπαραμύθια βλέπετε ότι απολαμβάνει περισσότερο.

Προσπαθήστε να αφιερώνετε συγκεκριμένο χρόνο κάθε μέρα στην αφήγηση ενός παραμυθιού.

Kαλύτερη στιγμή για διάβασμα είναι μετά το βραδινό μπάνιο και πριν πέσει το παιδί για ύπνο.

 

Για καλύτερα αποτελέσματα:

 • Διαβάζετε εκφραστικά, αλλάζοντας τον τόνο της φωνής σας.
 • Διαβάζετε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά. Όχι μόνο δεν θα τη βαρεθεί, αλλά αντίθετα θα του αρέσει πολύ, άλλωστε μέσα από την επανάληψη θα καταλαβαίνει σταδιακά και περισσότερα σημεία.
 • Μην αμελείτε να ενθαρρύνετε το παιδί, όσο μεγαλώνει, να αγγίζει το βιβλίο ή ακόμα και να το κρατά μόνο του. Σύντομα, το παιδί θα γυρίζει στο εξής μόνο του τις σελίδες.

Ποια τα ΟΦΕΛΗ;

 • Tο βοηθάτε να χαλαρώσει και να ηρεμήσει, καθώς μεταβάλλετε αργά το ηχόχρωμα της φωνής σας.
 • Nιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία.
 • Mαθαίνετε στο παιδί σας να επικοινωνεί.
 • Tο βοηθάτε να αναπτύξει το λεξιλόγιό του και να εξασκήσει τη μνήμη του.
 • Tου δίνετε πληροφορίες για τον κόσμο που το περιβάλλει.

Τα 7 βήματα που πρέπει να γίνουν πριν την επιλογή βιβλίου

 1. Tα βιβλία για μωρά πρέπει να έχουν απλό κείμενο με ευδιάκριτες εικόνες
 2. Kαθώς το μωρό μεγαλώνει αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τις εικόνες, οπότε καλό θα ήταν να επιλέξετε βιβλία με έντονες εικόνες
 3. Όταν πλέον το παιδί είναι σε θέση να κρατάει μόνο του το βιβλίο, επιλέξτε βιβλία με χοντρό εξώφυλλο και έντονα χρώματα όπως τα ακόλουθα
 4. Όταν αρχίσει να ανταποκρίνεται στο τι βλέπει, προσθέστε στη βιβλιοθήκη σας βιβλία με οικείες εικόνες στο παιδί
 5. Όταν το παιδί θα μπορεί πλέον να κάθεται μόνο του επιλέξτε βιβλία που αφορούν καθημερινές του συνήθειες
 6. Όταν τελικά το παιδί θα αρθρώνει λεξούλες διαβάζετέ του βιβλία με εύκολες φράσεις
 7. Βιβλία κατάλληλα για όλα τα στάδια της ανάπτυξής του είναι όσα μιλάνε για τα συναισθήματα.

 

Ελληνικά
happy baby