Το τάισμα του μωρού χωρίς ατυχήματα!

διαδικασία ταΐσματος, επιλογή μπιμπερό, μωρό, νεογέννητοΜπορεί η διαδικασία του φαγητού να είναι μια εύκολη υπόθεση για εσάς, ωστόσο χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές στα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο τάισμα του μικρού σας, όπως η επιλογή των μπιμπερό, η αποστείρωσή τους, αλλά και η διαδικασία ρεψίματος.

 

H διαδικασία ταΐσματος του μικρού σας είναι σημαντική και αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας της μαμάς με το νεογέννητο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επιλέξετε κατάλληλα προιόντα αλλά και το σωστό τρόπο,ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. Ας δούμε, όμως, αρχικά τι πρέπει να προμηθευτείτε.

 

ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Για τη διαδικασία φαγητού του βρέφους σας θα χρειαστείτε μπιμπερό, θηλές για να ρυθμίζετε τη ροή του γάλακτος όταν το ταΐζετε αλλά και ειδικά συστήματα αποστείρωσης.

 

1. ΜΠΙΜΠΕΡΟ & ΘΗΛΕΣ

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη μπιμπερό. Καλείστε, λοιπόν, να κάνετε μια σωστή έρευνα αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία αλλά και τις ανάγκες του μικρού σας. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τις κατάλληλες θηλές για το μπιμπερό του μικρού σας, ώστε να ελέγχετε κάθε στιγμή τη ροή του γάλακτος, κυρίως όταν πρόκειται για νεογέννητο. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε θηλές αργής ροής αρχικά, ενώ όσο μεγαλώνει το μικρό σας αντικαταστήστετες με άλλες, που επιτρέπουν στο γάλα να ρέει γρηγορότερα. Καλό θα ήταν μάλιστα να επιλέγετε μπιμπερό που αποτρέπουν τους κολικούς.

 

2. ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε στο νεογέννητο ή το βρέφος σας κα θαρά και απαλλαγμένα από μικρό βιοπροϊόντα, ώστε να αποφύγετε γαστρεντερικές λοιμώξεις.  Γενικότερα υπάρχουν αρκετές μέθοδοι με τις οποίες μπορείτε να εξασφαλίσετε στο μικρό σας αποστειρωμένα μπιμπερό και θηλές:

 • Με τον ηλεκτρονικό αποστειρωτή ατμού, που μπορεί να αποστειρώνει τον εξοπλισμό του μικρού σας μέσα σε λίγα λεπτά.
 • Με τον αποστειρωτή μικροκυμάτων, ο οποίος όταν ζεσταθεί δημιουργεί ατμούς, ικανούς να αποστειρώσουν το περιεχόμενό του.
 • Χρησιμοποιώντας χημικό διάλυμα κρύου νερού, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε μορφή ταμπλέτας ή σε υγρή μορφή.
 • Με απλό βράσιμο των μπιμπερό και των θηλών τους για περίπου 10 λεπτά.

 

τρόποι ρεψίματος μωρών, ποσότητα φαγητού, μωρό, διάρκεια ταΐσματοςΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΡΕΥΤΕΙ

Όπως έχουμε προαναφέρει, η ασφάλεια του μικρού σας όταν τρέφεται προϋποθέτει και τη διαδικασία του ρεψίματος. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γίνεται σωστά, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι το μικρό σας έχει χωνέψει το φαγητό του. Προσπαθήστε να βάζετε το μωρό σας να ρευτεί κατά τη διάρκεια του ταΐσματος και κυρίως όταν καταναλώσει τη μισή ποσότητα φαγητού και μετά πάλι όταν τελειώσει. Μην πανικοβληθείτε σε περίπτωση που το μικρό σας δεν ρευτεί και τις δύο φορές, καθώς ενδέχεται να μηνέχει μαζευτεί αέρας στο στομαχάκι του και γι’ αυτό να μη χρειάζεται να ρευτεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να το βοηθήσετε. Γι’ αυτό δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

 • Κρατήστε το μικρό σας όρθιο, τοποθετώντας το στην περιοχή του ώμου σας.Τρίψτε ή χτυπήστε απαλά την πλάτη του για να βοηθήσετε τον αέρα να ανέβει προς τα πάνω. Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λεπτό πανάκι, ώστε να  προστατεύσετε τα ρούχα σας σε περίπτωση που το ρέψιμο του μικρού σας ακολουθήσει αποβολή μικρής ποσότητας γάλακτος.
 • Εάν το μωρό σας νυστάζει, μπορείτε να το τοποθετήσετε καθισμένο στα γόνατά σας. Κρατήστε απαλά το κεφαλάκι του γέρνοντας το σωματάκι του ελαφρώς μπροστά και τρίψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις την πλατούλα του μέχρι να ρευτεί.

HOT ΣΥΜΒΟΥΛEΣ

 • Είναι σημαντικό να μην πιέζετε το μικρό σας να φάει όλο το φαγητό του. Εάν, ωστόσο, ανησυχείτε για το βάρος του, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον παιδίατρο ώστε να σας κατευθύνει.
 • Είναι σημαντικό να προμηθευτείτε αρκετά μπιμπερό και θηλές, ώστε κάθε φορά που θα χρειαστείτε κάτι να το έχετε και να μην πρέπει να μπείτε στη διαδικασία αποστείρωσης.
 • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηρίξετε σε κάποιο μαξιλάρι το μπιμπερό του μικρού σας καθώς αυτό πίνει το γάλα.
 • Πριν βάλετε το μικρό σας στο κρεβατάκι, βεβαιωθείτε ότι έχει ρευτεί. Καλό θα ήταν να μην το τοποθετήσετε στο κρεβατάκι του πριν γίνει αυτό, καθώς υπάρχει το ενδεχό μενο εμετού. Γι’ αυτό λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κοιμάται πάντοτε με ασφάλεια.
 • Φροντίστε ώστε μετά το φαγητό του και σε περίπτωση που το τοποθετήσετε στο κρεβατάκι του να είναι σε πλάγια θέση και να στηρίζεται το σώμα του με ένα μικρό μαξιλάρι. Έτσι, ακόμη και σε περίπτωση εμετού δεν θα υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
 • Εάν για οποιονδήποτε λόγο θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να αποστειρώσετε σωστά τα μπιμπερό του μωρού σας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο που έχει ξαναβιώσει την εμπειρία.
 • Σε περίπτωση που η διαδικασία ρεψίματος σας δυσκολεύει, μην ανησυχείτε! Ακολουθήστε το ένστικτό σας και σύντομα θα βρείτε το δικό σας τρόπο για να βοηθήσετε το μικρό σας.

 

Με τη συνεργασία του παιδιάτρου Δημήτρη Αναστασίου

Ελληνικά
happy baby