ΤΑΞΙΔΙ... στη φαντασία!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

kid is drawingΚαθώς το μικρό σας μεγαλώνει, η μνήμη και η φαντασία του μπορούν ν’ αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, αρκεί να του δώσετε τα κατάλληλα ερεθίσματα για την ηλικία του.

 

Φανταστείτε πως το μυαλό του παιδιού σας είναι ένας βολβός που θα πρέπει να τον τοποθετήσετε σε μια γλάστρα έξω στον κήπο ή το μπαλκόνι, ώστε το φως του ήλιου να τον «λούζει» και να τον ποτίζετε συχνά για να μεγαλώσει και σιγά σιγά να μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο λουλούδι. Το παιδί σας στην ηλικία των 3 ετών έχει ήδη αναπτύξει καλά τις κινητικές του ικανότητες.

 

Φαντασία

Η φαντασία του νηπίου σας «καλπάζει» και οι φανταστικοί ήρωες το συνοδεύουν σε κάθε δραστηριότητά του. Στην ηλικία των 2,5-3 ετών, το παιδί σας μπορεί να χειριστεί πολύπλοκα παιχνίδια και απολαμβάνει να ζωγραφίζει. Ίσως οι δημιουργίες του να μην είναι ξεκάθαρες αλλά μπορεί να σας περιγράψει τι ακριβώς παριστάνουν οι ακανόνιστες φιγούρες που έχει δημιουργήσει.

 

 

Hot tip!

Είναι σημαντικό να είστε καλοί ακροατές καθ’ όλη τη διάρκεια της περιγραφής της ζωγραφιάς. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τους ήρωες ή τα αντικείμενα που σας περιγράφει, μην το αποθαρρύνετε λέγοντάς του ότι δεν μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά των γραμμών που έχει σχεδιάσει. Δείξτε το θαυμασμό σας στον μικρό «Πικάσο» και αφήστε τον να σας διηγηθεί τη φανταστική ιστορία. Έτσι, το παιδί σας θα ενθουσιαστεί και θα συνεχίσει της δημιουργικές του περιπλανήσεις!

 

Συγκέντρωση και μνήμη

Στη νηπιακή ηλικία, το παιδί σας συνειδητά επιλέγει σε ποιο παιχνίδι θα επιστήσει την προσοχή του και σε ποιο όχι. Μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο για αρκετή ώρα και να απομνημονεύει καινούριες γνώσεις (π.χ. ποιο είναι το φύλο του ή τι μέρα είναι). Αρχίζει να αντιλαμβάνεται την έννοια του χώρου και του χρόνου. Επίσης, το νήπιό σας συναρπάζεται όταν παρακολουθεί κινούμενα σχέδια.

 

Hot tips!

- Δώστε στο νήπιό σας την ευκαιρία να επιλέξει με ποιο από τα παιχνίδια του θέλει να παίξει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το παιδί σας απολαμβάνει περισσότερο τις ώρες που δημιουργεί. Γι’ αυτό χαρίστε του πηλό, κραγιόνια, μαρκαδόρους και τετράδια ή βιβλία ζωγραφικής.

- Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να παρακολουθεί για περισσότερο από 2 ώρες καθημερινά τηλεόραση. Είναι προτιμότερο να του δώσετε ερεθίσματα μέσα από ομαδικά παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες. Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθείτε μαζί του τηλεόραση, ώστε, όταν έρθει η ώρα να κλείσετε το δέκτη σας, να αποσπάσετε την προσοχή του, δείχνοντάς του κάποιο από τα παιχνίδια που λατρεύει.

happy baby