Θα είμαι καλή μαμά;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος στην παραλίαΗ εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία αλλαγών: στο σώμα, στα συναισθήματα, στον τρόπο σκέψης. Ενίοτε οι αλλαγές φέρνουν άγχη και προβληματισμό. Εσείς, όμως, δεν χρειάζεται να αμφιβάλλετε!

 

«Θα είμαι καλή μητέρα για το μωρό μου; Πώς θα τα καταφέρω;», αυτά είναι μερικά ερωτήματα που συνήθως απασχολούν τις περισσότερες εγκυμονούσες. Καθώς οι ορμόνες προκαλούν έντονες συναισθηματικές αλλαγές, είναι φυσιολογικό μια γυναίκα που θα γίνει μητέρα (ειδικά για πρώτη φορά) να αγχώνεται ή ακόμη και να φοβάται ότι δεν θα τα καταφέρει. Τι θα πρέπει να απαντάτε στον εαυτό σας και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτού του είδους τα άγχη; Είναι απλό: πριν καταλήξετε να ρωτάτε εάν θα είστε καλή μητέρα, καλό είναι να έχετε απαντήσει προηγουμένως σε 5 άλλες ερωτήσεις που θα σας βγάλουν από το δίλημμα!

 

1. Τι σημαίνει για σας η μητρότητα;

Για τις περισσότερες μητέρες, ακόμη και εκείνες που κυοφορούν το πρώτο τους παιδί, η μητρότητα είναι μια αφηρημένη έννοια. Το να έχετε δει άλλες γυναίκες που ανατρέφουν τα παιδιά τους και να συγκρίνετε τον εαυτό σας με εκείνες δεν είναι το καταλληλότερο κριτήριο για να αξιολογήσετε τις δικές σας επιδόσεις. Ειδικά εάν πρόκειται να αποκτήσετε το πρώτο σας παιδί, είναι άδικο εκ των προτέρων να θεωρήσετε ως δεδομένο ότι θα είστε ανεπαρκής μητέρα, επειδή πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε όσα κάνουν οι άλλες μαμάδες γύρω σας.

 

2. Πώς κρίνετε τη μητέρα σας;

Ο πλέον σημαντικός άνθρωπος που μπορεί να επηρεάσει μια γυναίκα στο πώς θα συμπεριφερθεί όταν αποκτήσει παιδιά είναι φυσικά η δική της μητέρα. Καθώς οι γυναίκες ωριμάζουν, αποκρυσταλλώνεται (έστω και ασυνείδητα) μέσα τους η άποψή τους για το πόσο καλή υπήρξε η μητέρα τους. Κάποιες γυναίκες θεωρούν το μητρικό πρότυπο πολύ υψηλό και θεωρούν ότι η μητέρα τους έκανε τόσο καλή δουλειά που εκείνες δεν θα μπορούσαν ποτέ να τη φτάσουν. Κάποιες άλλες γυναίκες, πάλι, κρίνουν τόσο αυστηρά και καταδικάζουν τη μητέρα τους, που θέλουν να κάνουν το παν για να μην της μοιάσουν όταν αποκτήσουν παιδιά. Και οι δύο αυτές επιλογές κρύβουν παγίδες. Καλώς ή κακώς, οι γονείς κληροδοτούν στα παιδιά τους αξίες και στάσεις ζωής, που τα επηρεάζουν στην ενήλικη ζωή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει μια μέλλουσα μητέρα να προσπαθήσει να αναπαράγει το μητρικό πρότυπο και να φανεί αντάξια της δικής της μητέρας ή αντίθετα να την απορρίψει τελείως. Κάθε γυναίκα είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και η μητρότητα σίγουρα θα προσαρμοστεί στο δικό της χαρακτήρα. Μπορεί να κρατήσει κάποιες θετικές αξίες των γονιών της, ίσως και να απορρίψει κάποιες άλλες, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν τροχοπέδη στη ζωή της και να την αγχώνουν στην εγκυμοσύνη!

 

3. Πώς είστε ως άνθρωπος;

Η προσωπικότητα κάθε γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα είναι ως μαμά. Μια οργανωτική γυναίκα πιθανότατα να γίνει οργανωτική μαμά, μια γυναίκα με καλλιτεχνικές τάσεις μπορεί να γίνει μαμά-καλλιτέχνης κ.ο.κ. Λέμε ότι «μπορεί» ή «είναι πιθανόν» διότι η εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία που μεταμορφώνει τις γυναίκες. Μια μέλλουσα μαμά δεν πρέπει να αγχώνεται και να ασκεί συνεχώς κριτική στον εαυτό της. Κι αυτό γιατί οι γυναίκες από τη φύση τους είναι ευέλικτες και η μητρότητα, όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιες, θα σας υποχρεώσει να αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας ή κάποια χαρακτηριστικά σας (έως ένα βαθμό) για να χωρέσει στη νέα ζωή σας το μικρό και υπέροχο πλασματάκι σας!

 

4. Πόσο ευέλικτη είστε με τις προτεραιότητές σας;

Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό σας, αλλάζει ριζικά κάθε σας προγραμματισμός αλλά και όλες σας οι προτεραιότητες. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό και να σας προκαλεί το δίλημμα «θα είμαι καλή μητέρα ή όχι;», γιατί νιώθετε πίεση να βάλετε στην άκρη τα δικά σας «θέλω» για χάρη του μωρού σας. Όμως είναι ένα πλασματικό δίλημμα, εάν από τη στιγμή που αποφασίσατε ότι θα αποκτήσετε παιδί εξετάσατε εκ νέου τις προτεραιότητές σας. Εάν π.χ. η καριέρα είναι εξίσου σημαντική για εσάς, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι όσο περισσότερο χρόνο θα αφιερώνετε στη δουλειά, τόσο περισσότερο χρόνο θα στερείτε από τα παιδιά σας. Εάν όμως με τον σύντροφό σας έχετε καταλήξει σε ένα πλάνο ζωής με το οποίο εξισορροπείτε τα πράγματα, τότε δεν θα χρειάζεται να αγχώνεστε προκαταβολικά!

 

5. Παίρνετε ρίσκα;

Η μητρότητα είναι μια συνεχής έκπληξη. Αυτό ακούγεται αγχωτικό, αλλά τελικά εκεί κρύβεται και η ομορφιά στη ζωή με τα παιδιά! Κάθε μέρα θα μαθαίνετε νέα πράγματα και θα εξελίσσεστε ως γονέας, καθώς τα παιδιά σας θα μεγαλώνουν. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε προκαταβολικά για το αν θα είστε καλή μητέρα, αφού είναι κάτι που δεν θα μάθετε εκ των προτέρων. Θα κληθείτε να πάρετε πολλές αποφάσεις και ρίσκα, καθώς το παιδί σας θα μεγαλώνει. Ακόμη κι αν δεν είστε έτοιμη, θα διαπιστώσετε ότι θα μάθετε να τα παίρνετε!

 

Τελικά, τι;

Το άγχος κάθε μέλλουσας μαμάς για το αν θα είναι καλή στο ρόλο της μητέρας είναι θεμιτό και κατανοητό. Όμως μην το αφήσετε να σας στερήσει τη χαρά αυτή καθεαυτή τού ότι θα φέρετε στον κόσμο ένα παιδί. Πάνω απ’ όλα φροντίστε να μοιράζεστε αυτά τα ερωτήματά σας με τον σύντροφό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο καλύτερος τρόπος να ηρεμήσετε και να απαλύνετε τα αγχωτικά σύνδρομα είναι να πάρετε τη γνώμη ενός προσώπου που αγαπάτε, αλλά και να ανοιχτείτε σε όσους σας στηρίζουν. Ειδικά ο σύντροφός σας, που ως μέλλων μπαμπάς έχει τις ίδιες ανησυχίες, είναι σε θέση να σας καταλάβει!

 

Με τη συνεργασία της ψυχοθεραπεύτριας-οικογενειακής συμβούλου, Χαράς Παπασαράντη

happy baby