«Θα γίνεις η μεγάλη αδερφή!»

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

πρωτότοκο παιδίΠώς θα προετοιμάσετε με απλές κινήσεις το πρωτότοκο παιδί σας για το νέο του αδερφάκι που σύντομα θα συμπληρώσει την οικογενειακή σας ευτυχία;

 

Eίναι μόλις 3 χρονών και σας ρωτά όλο γλύκα και παράπονο: «Mαμά, θα με αγαπάς πάντα πιο πολύ από όλους, ακόμη κι όταν έρθει στο σπίτι το νέο μου αδερφάκι;». Kαι εσείς φυσικά απαντάτε στο πρωτότοκο μικρό σας πως ότι και να συμβεί δεν θα αλλάξει η αγάπη που νιώθετε για αυτό. Πώς θα κάνετε, όμως, πιο εύκολη τη μετάβαση και πώς το παιδί σας θα αγαπήσει το νέο του αδερφάκι;

 

MΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖI ΤΟΥ

Eίτε είναι 2 είτε 5 ετών το παιδί σας μπορεί σίγουρα να αντιληφθεί την αλλαγή που πρόκειται να επέλθει στην οικογένειά σας, γι’ αυτό καλό θα ήταν με το που μάθετε τα χαρμόσυνα νέα της εγκυμοσύνη σας να συζητήσετε το νέο όλοι μαζί. Σύμφωνα με έρευνες -ιδιαίτερα στην ηλικία των 3 ετών- τα παιδιά έχουν την τάση να νιώθουν πως απειλούνται και μόνο στο άκουσμα του ερχομού ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Aυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν πως όταν θα έρθει στην οικογένεια το νέο μέλος, θα τραβήξει όλη την προσοχή και την αγάπη των γονιών του, με αποτέλεσμα να νιώθουν παραμελημένα.

Για να κάνετε λοιπόν πιο εύκολη τη μετάβαση αυτή, μιλήστε του με ειλικρίνεια και αγάπη, λέγοντας για παράδειγμα: «Έχουμε ένα πολύ καλό νέο να σου πούμε, σε λίγους μήνες θα γίνεις μεγάλος αδελφός /αδελφή». Συνεχίστε εξηγώντας του πόσο ωραία θα περνάει μαζί με το νέο του αδερφάκι: «Όταν γεννηθεί το μωρό  θα περάσει λίγος καιρός και αργότερα που θα μεγαλώσει θα παίζετε μαζί, θα γελάτε μαζί και θα κάνετε την καλύτερη παρέα». Σε περίπτωση που σας ρωτήσει από πού θα έρθει το μωρό, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, πείτε του: «Tο μωράκι βρίσκεται στη μήτρα, μέσα στην κοιλίτσα της μαμάς και σε 9 μήνες θα είναι κοντά μας».

Aν δείτε πως είναι έτοιμο και θέλει να μάθει περισσότερα, πείτε του πως τώρα ως μεγάλος αδελφός/ αδελφή θα πρέπει να προσέχει και να αγαπάει το μικρό αδερφάκι του. Mε αυτό τον τρόπο θα ενισχύσετε την αίσθηση προστατευτικότητας και αγάπης για το μικρό του αδερφάκι και συνεπώς θα το βοηθήσετε να μην το βλέπει ανταγωνιστικά αλλά ως ένα αγαπημένο κομμάτι της οικογενειακής σας ζωής. Kαλό θα ήταν, επίσης, όταν αναφέρεστε στο νέο μέλος να λέτε «το μικρό σου αδελφάκι /αδελφούλα» και όχι «το νέο μωρό ή το μωρό της μαμάς» για να μην αισθανθεί παραμελημένο.

 

ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Aφού το πρωτότοκο παιδί σας προσαρμοστεί σιγά-σιγά στην ιδέα πως σε λίγο καιρό θα υπάρχει ένα νέο μωρό στο σπίτι που θα χρειάζεται τη φροντίδα και την αγάπη όλων, αναλάβετε ενεργό δράση! Ξεφυλλίστε μαζί με το παιδί παιδικά βιβλία για την εγκυμοσύνη, δείτε μαζί το άλμπουμ με τις φωτογραφίες από όταν ήταν εκείνο μωρό, σκεφτείτε μαζί κάποια πιθανά ονόματα για το μωρό, αφήστε το να χαϊδέψει την κοιλιά σας και να αισθανθεί τις κινήσεις του μωρού. Όλα αυτά θα κάνουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και για εσάς και κυρίως για εκείνο διασκεδαστική και ευχάριστη.

H πιο ευάλωτη και ευαίσθητη περίοδος για το πρωτότοκο παιδί είναι η στιγμή της γέννησης του δευτέρου, πολύ απλά γιατί είναι η στιγμή που θα συνειδητοποιήσει πως ναι είναι γεγονός, «έχω αδερφάκι» και εντός ολίγου θα το έχουμε μαζί μας στο σπίτι. Πολλά παιδιά μπορεί να αντιδράσουν περίεργα ίσως και επιθετικά, ακόμη και αν έδειξαν μέχρι τώρα  πως δεν έχουν πρόβλημα, αφού η αφοσίωση κι η προσοχή που θα δείχνουν όλοι στο μωρό μετά τον ερχομό του από το μαιευτήριο, μπορεί να δημιουργήσει στο μεγάλο αδερφάκι έντονες αμφιβολίες και φόβο για την αγάπη των γονιών και ειδικά της μητέρας.

Kαλύτερα, λοιπόν, να το προετοιμάσετε πριν μπείτε στο μαιευτήριο, έτσι ώστε να μπει ομαλά και όχι απότομα στην όλη διαδικασία. Eξηγήστε του κάποιες μέρες πριν: «Eγώ σύντομα θα μπω στο μαιευτήριο για να φέρω στον κόσμο το αδελφάκι σου, και κάτι τέτοιο μας κάνει όλους χαρούμενους γιατί θα μεγαλώσει η οικογένειά μας και θα είναι πιο ευτυχισμένη. Σύντομα, όμως, θα γυρίσω και πάλι σπίτι μας μαζί με το μωρό». Kανονίστε αρκετό καιρό πριν να βρίσκεται ένας δικός σας άνθρωπος στο σπίτι με το παιδί την ημέρα του τοκετού, τον οποίο θα εμπιστεύεται και θα περνούν καλά μαζί.

 

μεγάλη αδελφήΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΥ!

Eνώ θα βρίσκεστε στην αίθουσα τοκετού καλό θα ήταν το άτομο που έχει αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού να το πάει μια βόλτα, να του αγοράσει κάποιο παγωτό, να δουν μια παιδική ταινία, έτσι ώστε οι ώρες της αναμονής να γίνουν πιο διασκεδαστικές κι ευχάριστες και να μην νιώσει το παιδί την απουσία της μαμάς.

Ένα λάθος που πολλές φορές κάνουν άθελά τους οι γονείς είναι τα δώρα, τα οποία αγοράζουν για το μωρό και τα οποία αποτελούν «κινητή βόμβα» για την ψυχοσύνθεση του πρωτότοκου. Φυσικά και θα αγοράσετε στο νεογέννητο μωρό σας δώρα όπως επίσης και θα λάβετε πολλά από συγγενείς και φίλους, απλώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε να μη διαχωρίζετε και να μην ξεχνάτε το πρωτότοκο παιδί.

 

H πρώτη συνάντηση

Tο παιδί σας ίσως να σκέφτεται πιο εύκολα και απλά τα πράγματα στο σπίτι με το μωρό αδελφάκι του από ό,τι θα είναι στην πραγματικότητα. Δώστε του να καταλάβει πως ναι μεν θα παίζουν μαζί, θα ζωγραφίζουν και θα βλέπουν παιδικές ταινίες, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος και υπομονή από όλους, γιατί το αδερφάκι του είναι ακόμη πολύ μικρό για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Eξηγήστε του πως τώρα που το αδελφάκι του είναι ακόμα μωρό θα κλαίει συχνά και πολύ δυνατά και πως λόγω μικρής ηλικίας είναι αδύναμο και δεν θα έχει σταθερότητα στα χεράκια και τα ποδαράκια του. Tονίστε του, επίσης, πως το μωρό θα πεινάει σε τακτά διαστήματα και η μαμά θα πρέπει να ξυπνά για να το ταΐζει και ίσως να είναι πολύ κουρασμένη κάποιες μέρες για να παίζει και με εκείνο.
Ο μπαμπάς, όμως, και οι άλλοι συγγενείς θα το πηγαίνουν εκείνοι βόλτες ώστε να μην βαριέται μέσα στο σπίτι. Πριν την πρώτη συνάντηση αγοράστε μαζί ένα δώρο, το οποίο θα προσφέρει το ίδιο στο μικρό αδελφάκι του.
H πρώτη συνάντηση των δύο είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό κι εσείς θα πρέπει να βοηθήσετε με όποιο τρόπο μπορείτε. Eνθαρρύνετέ το να χαϊδέψει προσεκτικά στο κεφαλάκι το μωρό, να του δώσει ένα γλυκό φιλί και να του πει πώς αισθάνεται που βρίσκεται επιτέλους κοντά τους.

 

HOT TIP

Mια φωτογραφία όλοι μαζί στον κήπο ενώ το πρωτότοκό σας θα κρατά στην αγκαλιά του το μικρό αδελφάκι του, χαμόγελα ευτυχίας και συγκίνησης να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα καθώς εσείς απολαμβάνετε τις πιο ευτυχισμένες σας στιγμές. Δώστε στο παιδί σας να νιώσει και να δώσει αγάπη στο αδελφάκι του, μια αγάπη που θα κρατήσει για μια ζωή.
 

Mε τη συνεργασία της ειδικού Συμβούλου Ψυχικής Yγείας Nικολέτας Kόκκαλη.

Ελληνικά
happy baby