Tο θαύμα της ζωής εξελίσσεται

μωράκι με κουκούλαΕνημερωθείτε για όλα τα στάδια της κινητικής εξέλιξης που θα βιώσει το μωρό σας μέχρι να καταφέρει να περπατήσει!

 

Κάθε μωρό περνάει από κάποια στάδια κινητικής ανάπτυξης προτού φτάσει στο σημείο να μπορεί να περπατήσει αλλά και να χρησιμοποιήσει με τον κατάλληλο συντονισμό τα μέλη του σώματός του. Η ταχύτητα με την οποία περνούν με επιτυχία τα μωρά κάθε στάδιο διαφέρει. Ως δεδομένο, όμως, θεωρείται το ότι το μικρό σας χρειάζεται να μπορεί να στηρίζει το κεφάλι του προτού αρχίσει να μπουσουλάει και να μπορεί να μπουσουλάει ή να γυρίζει στο πλάι προτού καταφέρει να περπατήσει!

 

Από 3 έως 12 μηνών

Το κάθε μωρό έχει τους δικούς του ρυθμούς κινητικής εξέλιξης. Τα περισσότερα, όμως, μωρά, καταφέρνουν να περπατήσουν μέχρι τους 18 μήνες ζωής τους. Η καθυστέρηση στο περπάτημα μπορεί να οφείλεται σε οικογενειακό ιστορικό παράγοντα, αλλά και στη μειωμένη αυτοπεποίθηση του μικρού σας, γι’ αυτό και είναι καλό να το ενθαρρύνετε! Έτσι κι αλλιώς, είναι πολύ σημαντικό το νήπιό σας να βρίσκεται σε κίνηση ανεξάρτητα από τον τρόπο που τα καταφέρνει!

Το νεογέννητο μωρό σας είναι φυσικό πως ακόμα δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του, καθώς πέφτει από τη μια ή από την άλλη πλευρά. Αυτό συμβαίνει διότι οι μύες του αυχένα του δεν έχουν δυναμώσει. Μέχρι και τον τρίτο μήνα συνήθως τα μωρά μπορούν και στηρίζουν το κεφάλι τους για κάποια δευτερόλεπτα.

Περίπου τον 4ο μήνα θα έχει τη δυνατότητα να σηκώνει το κεφάλι, τους ώμους και τα χέρια του όταν το ξαπλώνετε μπρούμυτα. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει μία προετοιμασία για τη μεγάλη ώρα του... χαριτωμένου μπουσουλήματος!

Στον 6ο με 7ο μήνα το μωρό σας καταφέρνει να στηρίζεται στα τέσσερα, παρόλο που δεν μπουσουλάει ακόμα και χρειάζεται λίγο χρόνο έως ότου να μάθει να ελέγχει τις κινήσεις του. Τότε θα αρχίσει να σηκώνεται όρθιο, στηριζόμενο σε εσάς ή και στα έπιπλα!

Από τον 9ο μήνα πολλά μωρά μπουσουλούν! Στις πρώτες του προσπάθειες μπορεί το μικρό σας να κινείται προς τα πίσω, αλλά μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες θα μάθει τον τρόπο να κινηθεί μπροστά. Όταν αρχίσει και ανακαλύπτει τη χαρά του μπουσουλήματος, τότε θα αρχίσει να φεύγει γρήγορα μπροστά με τη συνοδεία έντονης αναπνοής ή τσιρίγματος από τον ενθουσιασμό του!

Τον 11ο και 12ο μήνα μπορεί να κάθεται ελεγχόμενα μετά την όρθια θέση, μέχρι τότε όμως, όταν θα θέλει να καθίσει θα προσγειώνεται με τον ποπό, καθώς θα πέφτει απότομα πίσω, λυγίζοντας τα πόδια του. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το μικρό σας θα μπορεί να μπουσουλήσει, ενώ θα κρατάει στο χέρι του κάποιο παιχνίδι! Ακόμα, θα αξιοποιεί την εξυπνάδα του χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τρόπων για να τριγυρίζει στο χώρο. Ενδέχεται να κάνει βηματισμούς κρατώντας ισορροπία, π.χ. από ένα τραπεζάκι, μετά να πέφτει και να μπουσουλάει μέχρι το επόμενο έπιπλο, όπου θα ξανασηκώνεται κρατώντας το κ.ο.κ.!

 

Από 12 έως 18 μηνών

Από τα πρώτο του έτος και μετά θα έχει τη δυνατότητα αλλά και την αυτοπεποίθηση να περπατήσει! Σε αυτό το στάδιο της κινητικής του εξέλιξης τα βήματά του είναι θα ασταθή και άγαρμπα, καθώς το μωράκι θα λυγίζει τα πόδια του προκειμένου να ισορροπήσει. Σε αυτήν τη φάση το μικρό σας θα χρειαστεί βοήθεια. Αυτό δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, διότι το περπάτημα δεν είναι δείγμα ευφυΐας και η όποια καθυστέρηση δεν σημαίνει πως το παιδί σας είναι κουτό. Σημασία έχει να μπορεί να κινείται με ελευθερία, όπως επιλέγει, είτε μπουσουλώντας είτε περπατώντας!

Μεταξύ των 12 και 15 μηνών τα περισσότερα νήπια σηκώνονται και στέκονται χωρίς στήριξη. Ακόμα δεν έχουν καλή ισορροπία και κινούν το σώμα αλλά και τα χέρια τους μπροστά, πίσω ή στα πλάγια, προκειμένου να κρατήσουν την ισορροπία τους. Τα βήματα του μικρού σας θα διαφέρουν πολύ, καθώς άλλα θα είναι μεγαλύτερα, άλλα προς διαφορετική κατεύθυνση κ.λπ. Όταν το μικρό σας αρχίσει να περπατά, το βάδισμά του θα είναι ασταθές. Ορισμένα παιδάκια στα πρώτα τους βήματα περπατούν στις μύτες των ποδιών. Εάν δεν μπορούν να ακουμπήσουν όλο το πέλμα τους στο πάτωμα δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο για να αποκλείσετε την πιθανότητα ότι οι τένοντες της φτέρνας του είναι σφιχτοί.

Σε ηλικία 15 έως 16 μηνών το παιδί σας θα είναι σε θέση να σκύψει και να πιάσει ένα παιχνίδι ή να γονατίσει χωρίς να κρατιέται!

Σε ηλικία 18 μηνών τα βήματά του είναι πιο σταθερά. Σε αυτήν τη φάση μπορεί να μη χρειάζεται να του κρατάτε το χέρι όταν κάνει προσπάθειες να σταθεί στα πόδια του, καθώς ενδέχεται ακόμη και να αρχίσει να τρέχει! Ολόκληρο το πέλμα του θα ακουμπάει στο πάτωμα για να έχει μεγαλύτερη ισορροπία και τα γόνατά του θα είναι ίσια. Επιπλέον, θα μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκαλοπάτια, τοποθετώντας και τα δύο του πόδια σε κάθε σκαλί!

 

18 έως 24 μηνών

Στα δύο του χρόνια το μικρό σας θα μπορεί και θα περπατάει καλά, διαμορφώνοντας την ταχύτητά του ανάλογα με την επιθυμία του. Πλέον, σπάνια θα πέφτει, αλλά θα δυσκολεύεται να αλλάξει κατεύθυνση τη στιγμή που περπατάει. Αυτό θα μπορεί να το κάνει με τον καιρό και συνήθως μέχρι τα δυόμισι χρόνια του.

Στα δύο του χρόνια θα κάνει προσπάθειες να τρέξει και να κρατάει ίσια τα γόνατα και τους αστραγάλους, ενώ η κίνησή του θα θυμίζει γρήγορο βάδισμα. Επιπλέον, το μικρό σας θα έχει τη δυνατότητα να κλοτσάει με επιτυχία την μπάλα χωρίς να πέφτει κάτω.

Ακόμη, θα μπορεί να μετακινείται όλο και με μεγαλύτερη ευκολία από την καθιστή θέση στην καρέκλα, να στέκεται όρθιο και να περπατάει. Τώρα ενδέχεται να μπορεί να χρησιμοποιήσει τρίτροχο όχημα, αλλά θα συναντήσει κάποια δυσκολία με τα πετάλια. Το πιο πιθανό, λοιπόν, είναι να καβαλήσει το όχημα και να το σπρώχνει για να το τσουλήσει με τα πόδια του στο πάτωμα.

 

Βοήθεια στα πρώτα βήματα

  • Παρακινήστε το να στέκεται πάνω στα γόνατά σας και να χοροπηδά προκειμένου να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες!
  • Όταν αρχίσει να κάθεται, καλό είναι να τοποθετείτε διάφορα παιχνίδια σε μικρή απόσταση προκειμένου να το δελεάσετε να τα φτάσει με μικρή προσπάθεια.
  • Κρατάτε ένα παιχνίδι πίσω του προκειμένου να το παρακινείτε να στρέφει τον κορμό του.
  • Παίξτε μαζί του με δελεαστικά παιχνίδια που απαιτούν ώθηση για να κυλήσουν, ώστε να μπουσουλήσει ή να περπατήσει!
  • Εξοπλιστείτε με μία στράτα ή περπατούρα για να μάθει να κινείται μέσα από το παιχνίδι.
  • Τα καλοκαίρια πηγαίνετε για πλατσούρισμα στη θάλασσα.

Tips προστασίας

  • Μην του φοράτε παπουτσάκια όταν ακόμα δεν είναι στη φάση να περπατήσει. Θα τα φορέσει όταν θα είναι πραγματικά έτοιμο.
  • Όταν το μωρό σας βρίσκεται στο στάδιο όπου περπατάει δειλά, στηριζόμενο από έπιπλο σε έπιπλο, καλό είναι να μην το αφήνεται μόνο του, αλλά να είστε δίπλα του. Το μικρό σας δεν ξέρει ακόμα να περπατάει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προσγειωθεί… άτσαλα!
  • Απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα από τα σημεία όπου μπορεί να φτάσει, αλλά και μαζέψτε τυχόν τραπεζομάντιλα από τα οποία μπορεί να προσπαθήσει –μάταια– να στηριχθεί!
  • Καλύψτε τις γωνίες των επίπλων με ειδικά προστατευτικά, για να αποφύγετε τραυματισμούς.
  • Καλύτερα το μικρό σας να φοράει κάλτσες με βεντουζάκια ή καλτσοπάπουτσα, ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόσφυση στο πάτωμα και να το προστατέψετε από τούμπες.

 

happy baby