Θέλω μόνο τη μαμά μου!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά με μωρό αγκαλιά διαβάζουνΤα μικρά παιδιά, συνήθως, δείχνουν την προτίμησή τους σε έναν γονιό και ειδικά στη μαμά τους. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό και τι κάνετε αν είστε ο...αδικημένος γονιός;

 

Είτε κρέμονται από τη φούστα της μαμάς τους είτε θαυμάζουν τον μπαμπά σαν ήρωα, πολλά παιδιά περνάνε το στάδιο της προτίμησής τους προς τον ένα γονιό. Η κοινή λογική επιβάλλει να μην το παίρνουν προσωπικά οι γονείς, καθώς είναι μια φάση που με τον καιρό θα περάσει. Βέβαια όταν συμβαίνει αυτό, ο μπαμπάς στενοχωριέται, αλλά πρέπει να κάνει υπομονή και να προσπαθήσει να πλησιάσει το παιδί του, αφιερώνοντας χρόνο καθημερινά σε αυτό.

 

Γιατί τα παιδιά έχουν προτιμήσεις στην μαμά;

Τα αγόρια αναπτύσσουν στην παιδική τους ηλικία το οιδιπόδειο σύμπλεγμα (προς τη μητέρα) και τα κορίτσια αντίστοιχα το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας (προς τον πατέρα). Είναι μία φυσιολογική αναπτυξιακή φάση, όπου εκτός από τη συναισθηματική και νοητική τους εξέλιξη, η σεξουαλική τους αναζήτηση κάνει την εμφάνισή της. Η ταύτιση με το γονιό του αντίθετου φύλου σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, γνωρίζω και μαθαίνω σιγά-σιγά το σώμα του, μέσα από παιχνίδι, απορίες, άγγιγμα κ.α. Έτσι και το ίδιο το παιδί ανακαλύπτει το δικό του. Τα μωρά συνήθως θέλουν μόνο τη μαμά τους, ιδίως εάν περνούν πολλές ώρες μαζί της.

Την περίοδο, όμως, της εφηβείας, κι ενώ η σεξουαλική αφύπνιση είναι πολύ έντονη, ήδη έχει μάθει αρκετά για τη λειτουργικότητα του σώματός του και η ερωτική του διάθεση αυξάνεται. Ο γονιός του ίδιου φύλου πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με τον έφηβο, ως καθοδηγητής, σύμβουλος και πρότυπο, ενώ αναλαμβάνει το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι όλα τα παιδιά έχουν προτιμήσεις, όμως μερικά τις δείχνουν πιο έντονα από άλλα. Από την άλλη και αρκετοί γονείς συνδέονται υπερβολικά συνήθως με το παιδί του αντίθετου φύλου και προσπαθώντας να εισπράξουν από εκείνο συναίσθημα και αποδοχή, «συμμαχούν» μαζί του, παραγκωνίζοντας πολλές φορές και το σύντροφό τους. Κάτι τέτοιο συχνά είναι ένδειξη ότι το ζευγάρι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Ότι η σχέση αυτή δεν καλύπτει ψυχικά ή και νοητικά τον έναν ή και τους δύο, ότι δεν υπάρχει καλή επικοινωνία, Οπότε η στενή επαφή με το παιδί λειτουργεί αντισταθμιστικά στο συναισθηματικό κενό του γονέα.

 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση του παιδιού με τον κάθε γονιό.

Η ηλικία παίζει βασικό ρόλο στην προτίμηση των παιδιών.

Μέχρι την ηλικία των 3 τα παιδιά τείνουν να δένονται με αυτόν που τα φροντίζει. Μεταξύ 3 και 5 αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα παιχνίδια των ρόλων και τείνουν να δένονται με το γονιό του ίδιου φύλου.

Χρόνος, ο ύπουλος εχθρός!

Ο γονιός που βλέπει λιγότερο το παιδί του από εκείνον που το βλέπει όλη μέρα εξάπτει το ενδιαφέρον του παιδιού. Αλλά το να είστε απλώς μια συνεχής παρουσία για το παιδί δεν είναι το ίδιο με το να συμμετέχετε στα παιχνίδια του. Η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι που κάνει τη διαφορά!

Ο καλός και ο κακός

Αν ο μπαμπάς είναι αυτός που φτιάχνει τρενάκια, αγοράζει κουκλίτσες και δωροδοκεί τα παιδιά με παγωτό, ενώ η μαμά τα κυνηγάει για να φάνε τα λαχανικά τους ή να κάνουν μπάνιο, τότε η προτίμηση είναι σαφής! Επιπλέον, τα παιδιά εύκολα αντιλαμβάνονται ποιος από τους δύο γονείς είναι πιο... προσιτός.

Όταν είναι κουρασμένα, άρρωστα ή χρειάζονται ασφάλεια και επιβεβαίωση, τα παιδιά είναι φυσικό να στρέφονται προς το γονιό που συνήθως τα φροντίζει. Οι γονείς, άλλωστε, έχουν διαφορετικές αντοχές ανά περιόδους, πράγμα που τα παιδιά το αντιλαμβάνονται και στρέφουν ανάλογα την προσοχή τους.

«Με ποιανού το μέρος είσαι;»

Όταν οι γονείς τσακώνονται, τα παιδιά πολλές φορές αισθάνονται ότι πρέπει να πάρουν το μέρος ενός από τους δύο, ειδικά αν οι γονείς προσπαθούν να τα εμπλέξουν στους καυγάδες!

«Δεν με προσέχεις!»

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το παιδί σας δείχνει επίτηδες την προτίμησή του στον/στη σύζυγό σας για να τραβήξει την προσοχή σας; Ειδικά αν ο «ριγμένος» γονιός αντιδράσει, το παιδί μπορεί να δείξει με πιο έντονο τρόπο την προτίμησή του προς τον άλλον. Αυτού του είδους η συμπεριφορά ίσως είναι ενδεικτική άλλων προβλημάτων που υποβόσκουν.

Προσωπικότητα

Όλοι μας τα πάμε καλύτερα με κάποιους ανθρώπους απ’ ό,τι με κάποιους άλλους. Έτσι και στη σχέση παιδιού-γονιού δεν μπορεί να γίνει εξάιρεση. Κάποιοι δεσμοί είναι ισχυρότεροι από κάποιους άλλους!

Αγάπη δίχως όρους

Το βασικό είναι να δείξετε στο παιδί σας ότι η αγάπη δεν είναι διαγωνισμός. Μορούμε να αγαπάμε τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους, αλλά η αγάπη των γονιών είναι ανευ όρων και προϋποθέσεων. Βοηθήστε το παιδί σας ν’ αναπτύξει αυτά τα συναισθήματα, δείχνοντας ενθουσιασμό για κάθε έκφραση τρυφερότητας που σας δείχνει, και όχο κάνοντάς το να νιώθει ότι η αγάπη έχει μέτρα και σταθμά.

 

Επιμονή και αλληλουποστήριξη!

Συζητήστε με το σύντροφό σας για το στιλ που έχει ο καθένας σας και συμφωνήστε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης, που όμως πρέπει να τηρείτε και οι δύο. Είναι σημαντικό μπροστά στο παιδί ο ένας να υποστηρίζει τον άλλον και να έχετε ένα ενιαίο μέτωπο, ώστε το παιδί να καταλάβει ότι δεν έχει ελπίδες να «ρίξει» τον έναν από τους δύο.

Επίσης,  ξαναμοιράστε τα καθήκοντα του σπιτιού, αλλάξτε για λίγο ρόλους για να κρατάτε τις ισορροπίες. Είναι σημαντικό και οι δύο γονείς να έχουν ίσο μερίδιο στο παιχνίδι αλλά και στην επιβολή της τάξης, ώστε να δεθούν το ίδιο με το παιδί τους.

 

Αντιμετωπίζοντας την απόρριψη

  • Αν είστε ο γονιός που «απορρίπτει» το παιδί, πρώτα απ’ όλα μην το πάρετε προσωπικά. Δεν μπορείτε να καταλογίσετε δόλο στο παιδί σας, γιατί δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν πόνο. Μη σας απομακρύνει η συμπεριφορά του. Αντίθετα, δείξτε του ότι η αγάπη είναι ανευ όρων και εφαρμόστε το χρυσό κανόνα της υπομονής κι επιμονής. Ο καλύτερος τρόπος για να δεθείτε με το παιδί σας είναι να περνάτε χρόνο μαζί του.
  • Αν, από την άλλη, είστε ο γονιός που ευνοείται, ενθαρρύνετε το παιδί σας να βελτιώσει τη σχέση του με το σύντροφό σας. Μοιραστείτε δραστηριότητες σαν οικογένεια και δείξτε του ότι υπάρχει αρκετή αγάπη για όλους, που μπορεί να κατανεμηθεί ισόποσα. Και κυρίως μην παρεμβένετε στον τρόπο που επιβάλλει την τάξη ή δένεται ο σύντροφός σας με το παιδί.

 

Μην το αφήνετε να σας τουμπάρει!

Τα παιδιά έχουν σχεδόν μαγικές ικανότητες να σας «ρίχνουν»! Αν αντιληφθείτε ότι χρησιμοποιεί κολπάκια για να τραβήξει την προσοχή, αγνοήστε το. Αν πιστεύετε ότι κάτι άλλο κρύβει, ψάξτε το. Παιξτε μαζί του το παιχνίδι των ρόλων με τις κούκλες. Αναπαραστήστε μια οικογένεια και κάντε του ερωτήσεις για να καταλάβετε πώς βλέπει τα πράγματα. Για παράδειγμα, ρωτήστε τι σκέφτεται το μωρό-κούκλα για τη μαμά-κούκλα. Επίσης, μπορείτε να συζητήσετε για οικογενειακές σχέσεις μέσα από ιστορίες σε βιβλία ή από την τηλεόραση.

 

Αγαπημένοι παππούδες

Αν ζείτε πολύ μακριά από τα πεθερικά σας και πολύ κοντά στους γονείς σας, με αποτέλεσμα το παιδί να βλέπει τους μεν περισσότερο από τους δε, είναι φυσικό να δείξει προτίμηση σε κάποιους. Καθήκον σας είναι να του μάθετε ότι οι σχέσεις είναι διαφορετικές, όμως ίσης αξίας και σημασίας. Κάντε το να θέλει να βλέπει και τους μεν και τους δε με την ίδια λαχτάρα άσχετα με το αν μένουν κοντά ή όχι. Τέλος, όποια κι αν είναι τα προβλήματα που έχετε με τα πεθερικά ή τους γονείς δεν πρέπει να στερήσετε από το παιδί σας την επαφή με εκείνους.

 

Mε τη συνεργασία της ψυχοθεραπεύτριας-οικογενειακής συμβούλου Χαράς Παπασαράντη

 

category: 
happy baby