Θηλασμός: Το δώρο της φύσης!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

θηλασμός μωρούΟ θηλασμός του μωρού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αποδείξεις ότι η φύση είναι σοφή. Για να μετέχετε κι εσείς σε αυτήν τη σοφία θα σας ξεναγήσουμε, βήμα βήμα, σε μια προσέγγιση της διαδικασίας του θηλασμού!

 

Το μητρικό γάλα είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη τροφή για ένα βρέφος, ενώ ο θηλασμός ως διαδικασία προσφέρει ασύγκριτα οφέλη τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα. Πολλές μαμάδες, όμως, ανησυχώντας μήπως δεν τα καταφέρουν, τον απορρίπτουν πριν καν τον δοκιμάσουν. Αυτό το αφιέρωμα έχει ως σκοπό να σας πείσει ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε!

 

Πώς επιτυγχάνεται ο σωστός θηλασμός;

Παρακάτω αναλύουμε τα βήματα του θηλασμού από τον αριστερό μαστό.

- Όταν το μωρό σας αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ότι πεινάει και πριν ακόμα αρχίσει να κλαίει, μπορείτε να προετοιμαστείτε για το θηλασμό. Καθίστε χαλαρά και άνετα σε μια πολυθρόνα ή στο κρεβάτι. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να στηρίξετε την πλάτη σας ή και ένα σκαμνάκι για τα πόδια. Κάθεστε αρκετά άνετα; Τότε μόνο μπορείτε να ξεκινήσετε το θηλασμό.

- Το μωρό είναι ξαπλωμένο στον πήχη του αριστερού σας χεριού, έτσι ώστε η κοιλιά του να είναι σε επαφή με την κοιλιά σας και το στόμα του να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι πάνω στα πόδια σας, για να μη χρειάζεται να κρατάτε όλο το βάρος του μωρού σας. Το κεφαλάκι του είναι ξαπλωμένο στην έσω πλευρά του αριστερού χεριού σας, στο ύψος του αγκώνα και κοιτάζει προς το στήθος. Να θυμάστε πως το μωρό δε θα πρέπει να στρίβει το κεφάλι του για να βρει τη θηλή, διότι ο τρόπος αυτός δεν θα το διευκολύνει στην κατάποση, καθώς το γάλα θα βγαίνει έξω από το στόμα του! Τα δάχτυλα του αριστερού χεριού σας κρατάνε το γλουτό ή το ποδαράκι του μωρού σας και το ωθούν κοντά σας.

- Με το δεξί χέρι πιάνετε το στήθος, έτσι ώστε ο αντίχειρας να είναι περίπου 5 εκατοστά πάνω από τη θηλή και όλα τα υπόλοιπα δάχτυλα, με πρώτο τον δείκτη, 5 εκατοστά κάτω από τη θηλή. Έτσι, το χέρι σας μοιάζει με ένα μισοφέγγαρο, σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών πίσω από τη θηλή. Αυτή η απόσταση έχει σημασία, γιατί έτσι καταφέρνει το μωρό σας να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο στήθος στο στόμα του και ο θηλασμός να εξελιχθεί ομαλά.

- Τώρα μπορείτε να κατευθύνετε καλά το στήθος σας. Με τη θηλή αγγίξτε απαλά το κάτω χείλος του μωρού σας και περιμένετε μέχρι να ανοίξει το στόμα του. Όταν το μωρό σας έχει ανοιχτό το στόμα του, τόσο πλατιά όπως όταν χασμουριέται, τραβήξτε το γρήγορα κοντά σας, ώστε να μπορεί να πιάσει εκτός από τη θηλή σας και ένα τμήμα της θηλαίας άλω. Έτσι φτάνει η θηλή σας βαθιά στο στόμα του μωρού σας, στο κέντρο περίπου του ουρανίσκου. Εκεί βρίσκεται το κέντρο των θηλαστικών κινήσεων. Όταν ερεθίζεται από την επαφή με τη θηλή, το μωρό αρχίζει αυτόματα να κάνει θηλαστικές κινήσεις.

- Τώρα που το μωρό σας θηλάζει, ελέγχετε για άλλη μια φορά τη στάση του. Η μύτη και το σαγόνι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με το στήθος. Τα χείλη θα πρέπει να είναι γυρισμένα προς τα έξω και το μωρό θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο τμήμα της θηλαίας άλω στο στόμα του. Η γωνία που πρέπει να σχηματίζουν το επάνω με το κάτω χείλος του μωρού σας, είναι περίπου 180°.

- Στην αρχή οι θηλές είναι ευαίσθητες και μπορεί να πονάνε λίγο. Αυτό είναι φυσιολογικό και περνάει μετά από μερικές ημέρες, όταν πλέον οι θηλές έχουν σκληρύνει. Εάν όμως νιώθετε δυνατούς πόνους κατά το θηλασμό, τότε θα πρέπει να εξετάσετε αν το μωρό έχει πιάσει σωστά το στήθος, καθώς αν το μωρό απλά πιπιλίζει το στήθος σας, αυτό μπορεί να σας ενοχλήσει. Επιπλέον όταν το μωρό θηλάζει λάθος για αρκετή ώρα, πέρα από τους πόνους, αυτό μπορεί να προκαλέσει ραγάδες των θηλών. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν θηλάζει σωστά, διακόψτε το και επαναλάβετε. Για να διακόψετε το μωρό όταν θηλάζει, βάλτε το μικρό σας δάχτυλο στη γωνία του στόματός του και τραβήξτε το με προσοχή από τη θηλή. Έτσι, διακόπτεται το κενό που σχηματίζεται κατά το θηλασμό και το μωρό σας δεν μπορεί να τραβήξει τη θηλή προς τα έξω, πράγμα πού είναι πολύ επώδυνο και μπορεί και αυτό να πληγώσει τις θηλές.

Top tip: Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του θηλασμού και βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων των θηλών. Όταν το μωρό πίνει σωστά στο στήθος, το «αδειάζει» πιο εύκολα και παράγεται αρκετό γάλα.

 

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ του θηλασμού!

Ο θηλασμός αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό. Πείτε στο γιατρό σας εκ των θηλασμός μωρούπροτέρων ότι σκοπεύετε να θηλάσετε. Αν μπορέσετε, θηλάστε μια ώρα μετά τον τοκετό για να εκμεταλλευτείτε το ένστικτο του μωρού σας να θηλάζει, που είναι ισχυρό μετά τον τοκετό. Επίσης θα βοηθήσει να ενεργοποιηθεί η παραγωγή γάλακτος.

- Κάθε πρωί κάνετε μπάνιο πλένοντας το στήθος σας, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες με σαπούνι και νερό. Μη χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, γιατί βλάπτουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής και έτσι τραυματίζεται πιο εύκολα. Φροντίστε να σαπουνίζετε τα χέρια σας πριν από κάθε θηλασμό, γιατί έτσι προφυλάσσετε το μωρό σας από πολλές μολύνσεις και αρρώστιες.

- Όταν δεν θηλάζετε, φοράτε πάντα έναν καθαρό και κατάλληλο στηθόδεσμο και φροντίζετε οι θηλές σας να είναι πάντα καθαρές και στεγνές. Τα επιθέματα στήθους εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς το σκοπό.

- Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Τις πρώτες μέρες είναι πιθανόν το νεογέννητο να θηλάζει κάθε δύο ώρες, ασχέτως αν είναι μέρα ή νύχτα. Στο τέλος του πρώτου μήνα θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα. 

 

Xρήσιμες Συμβουλές για το θηλασμό

  • Είναι πιο σωστό σε κάθε θηλασμό το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τον ένα μαστό και στον επόμενο από τον άλλο.
  • Αν έχετε δίδυμα, μην ανησυχείτε. Το γάλα σας φτάνει και για τα δύο μωρά. Μπορείτε μάλιστα, αν σας βολεύει, να τα θηλάζετε συγχρόνως. Αν δεν τα καταφέρετε, θηλάστε πρώτα το ένα και μετά το άλλο, διαθέτοντας ένα μαστό για το καθένα.
  • Αν το μωρό σας κλαίει, έστω και αν πέρασε πολύ λίγος χρόνος από το θηλασμό, ξαναθηλάστε το. Μην τρομοκρατείστε και μη νομίζετε ότι δεν έχετε γάλα. Αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Οι έξι πρώτες εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής, τόσο για το μωρό σας όσο και για σας.

Μαρτυρία

Να τι μας είπε η Μ. για την εμπειρία της: «Θηλάζω από την πρώτη μέρα που γέννησα. Από την πρώτη στιγμή μετά τον τοκετό η μαία μού έφερε το μωρό και μου έδειξε πώς πρέπει να το θηλάζω. Έτσι, δεν είχα αμφιβολία ότι θηλάζει σωστά. Η αλήθεια είναι ότι όταν γυρίσαμε σπίτι με το μωρό ήμουν ήδη εξασκημένη για το σωστό τρόπο θηλασμού, όμως αυτό που με δυσκόλεψε ήταν τα ωράρια του μωρού. Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που χρειάζεται όλο το «είναι» της μητέρας, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Κάποια στιγμή το ωράριο γίνεται συνήθεια. Από την άλλη, βέβαια, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ τον εαυτό μου να σηκώνεται συνεχώς και να ετοιμάζει γάλα για το μωρό. Με το θηλασμό το γάλα του μωρού μου είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή, χωρίς πολλές διαδικασίες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όσον καιρό θηλάζω είναι ότι διαρκώς διψάω, πράγμα απολύτως φυσιολογικό, όπως μου εξήγησε και ο γιατρός μου. Ανησυχούσα ότι δεν θα είχα αρκετό γάλα, αλλά τελικά συνέβη το αντίθετο: το γάλα ρέει χωρίς πρόβλημα και η μπέμπα μου ήδη έχει πάρει όσο βάρος τής αναλογεί και κάτι περισσότερο, γεγονός που με χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς είχα τις αμφιβολίες μου»!

 

Ελληνικά
category: 
happy baby