Θυρεοειδής & εγκυμοσύνη:Κρατήστε τον υπό έλεγχο!
Οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή πρέπει να τον κρατούν υπό έλεγχο στην εγκυμοσύνη, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου.
Η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς (ΑΤΑ) εξέδωσε νέες και κατεπείγουσες οδηγίες σχετικά με τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την ΑΤΑ η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διακινδυνεύει την υγεία μητέρας και εμβρύου, αλλά και τη μελλοντική πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.
Κλινικές μελέτες που διενεργήθηκαν κατέληξαν σε σημαντικότατα στοιχεία, που καταδεικνύουν την επίπτωση τόσο του διαγεγνωσμένου υπό ή υπερθυρεοειδισμού, όσο και του λανθάνοντα, στην υγεία μητέρας και εμβρύου. Επιπλέον, συνεχίζονται οι μελέτες που προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τη σχέση μεταξύ αποβολής ή πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά με παρουσία αντισωμάτων του θυρεοειδούς. Οι μελέτες επίσης προσπαθούν να αποκαλύψουν τη μακροχρόνια επίδραση της επιλόχειας θυρεοειδίτιδας.
«Η εγκυμοσύνη έχει σημαντικότατη επίδραση στον θυρεοειδή αδένα και τη λειτουργία του. Εν συντομία η εγκυμοσύνη λειτουργεί ως stress test για τον θυρεοειδή, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό γυναίκες με μειωμένα αποθέματα ιωδίου», δηλώνει ο Alex Stagnaro-Green, του George Washington University School of Medicine and Health Sciences (Washington, DC).
Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες
Ανάμεσα στις πολλές εξειδικευμένες οδηγίες, που δίνονται από τον ΑΤΑ, είναι και οι ακόλουθες:
- Οι γυναίκες με διαγεγνωσμένο ή λανθάνοντα υποθυρεοειδισμό, που είναι θετικές στα αντισώματα του θυρεοειδούς, θα πρέπει να ακολουθούν θεραπεία λεβοθυροξίνης από το στόμα.
- Οι γυναίκες με λανθάνοντα υποθυρεοειδισμό στην εγκυμοσύνη, που δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία, θα πρέπει να ελέγχονται για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί ο υποθυρεοειδισμός με μετρήσεις της ελεύθερης T4 και TSH ορμόνης, κάθε 4 εβδομάδες, μέχρι την 16η-20ή εβδομάδα κύησης και τουλάχιστον μία φορά μεταξύ της 26ης και 32ης εβδομάδας.
Οι δηλώσεις των ειδικών
«Αυτές οι σημαντικές οδηγίες συντάχθηκαν από ένα πάνελ διεθνών ειδικών της ενδοκρινολογίας, γυναικολογίας και μαιευτικής, ώστε να εφαρμοστούν ευρέως», δηλώνει ο Gregory A. Brent, MD, Καθηγητής Ιατρικής και Φυσιολογίας στο David Geffen School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της California (Los Angeles) και Πρόεδρος της ΑΤΑ.
«Οι παθήσεις του θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη είναι συνηθισμένες, σημαντικές και δεν επιδέχονται καθυστέρησης στην αντιμετώπισή τους. Οι νέες οδηγίες της ΑΤΑ θα βοηθήσουν στην καλύτερη φροντίδα των εγκύων και των εμβρύων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της ΑΤΑ και καθηγητής του Ohio State University, Richard T. Kloos.
Πηγή: American Thyroid Association (www.thyroid.org)