Του ήλιου τα καμώματα…

ήλιος θάλασσαΑφήστε τον ήλιο με τη ζεστασιά του να σας αγκαλιάσει, χωρίς να σας κάψει! Ακολουθήστε τη «Βίβλο» της αντηλιακής προστασίας και χαρείτε τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού!

 

Ο ήλιος είναι, αναμφισβήτητα, πηγή ζωής. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάτε ότι παραμονεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία σας όταν η έκθεση σε αυτόν γίνεται επιπόλαια και αλόγιστα. Δώστε προσοχή στους βασικούς κανόνες της ηλιοθεραπείας και απολαύστε τον ήλιο χωρίς… εγκαύματα!

 

Πάντα με αντηλιακό!

Τα αντηλιακά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που διαθέτουν χημικά φίλτρα και διανέμουν την υπεριώδη ακτινοβολία (sunscreen) και σε εκείνα που περιέχουν φυσικά συστατικά και αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία (sunblock). Οι βλαβερές ακτίνες UVA και UVB μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες, πρόωρη γήρανση του δέρματος, πανάδες, μέχρι και καρκίνο του δέρματος! Γι’ αυτό, λοιπόν, δώστε μεγάλη προσοχή!

 

Προσέξτε, μην εκτεθείτε… ανεπανόρθωτα!

Η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε δέρματος. Ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών «μαρτυράει» πόσο χρόνο μπορείτε να εκτίθεστε στον ήλιο, αφού πρώτα υπολογίσετε το χρόνο αντοχής του δέρματός σας, χωρίς αντηλιακό. Για παράδειγμα, εάν ο οργανισμός σας αντέχει 10 λεπτά ηλιακής έκθεσης και αγοράσετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 3, αυτό σημαίνει ότι όταν το φοράτε μπορείτε να μείνετε 30 λεπτά κάτω από τον ήλιο κ.ο.κ. Παρόλα αυτά, το ιδανικότερο για την υγεία σας είναι να φοράτε αντηλιακό από 15 SPF και πάνω, προκειμένου να μην έχετε έννοιες! Επίσης, μην ξεχνάτε πως είτε είστε ανοιχρόχρωμες στο δέρμα, είτε και μελαχρινές, το αντηλιακό απαιτείται!

 

Μυστικά προστασίας από τον ήλιο

  • Περάστε αντηλιακό στο σώμα και το πρόσωπο 30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο και φροντίστε να το ανανεώνετε κάθε 25 με 30 λεπτά.
  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία από τις 11.00 έως και τις 16.00, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθετε έγκαυμα.
  • Μην αυταπατάστε πως η θάλασσα και η ομπρέλα μπορούν να σας προστατεύσουν, καθώς το νερό της θάλασσας προστατεύει μόνο σε ποσοστό 5% και η ομπρέλα μόνο σε ποσοστό 15%.
  • Αποφύγετε τη χρήση αρωμάτων, αποσμητικών σαπουνιών και αρωματισμένων κρεμών πριν από την ηλιοθεραπεία και τη χρήση του αντηλιακού.

BEAUTY TIP: Για να αποκτήσετε ομοιόμορφο μαύρισμα, φροντίστε να κάνετε τακτικά απολέπιση στο σώμα σας μέχρι και μια βδομάδα πριν πάτε διακοπές.

 

Μαλλιά: Προστατέψτε τα!

Τα μαλλιά μας αξίζουν την ίδια φροντίδα που δείχνουμε σε όλο το σώμα μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία κάνει τα μαλλιά θαμπά και ξηρά. Για να κερδίσετε τη λάμψη και την ενυδάτωση που επιθυμείτε φροντίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα αντηλιακής προστασίας σε μορφή σπρέι, λαδιού ή γαλακτώματος. Για περισσότερη ενίσχυση μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε conditioner μετά το λούσιμο.

 

Κοιτάξτε τον ήλιο… κατάματα!

Επειδή τα μάτια μας είναι πολύ ευαίσθητα αλλά και πολύτιμα, απαιτούν την αρμόζουσα προσοχή και φροντίδα για να δουλεύουν… ρολόι! Έχει παρατηρηθεί πως η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στα μάτια, όπως εγκαύματα, ξηροφθαλμία, κερατοβλεφαροεπιπεφυκίτιδες κ.λ.π. Φροντίστε, λοιπόν, να μην εκτίθεστε στον ήλιο χωρίς να φοράτε γυαλιά. Επιπλέον, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα αντηλιακό προϊόν για την περιοχή των βλεφάρων με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

Θεραπεία υπό το φως του ηλίου!

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο ήλιος εκτός από τις βλαβερές ακτίνες του έχει και ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας, καθώς βοηθάει στη σύνθεση της βιταμίνης D και καταστρέφει παθογόνους μικροοργανισμούς. Ακόμη, βοηθάει στην αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων όπως η ψωρίαση. Εάν ακολουθείτε κάποια θεραπευτική αγωγή με φάρμακα, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν εκτεθείτε στον ήλιο.

 

Ελληνικά
category: 
happy baby