Βασικός προγεννητικός έλεγχος και εγκυμοσύνη!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

προγεννητικός έλεγχος, εξετάσεις προγεννητικού ελέγχουΑποφασίσατε ότι έφθασε ο καιρός να γίνετε μανούλες; Νιώθετε το βιολογικό σας ρολόι να...χτυπά και καρδιοχτυπάτε και μόνο στη σκέψη του να αποκτήσετε ένα μωράκι; Γρήγορα στο γιατρό, για τις απαραίτητες εξετάσεις που χρειάζονται!

 

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι οι εξετάσεις που πρέπει να προηγηθούν μιας εγκυμοσύνης ή στην περίπτωση που ένα μωρό έρθει χωρίς να το έχετε προγραμματίσει, οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν αμέσως μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη. Αν πρόκειται για τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας, τότε κάποιες από τις εξετάσεις δεν θα χρειαστεί να τις επαναλάβετε. Ανάλογα με την κάθε γυναίκα, την κάθε εγκυμοσύνη, ή ακόμα και τον κάθε γιατρό θα υπάρξουν αρκετές και διαφορετικές εξετάσεις. Η γενική εξέταση αίματος, ούρων και κολπικού υγρού είναι συνήθως αρκετά για να εξαχθούν τα πιο σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της εγκυμοσύνης.

 

Ποιές είναι οι εξετάσεις;

  • Βασική εξέταση είναι η διαπίστωση της ομάδας αίματος και ο παράγων Rhesus, που είναι πολύ σημαντικός όταν συνδυάζεται με εκείνον του συζύγου ή του συντρόφου σας.
  • Η Γενική εξέταση αίματος και ούρων & το σάκχαρο είναι από τις βασικές εξετάσεις που θα επαναλαμβάνονται κάθε 1-1,5 μήνα, καθ’ όλη την διάρκεια της εγκτμοσύνης σας.

Άλλες εξετάσεις που πρέπει απαραίτητα να γίνουν πριν την εγκυμοσύνη (πέρα από εκείνες φυσικά που θα συστήσει ο γιατρός σας) είναι οι εξής:

Μεσογειακή αναιμία: Κληρονομική συχνή στην γεωγραφική περιοχή που ζούμε ασθένεια. Ο έλεγχος της γίνεται με μια απλή ανάλυση αίματος. Είναι υποχρεωτική για κάθε ζευγάρι που έχει αποφασίσει να αποκτήσει παιδί. Αν μόνο ο ένας από τους δύο μελλοντικούς γονείς έχει το στίγμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το μωρό που θα γεννηθεί. Αν εσείς ως μέλλουσα μητέρα φέρετε το στίγμα, τότε ο αιματοκρίτης σας θα είναι χαμηλός & κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα έχετε αναιμία, την οποία θα ρυθμίσει ο γιατρός που σας παρακολουθεί. Στην περίπτωση που και οι δύο μελλοντικοί γονείς έχετε το στίγμα, τότε θα πρέπει να γίνει στο μαιευτήριο αμνιοκέντηση. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες το βρέφος να γεννηθεί με  μεσογειακή αναιμία -και όχι μόνο να φέρει το στίγμα. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σοβαρή και γι' αυτό συνιστάται διακοπή της εγκυμοσύνης. Δεν αποκλείεται όμως (πιθανότητες 75%) το παιδάκι να γεννηθεί μόνο με στίγμα ή να είναι απόλυτα υγιές.

 

Ερυθρά: Η ερυθρά είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες τερατογένεσης. Αν η μέλλουσα μητέρα έχει εμβολιασθεί όταν ήταν παιδάκι ή έχει νοσήσει με Ερυθρά, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης οποιουδήποτε προβλήματος στο έμβρυο. Αν δεν θυμάται, δεν υπάρχουν αρχεία εμβολιασμού ή δεν είναι σίγουρη αν έχει περάσει την ασθένεια ή όχι, τότε είναι καλύτερα να κάνει έλεγχο αντισωμάτων πριν μείνει έγκυος με ανάλυση αίματος. Αν δεν έχει αντισώματα, τότε πρέπει να εμβολιασθεί.

Προσοχή όμως! Δεν επιτρέπεται η εγκυμοσύνη για τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό γι αυτό και συνίσταται η λήψη αντισυλληπτικού μέσου.

 

Έρπης, Κυτταρομεγαλοϊός, Τοξόπλασμα: Τρεις άλλοι σημαντικοί λοιμωξιακοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στην εγκυμοσύνη ή / και το έμβρυο. Οι τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο, οι εργαστηριακές εξετάσεις και η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες πρόκλησης προβλημάτων από αυτούς τους παράγοντες.

 

AIDS: Η «μάστιγα του αιώνα», το σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδάκι. Λαμβάνοντας υπόψη ότι επαρκής και ικανοποιητική πρόληψη (εμβόλιο) δεν υπάρχει ακόμα, είναι τεράστιας σημασίας η προσωπική ευθύνη και μέριμνα, ούτως ώστε να αποκλείσουμε μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας την πιθανότητα μόλυνσης μας από τον ιό.

 

Άλλες, χρήσιμες συμβουλές: Ενημερώστε τον γιατρό σας αν εσείς, ο σύντροφός σας ή τυχόν συγγενής προγεννητικός έλεγχος και εγκυμοσύνη, ερυθρά, εμβολιασμόςκάποιου από τους δύο πάσχει από κληρονομική ασθένεια. Ενημερωθείτε για τους κινδύνους και τα ρίσκα που εμπεριέχει η δεδομένη κατάσταση.

 

Εμβολιαστείτε και συμπληρώστε το υποχρεωτικό σχήμα εμβολιασμών αν έχετε τυχόν ελλείψεις. Μην ξεχνάτε, ότι αν νοσήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτετε σε μεγάλο κίνδυνο το έμβρυο. Επίσης, αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε χώρα εκτός Ευρώπης, ενημερωθείτε από την Πρεσβεία της συγκεκριμένης χώρας για τυχόν επιπρόσθετους εμβολιασμούς που θα πρέπει να λάβετε.

 

Αποφεύγετε την έκθεση σε ακτίνες –Χ, ραδιενέργεια, ακόμα και υπερβολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Παίρνετε μόνο τα φάρμακα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, αυστηρά με τη δοσολογία που θα σας συστήσει, και μόνο για το χρονικό διάστημα που θα σας υποδείξει. Αποφεύγετε όχι μόνο το κάπνισμα και το αλκοόλ, αλλά και τις ερεθιστικές ουσίες όπως την καφεΐνη).

 

Αν έχετε απορίες ή δεν είστε σίγουρη για το κατά πόσο μια ουσία ή μια συγκεκριμένη συνήθεια σας είναι επιβλαβής ή όχι, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

 

Πηγή: Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

happy baby