Καλύτερος μπαμπάς εύκολα και απλά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

πατέρας και κόρη

Πολλοί μπαμπάδες στις μέρες μας είναι μπερδεμένοι. Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους και κυρίως πώς μπορούν να γίνουν καλύτεροι ενισχύοντας την παρουσία τους μέσα στην οικογένεια; Ας το ανακαλύψουμε!

 

Στο παρελθόν οι μπαμπάδες είχαν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως το να εργάζονται ώστε να συντηρήσουν την οικογένειά τους και να της προσφέρουν ασφάλεια. Σήμερα πια έχει καταστεί φανερό ότι ο μπαμπάς δεν είναι μόνο αυτό!

 

Νέο μοντέλο;

Τις τελευταίες δεκαετίες παρακολουθούμε αλλαγές στο μοντέλο της οικογένειας, που σχετίζονται κυρίως με τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της μαμάς και του μπαμπά. Οι αλλαγές αυτές έδωσαν την ευκαιρία να αποκαλυφθεί ότι η παρουσία του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών του είναι πολύ σημαντική. Το ζήτημα, με άλλα λόγια, δεν είναι πόσες δουλειές του σπιτιού θα κάνει ο μπαμπάς ούτε πόσα λεφτά θα φέρει η μαμά. Το θέμα είναι πώς οι δύο γονείς, αλληλοϋποστηριζόμενοι, θα δημιουργήσουν μια ευτυχισμένη οικογένεια και θα παρέχουν ένα υγιές και θετικό πρότυπο στα παιδιά τους, το οποίο θα υιοθετήσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να επιτύχει ένας άνδρας στο ρόλο του πατέρα πρέπει να θέσει την οικογένειά του ως πρώτη προτεραιότητα και να αφιερώνει σε μόνιμη βάση χρόνο στα παιδιά του. Ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι ποιοτικός και να περιλαμβάνει τόσο παιχνίδια όσο και καλλιέργεια αισθημάτων ευθύνης και αξιών.

 

5 Βήματα βελτίωσης!

Οι περισσότεροι οδηγοί αλλά και οι διαφημίσεις απευθύνονται στις μαμάδες και δικαίως πολλοί μπαμπάδες αισθάνονται αδικημένοι! Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μπαμπάς είναι υποδεέστερος σε αξία, ούτε πρέπει να νιώθει έτσι. Κάθε μπαμπάς οφείλει να βρει το ρυθμό του και κυρίως πρέπει να διατηρεί ένα κοινό «μέτωπο» με τη σύντροφό του ως προς την ανατροφή των παιδιών. Σίγουρα το να γίνετε καλύτερος πατέρας δεν έγκειται σε 5 εύκολα βήματα ούτε μετριέται με βάση αυτά, όμως αποτελούν μια καλή αρχή ή ένα καλό βοήθημα που θα σας βγάλει από την αμηχανία και θα σας δώσει ιδέες για να βελτιώσετε το στιλ σας!

  1.  Δεν πειράζει αν μισείτε την Barbie! Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε όλα τα ενδιαφέρονται των παιδιών σας όπως η μαμά. Μάλιστα, εάν έχετε κόρη, είναι φυσικό ότι για πολλά κοριτσίστικα ενδιαφέροντα δεν θα είναι τόσο απλό το να νιώσετε άνετα. Καλό θα ήταν να είστε ενημερωμένος για όλα και να βρείτε μια δραστηριότητα που θα μπορείτε να κάνετε με την κόρη σας, που να αρέσει και στους δύο. Είναι σημαντικό να σέβεστε και να υποστηρίζετε τη σύζυγό σας στο ρόλο της ως μητέρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι δύο πρέπει να έχετε το ίδιο γονεϊκό στιλ.
  2. Μάθετε στον γιο σας να δένει τη γραβάτα του. Μία από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές στιγμές που κάθε άντρας έχει να θυμάται ως ενήλικας είναι όταν ο πατέρας του τον έμαθε να δένει τη γραβάτα του. Εάν είστε από τους καλομαθημένους που η σύζυγος κάνει και αυτή τη δουλειά, μάθετε να τη δένετε μόνος σας και μετά δείξτε το στον γιο σας. Έτσι θα νιώσει και εκείνος μεγάλος και δυνατός όπως εσείς!
  3. Να θυμάστε ότι τα σπορ ή οι άλλες δραστηριότητες των παιδιών είναι διασκέδαση! Κι αυτό το λέμε γιατί πολλοί μπαμπάδες εάν τα παιδιά τους ασχολούνται με τον αθλητισμό, αμέσως ονειρεύονται το πρώτο σκαλί του βάθρου παγκοσμίως! Μην προβάλλετε στο παιδί σας τις δικές σας ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες. Δείξτε του ότι το στηρίζετε σε ό,τι κι αν κάνει και ότι αρκεί η προσπάθεια και φυσικά η άσκηση. Επιπλέον, όταν σκοπεύετε να πάτε σε αγώνα του γιου σας ή σε κάποια εκδήλωση με πρωταγωνίστρια την κόρη σας κλείστε το κινητό σας, δείχνοντας πλήρη αφοσίωση στη στιγμή και την περίσταση. Τέλος, αποφύγετε τα κηρύγματα του στιλ «ένας καλός ποδοσφαιριστής θα ήξερε τη διαφορά φάουλ και κόρνερ» στο παιδί. Αυτό που χρειάζονται όλα τα παιδιά μετά από κάθε τους προσπάθεια, είτε λέγεται μπάσκετ είτε χορός, είναι έναν γονιό που θα τα συγχαρεί για όσα έκαναν, με τον τρόπο που τα έκαναν, και όχι κριτική.
  4. Να είστε σωστός σύντροφος. Για να γίνετε καλύτερος μπαμπάς πρέπει να είστε καλός σύζυγος και συμπαραστάτης της συζύγου. Δείξτε στα παιδιά σας ότι ακόμη και όταν οι γονείς διαφωνούν, πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να συμβιβάσουν τα πράγματα χωρίς βία και καβγάδες, γιατί αυτός είναι ο ορισμός της συντροφικότητας. Αν έχετε γιο, δώστε του να καταλάβει ότι οι γυναίκες είναι άξιες σεβασμού, ώστε να κάνει το ίδιο αργότερα όταν θα βγει ραντεβού. Αντίστοιχα δώστε στην κόρη σας να καταλάβει ότι σε μια σχέση το αγόρι πρέπει να σέβεται το κορίτσι ώστε αυτό το πρότυπο να αναζητήσει στα αγόρια με τα οποία θα βγαίνει. Βεβαίως, σας επιτρέπεται παράλληλα να της υπενθυμίσετε ότι εάν κάποιο αγοράκι δεν τη σεβαστεί, θα του… κόψετε τα πόδια!
  5. Να τους λέτε καθημερινά ότι τα αγαπάτε. Πολλές φορές το θεωρείτε αυτονόητο, όμως για ένα μικρό παιδί που μαθαίνει τον κόσμο και νιώθει ανασφάλεια το να του υπενθυμίζουν οι γονείς του ότι το αγαπούν είναι μεγάλη υπόθεση, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τον μπαμπά!

 

Με τη συνεργασία της ψυχοθεραπεύτριας-οικογενειακής συμβούλου, Χαράς Παπασαράντη.

 

happy baby