Συμβουλές για γονείς

Το μικρό μου βγάζει δόντια!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό με μπιμπερόΓκρινιάζει συνέχεια και κλαίει δυνατά σε ανύποπτο χρόνο; Το μωράκι σας μεγάλωσε και άρχισε να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια.

 

Πόσες φορές δεν απορήσατε για το τι είναι σωστό να κάνετε προκειμένου να βοηθήσετε το μωρό σας να απαλλαγεί από τους πόνους που του προκαλεί η εμφάνιση των πρώτων του δοντιών! Άλλες πάλι, παρατηρήσατε ξαφνικά πως το μικρό σας έχει ένα κάτασπρο δοντάκι. Τι συμβαίνει με τα πρώτα δόντια; Χρειάζεται να τα περιποιηθούμε από νωρίς ή πρέπει να περιμένουμε να φυτρώσουν όλα για να τα φροντίσουμε; Αυτές είναι κάποιες από τις πιο συχνές απορίες σας. Και ιδού οι απαντήσεις…

 

Τα πρώτα σημάδια

Τα δόντια βγαίνουν με διαφορετικό τρόπο σε κάθε βρέφος. Δεν πρέπει να σας ανησυχεί ο χρόνος εμφάνισής τους. Δεν έχει καμία σημασία. Μερικά βρέφη αρχίζουν να μασούν ό,τι βρουν μπροστά τους 3 με 4 μήνες πριν φανούν τα πρώτα δοντάκια τους. Πολλές φορές, μάλιστα, οι γονείς ανακαλύπτουν ότι στο στόμα του μωρού τους έχει φυτρώσει ένα δόντι, χωρίς να έχουν υπάρξει καθόλου ενδείξεις ότι επρόκειτο να βγει. Κάποια βρέφη βγάζουν το πρώτο δοντάκι στον 3ο μήνα, ενώ άλλα ενδέχεται να αργήσουν μέχρι και τα πρώτα τους γενέθλια. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως αυτά τα μωρά δεν είναι υγιή ή φυσιολογικά.

 

Νεογιλά δόντια

Τα πρώτα δόντια που φυτρώνουν είναι προσωρινά και ονομάζονται νεογιλά. Είναι μικρότερα από τα μόνιμα δόντια, επειδή οι γνάθοι των μικρών παιδιών είναι μικρότερες. Καθώς οι γνάθοι αναπτύσσονται, περισσότερα νεογιλά δόντια «ανατέλλουν». Είναι 20 στον αριθμό και συνήθως πρωτοεμφανίζονται κατά των 6ο μήνα. Η σειρά εμφάνισής τους έχει ως εξής: αρχικά βγαίνουν οι δύο μέσοι κάτω τομείς και έπειτα οι δύο μέσοι πάνω τομείς. Κατά των 11ο με 13ο μήνα έχουμε τους άνω πλάγιους τομείς και μετά τους δύο κάτω πλάγιους τομείς. Έτσι, λοιπόν, στην ηλικία του 1 έτους το βρέφος έχει γύρω στα 8 δόντια. Οι πρώτοι γομφίοι εμφανίζονται γύρω στους 16 μήνες, συνήθως πρώτα οι κάτω και έπειτα οι πάνω. Στους 19 μήνες έχουμε τους κυνόδοντες, πρώτα τους κάτω και ύστερα τους πάνω. Στους 27-30 μήνες έχουμε και άλλους τέσσερις γομφίους. Έτσι, σε ηλικία 3 ετών το μωρό έχει τα 20 νεογιλά του δόντια.

 

Ποια είναι τα νεογιλά δόντια;

 • Νεογιλοί Τομείς (κεντρικοί και πλάγιοι): Είναι τα μπροστινά μας δόντια, συνολικά 8 (4 στην άνω γνάθο και 4 στην κάτω). Χρησιμοποιούνται για να κόβουν το φαγητό. Μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από την πλατιά τους κοπτική επιφάνεια και από τη μοναδική ρίζα που έχουν.
 • Νεογιλοί Κυνόδοντες: Είναι μπροστινά δόντια και πιο τριγωνικά σε σχήμα από τους τομείς. Συνολικά έχουμε 4 κυνόδοντες στο στόμα. Όπως οι τομείς, έτσι και οι κυνόδοντες έχουν μόνο μία ρίζα. Χρησιμοποιούνται επίσης για να κόβουν την τροφή.
 • Νεογιλοί Γομφίοι: Είναι μεγάλα οπίσθια δόντια που χρησιμοποιούνται για να συνθλίβουν την τροφή σε μικρότερες ποσότητες, έτσι ώστε να μπορούμε να τις καταπιούμε. Αυτή η λειτουργία ονομάζεται μάσηση. Είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα δόντια, έχουν εξογκώματα και ανώμαλες επιφάνειες που βοηθούν στη μάσηση. Επίσης, έχουν περισσότερες ρίζες οι οποίες είναι και πλατιές. Συνολικά έχουμε 8 νεογιλούς γομφίους. Αργότερα αυτά τα νεογιλά δόντια θα αντικατασταθούν από τους μόνιμους προγομφίους.

Τα παρατράγουδα των δοντιών!

Στο παρελθόν πίστευαν ότι τα δόντια προκαλούσαν διάρροιες, συνάχι και πυρετό. Σύμφωνα με έρευνες, διαπιστώθηκε πως τα συμπτώματα αυτά προκαλούνταν από μικρόβια και όχι από τα δόντια. Μάλιστα αποδείχτηκε πως μερικά παιδιά όταν βγάζουν δόντια είναι πιο επιρρεπή στα μικρόβια. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως αν το παιδί παρουσιάζει ένα από τα προαναφερόμενα συμπτώματα, δεν θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό. Πολλά βρέφη βάζουν στο στόμα ό,τι βρουν, ιδίως την περίοδο που πρόκειται να εμφανίσουν τα πρώτα τους δόντια. Παρόλο που η συνήθεια αυτή σας ενοχλεί σίγουρα, καθώς θεωρείτε πως κάτι τέτοιο θα βλάψει το μικρό σας, πρέπει να του δίνετε εσείς αντικείμενα που δεν πρόκειται να το πληγώσουν και κατά προτίμηση υλικά από καουτσούκ, που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τέτοια χρήση. Πρέπει να πλένετε τα αντικείμενα αυτά κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με το έδαφος.

 

Η περιποίηση των νεογιλών δοντιών

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι η περιποίηση δόντια πονάνετων νεογιλών δοντιών δεν είναι σημαντική, αφού αργά ή γρήγορα αυτά τα δόντια θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. Φυσικά αυτό είναι λάθος. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα δόντια στο στόμα, θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. H περιποίηση των νεογιλών δοντιών είναι πολύ σημαντική για τους εξής λόγους:

 • Με τα νεογιλά δόντια το παιδί σας θα μασά την τροφή του κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
 • Είναι εκείνα που θα ανοίξουν το σωστό δρόμο στα μόνιμα δόντια και φυσικά ουσιαστική η συμβολή τους.
 • Βοηθούν στο σχηματισμό του προσώπου του παιδιού σας.
 • Δίνουν ένα λαμπερό και αστραφτερό χαμόγελο.

Τα νεογιλά δόντια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Έτσι, μπορεί να χαλάσουν και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνεται τακτικός έλεγχος προληπτικά. Καθαρισμοί, σφραγίσματα ή απονευρώσεις γίνονται και στα πρώτα δόντια, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Για να διατηρήσετε τα δοντάκια του παιδιού σας όμορφα και γερά, πρέπει να ακολουθήσετε το τρίπτυχο: σωστές διατροφικές συνήθειες, συστηματικός καθαρισμός των δοντιών, επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Πώς καθαρίζονται τα δόντια;

Kατά τη βρεφική ηλικία ο καθαρισμός γίνεται με μια βρεγμένη γάζα. Δηλαδή μπορεί η μητέρα ή ο πατέρας να βρέξει μια γαζούλα ειδική για τον καθαρισμό των ούλων του μωρού και των πρώτων του δοντιών και τα τρίψει ελαφρά. Έτσι, αφαιρούνται απαλά τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια.

Όταν εμφανιστούν όλα τα νεογιλά δόντια, πρέπει να αγοράσετε μια πολύ μαλακή, νάιλον οδοντόβουρτσα για να τα πλένετε δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί και το βράδυ πριν κοιμηθεί, στην αρχή χωρίς οδοντόπαστα, ενώ αργότερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιδική οδοντόπαστα. Η διαδικασία είναι απλή: αφού βρέξετε την οδοντόβουρτσα με νερό, θα βάλετε μια μικρή ποσότητα φθοριούχου οδοντόπαστας (όσο ένα ρεβίθι) και θα καθαρίσετε τα δοντάκια του πολύ προσεκτικά. Όταν τελειώσετε θα ξεβγάλετε το στόμα του με άφθονο νερό για να φύγουν τα υπολείμματα των φαγητών. Αυτό προϋποθέτει βέβαια να έχετε μάθει το παιδάκι σας να φτύνει το νερό που θα χρησιμοποιήσετε για να του πλύνετε το στόμα.

 

Αντιδρά; Αλλάξτε του γνώμη!

Τα περισσότερα παιδιά δέχονται με ευχαρίστηση την καθημερινή διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών. Υπάρχουν όμως και μερικά που αντιδρούν. Για να περιορίσετε λοιπόν τις αντιδράσεις αυτές:

 • Είναι πολύ σημαντικό, πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, να εξηγήσετε στο μικρό σας πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να πλένουμε τα δόντια μας για να μη χαλάσουν και μας πονούν.
 • Δοκιμάστε να δελεάσετε το μικρό σας με μια χαρούμενη, χρωματιστή, παιδική οδοντόβουρτσα, η οποία θα ικανοποιεί τις αισθητικές του προτιμήσεις.
 • Παραχωρήστε του το προνόμιο της πρωτοβουλίας. Δείξτε του τον σωστό τρόπο και αφήστε το να πλύνει μόνο του τα δοντάκια του και, αφού το επαινέσετε για την καταπληκτική δουλειά που έκανε, ελέγξτε διακριτικά το αποτέλεσμα.
 • Αν δεν δέχεται με τίποτα να πλύνει τα δόντια του, τότε η συνδρομή του μπαμπά, του παππού, της γιαγιάς ή ακόμη και του γιατρού, προκειμένου να το πείσουν, είναι σημαντική.
 • Επειδή μερικά παιδάκια έχουν τη συνήθεια να καταπίνουν την οδοντόκρεμα, πρέπει να την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια βαθιά μέσα στα δοντάκια της βούρτσας και να εξηγείτε στο παιδί σας ότι η οδοντόκρεμα, αν και έχει ωραία γεύση, είναι σαπούνι, όπως το αφρόλουτρο. Γι’ αυτό απαγορεύεται να την καταπίνει.
 • Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή και στην οδοντόβουρτσα, καθώς πρέπει να την ξεπλένετε πολύ καλά και μετά τη χρήση να την τοποθετείτε σε κάποιο ποτηράκι ή άλλο μέρος, πάντα σε κάθετη θέση, ώστε να μην εκτίθεται σε μικρόβια ή βακτηρίδια, και να στεγνώνει καλά. Επίσης, να την αντικαθιστάτε μόλις αλλοιωθεί ή κάθε τρεις με τέσσερις μήνες περίπου και να μην τη μοιράζεστε ποτέ με το παιδί σας.

Το γνωρίζατε;

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η περιποίηση των δοντιών ξεκινά από την εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, η δημιουργία των δοντιών ξεκινά από τον 3ο με 6ο μήνα της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα μάλιστα με το αποτέλεσμα σχετικών ερευνών, η ποιότητα των δοντιών που θα έχει το παιδί επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τροφές που θα καταναλώσει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι τροφές αυτές είναι όσες περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Α και B.

 

Ορθοδοντικά προβλήματα – Στραβά δόντια

Πολλά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή εμφάνιση των δοντιών και τη σύγκλισή τους, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν οι δύο σιαγόνες όταν κλείνουμε το στόμα μας. Οι πιο συχνές αιτίες των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι η κληρονομικότητα, οι διατροφικές συνήθειες και η πρόωρη απώλεια δοντιών. Η έγκαιρη διάγνωση του κάθε προβλήματος, θα περιορίσουν το πρόβλημα. Σήμερα η ορθοδοντική κάνει θαύματα. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ο παρατεταμένος θηλασμός του δαχτύλου ή της πιπίλας ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη σωστή θέση των μόνιμων δοντιών αλλά και στην ανάπτυξη των γνάθων. Αν, λοιπόν, το παιδί σας έχει αυτήν τη συνήθεια, προσπαθήστε σταδιακά να του την κόψετε, κατά προτίμηση πριν φτάσει στην ηλικία των 4 ετών.

 

Με τη συνεργασία της παιδοδοντιάτρου, Χριστίνας Σοφιανίδου.

happy baby