Παιδί και παιχνίδι: Αχώριστοι φίλοι!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδικές φιλίες, παιχνίδια για παιδιάΤο παιχνίδι είναι η παγκόσμια γλώσσα των παιδιών. Μπορεί να προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, δεν χρειάζονται όμως διερμηνέα όταν παίζουν! Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

 

Το παιχνίδι σήμερα παρά ποτέ είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Τα σημερινά παιδιά βομβαρδίζονται από τεχνολογίες και ραγδαίες εξελίξεις και πρέπει οι γονείς να επιλέγουν προσεκτικά τα είδη παιχνιδιού που θα δώσουν στο παιδί. Επιπλέον, στις μέρες μας, η τηλεόραση έχει γίνει μια νταντά άνευ χρηματικού κόστους, αλλά τόσο μεγάλου συναισθηματικού!

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «στο παιδί πρέπει να δίνεται παράλληλα με τη μόρφωση και η ευκαιρία για αναψυχή και διασκέδαση. Η κοινωνία και το κράτος οφείλουν να κάνουν κάθε προσπάθεια για αυτόν το σκοπό». Για το παιδί αποτελεί την πιο σοβαρή ενασχόληση και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του αλλά και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

 

Τα οφέλη του παιχνιδιού!

  • Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί διασκεδάζει ξέγνοιαστα κι ευχάριστα, εξασκείται, πειραματίζεται αλλά και μαθαίνει ανακαλύπτοντας τον εαυτό του και ιδιαίτερα τον κόσμο που το περιβάλλει.
  • Eυεργετικές ιδιότητες, όμως, έχει και για τους μεγάλους. Mια ώρα παιχνιδιού με το παιδί μάς δένει συναισθηματικά και ερχόμαστε σε πιο ουσιώδη επαφή μαζί του, εφόσον καλούμαστε να μπούμε στο δικό του κόσμο. Eπίσης, μπορούμε να καταλάβουμε εάν απασχολεί κάτι το παιδί μας από τον τρόπο που παίζει (παιγνιοθεραπεία). Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά δίνουν υπόσταση στο παιχνίδι τους.

Τι ανάγκες καλύπτει;

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, το παιχνίδι ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα παρακάτω στάδια:

Από 0 έως 24 μηνών: Το παιχνίδι δεν συγκεκριμενοποιείται, καθώς σε αυτή την ηλικία προέχουν οι βιολογικές ανάγκες του (όπως τροφή, ένδυση και ασφάλεια) και πάνω απ’ όλα πρέπει να του δημιουργούμε αναμφισβήτητα το αίσθημα της εμπιστοσύνης.

Από 2 έως 3 ετών: Θα έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας, όταν παίζει, δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα και με κανέναν (κατ’ εξαίρεση, ίσως, με εσάς για λίγο, μόνο και μόνο επειδή είστε οικείο του πρόσωπο). Σε αυτό το στάδιο ομηρικοί καβγάδες λαμβάνουν χώρα με τα άλλα παιδάκια και η φράση «δικό μου είναι» κυριαρχεί. Εσείς, όμως, δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς αυτό είναι το στάδιο του ατομικού παιχνιδιού, κατά το όποιο τα αντικείμενα του αμέσου περιβάλλοντος έχουν ως σκοπό τη λειτουργική άσκηση του σώματος και των ψυχοκινητικών λειτουργιών του παιδιού.

Από 3 έως 4 ετών: Η διαδικασία του παιχνιδιού μεταμορφώνεται και το παιδί αρχίζει να υποδύεται ρόλους και να μιμείται πράξεις ανθρώπων του οικείου περιβάλλοντός του.

Από 4 έως 6 ετών: Αρχίζει, πλέον, η συνεννόηση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, η ομαδική κοινωνική αποδοχή των κανόνων και η πλήρης ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.Το παιχνίδι είναι το αποτέλεσμα καθώς και η διέξοδος της υπερβολικής πλεονάζουσας ενεργητικότητας, η οποία συσσωρεύεται στο παιδί και πρέπει να απελευθερωθεί. Η ενεργητική εκτόνωση μέσω του παιχνιδιού επιφέρει ανακούφιση και οργανική ισορροπία και το θεατρικό παιχνίδι συμβάλλει θαυματουργά σε αυτό. Είναι σαν μια γέφυρα μετάβασης στον κόσμο των ενηλίκων! Προάγει τη γλωσσική ικανότητα και διεγείρει, κατά πολύ, τη φαντασία των λιλιπούτειων φίλων μας. Επιπλέον, το παιχνίδι κατά ομάδες συμβάλλει στη μείωση του εγωκεντρισμού.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ο γονιός είναι παιχνίδι;

Το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού σας είστε εσείς και μόνο εσείς! Τι να τα κάνει όλα τα παιχνίδια του κόσμου όταν εσείς του λείπετε; Γι’ αυτό, σκεφτείτε ότι έστω και μισή ουσιαστική ώρα με το παιδί σας μπορεί να κάνει θαύματα.

 

Με τη συνεργασία της βρεφονηπιαγωγού Ναντίνας Κούλη, με ειδικότητα στο παιχνίδι ως μέσο για την εξέλιξη του παιδιού.

happy baby