Παιδικά δόντια και τερηδόνα

μαμά κόρη πλένουν δόντια

Μήπως ακούτε συχνά το παιδί σας να παραπονιέται πως πονάει το δοντάκι του; Μάλλον ήρθε η στιγμή να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.

 

Πότε να επισκεφτεΙτε για πρώτη φορά τον οδοντίατρο:

Πολλοί πιστεύουν πως η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνει όταν ανατείλει το πρώτο δόντι (6-12 μηνών) και οπωσδήποτε όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του 1ου έτους. Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή είναι ακραία. Σε αυτές τις ηλικίες παρακολουθεί ο παιδίατρος τα παιδιά, ενώ ο παιδοδοντίατρος μπορεί να έχει συμβουλευτικό ρόλο στη στοματική υγιεινή, γιατί το παιδί σε τόσο μικρή ηλικία είναι δύσκολο να δεχτεί οποιαδήποτε θεραπεία.

Έτσι, λοιπόν, η συνηθέστερη χρονολογικά περίοδος για να ξεκινήσουν τα παιδιά τις επισκέψεις είναι περίπου στα 3 με 4 έτη. Ξεκινήστε κάνοντας μια έρευνα αγοράς. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για ειδικούς παιδοδοντιάτρους με τον κατάλληλο για παιδιά χώρο, που θα κάνουν το παιδί σας να νιώσει πολύ άνετα.

Τα παιδιά πρέπει να μπουν από νωρίς στη διαδικασία της στοματικής υγιεινής. Οι γονείς οφείλουν να πηγαίνουν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο τα παιδιά στον οδοντίατρο και πολύ πιο συχνά, αν τυχόν υπάρχουν προβλήματα. 

Πριν την πρώτη επίσκεψη, επιβάλλεται να εξηγήσετε στα παιδιά τι ακριβώς τα περιμένει. Είναι όμως προτιμότερο αυτό να γίνει με τη μορφή περιπέτειας, για να τα διευκολύνετε να αντιληφθούν την κατάσταση.

 

Top tip 

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η τερηδόνα μπορεί να εμφανισθεί λίγους μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως εμφανίζεται κυρίως σε άτομα παιδικής ηλικίας. Κι αυτό γιατί τα παιδιά καταναλώνουν καθημερινά ζάχαρη, σε διάφορες τροφές, γεγονός που συμβάλλει κατά πολύ στην εμφάνιση της τερηδόνας. 

 

Τι είναι η τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι θεραπευτικό πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας, με το τι καταναλώνουμε, πόσο καλά φροντίζουμε τα δόντια μας, με το αν στο νερό που πίνουμε και στην οδοντόπαστα που χρησιμοποιούμε υπάρχει fluoride (= φθόριο). Αναπτύσσεται συχνότερα στις κοιλότητες της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών, ανάμεσα στα δόντια και στην παρυφή των ούλων. Το φθόριο είναι στοιχείο που μπορεί να περιέχεται φυσικά ή τεχνητά στο πόσιμο νερό, καθώς και σε διάφορα σκευάσματα στοματικής υγιεινής, όπως οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα με σκοπό την ενίσχυση της αντοχής των οδοντικών ιστών στην τερηδογόνο δράση και κατά συνέπεια την προστασία κατά της ανάπτυξης της τερηδόνας. Η κληρονομικότητα έχει και εκείνη τη δική της σημασία στην προδιάθεση για την ανάπτυξη της τερηδόνας. 

Η τερηδόνα εμφανίζεται με τις εξής μορφές:

  • Η πιο κοινή μορφή της είναι η τερηδόνα της αδαμαντίνης, η οποία πλήττει παιδιά και ενήλικες και εμφανίζεται στις μασητικές επιφάνειες και ανάμεσα στα δόντια.
  • Τερηδόνα των ριζών: Στην περίπτωση αυτή, καθώς μεγαλώνουμε, τα ούλα συρρικνώνονται και εκθέτουν τμήματα των δοντιών που δεν καλύπτονται από αδαμαντίνη (σμάλτο), τα οποία και είναι περισσότερο ευάλωτα στην τερηδόνα.
  • Δευτερογενής τερηδόνα: Εμφανίζεται γύρω από παλιά σφραγίσματα ή θήκες. Στα σημεία αυτά συσσωρεύεται πλάκα, η οποία με τον καιρό δημιουργεί τερηδόνα.

Πού οφείλεται η τερηδόνα; 

Οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται Streptococcus Mutans. Στην ουσία πρόκειται για μια «μόλυνση». Το προαναφερόμενο μικρόβιο βρίσκεται στο στόμα του κάθε ανθρώπου και για να επιβιώσει χρειάζεται ζάχαρη. Όταν, λοιπόν, τη βρίσκει, την καταναλώνει, με αποτέλεσμα να παράγεται ένα οξύ, το οποίο επιδρά πάνω στα δόντια και τα καταστρέφει. Το οξύ αυτό δρα για 20 περίπου λεπτά.

Ο βασικότερος παράγοντας εμφάνισης της τερηδόνας λοιπόν είναι η ζάχαρη. Δεν είναι όμως μόνο η κοινή ζάχαρη επιβλαβής για την υγεία των δοντιών. Όλα τα σάκχαρα, αλλά και οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα, όπως για παράδειγμα η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η μαλτόζη (που περιέχεται στο μέλι) και η λακτόζη που περιέχεται στο γάλα, όπως και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας ενάντια σε αυτή την κατάσταση μπορούν να εντοπιστούν στο σάλιο. Επίσης, βοηθάει σημαντικά και το φθόριο της οδοντόκρεμας. Εάν η μικροβιακή οδοντική πλάκα (που περιέχει τα βακτήρια) δεν αφαιρείται συστηματικά, τότε τα βακτήρια της πλάκας συνεχίζουν να παράγουν περισσότερα οξέα, με αποτέλεσμα την καταστροφή του δοντιού καθώς και την εμφάνιση μιας μικρής τρύπας (κοιλότητα).

 

Συμπτώματα τερηδόνας

Στην αρχή το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Παράλληλα, όμως, το οξύ θα αρχίσει να καταστρέφει το δόντι και στην αρχή θα δημιουργηθεί μια πολύ μικρή τρύπα πάνω του, στο μέγεθος του κεφαλιού της καρφίτσας. Η τρύπα αυτή αφορά την αδαμαντίνη, το σμάλτο και την εξωτερική σκληρή επιφάνεια των δοντιών.

Με την πάροδο του χρόνου η τρύπα μεγαλώνει και προχωρά σε βάθος, με αποτέλεσμα να φθάσει στην οδοντίνη, οπότε παρουσιάζεται πόνος, κυρίως όταν το παιδί τρώει γλυκά ή κρύα φαγητά ή κάθε φορά που μασάει. Αν δεν αντιμετωπιστεί η τερηδόνα σύντομα, θα καταστρέψει όλο το δόντι και ο πόνος θα μεγαλώνει, σε σημείο που πολλές φορές το παιδί δεν θα μπορεί να κοιμηθεί.

 

Προσοχή!

Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα του παιδιού σας, ενδέχεται να δημιουργηθεί απόστημα, οπότε πιθανότατα να παρουσιαστεί φούσκωμα στην περιοχή.

 

Με τη συνεργασία της Δέσποινας Κωστομοίρη, χειρουργού οδοντιάτρου, ειδικευμένης στην αισθητική οδοντιατρική, επιστημονικής διευθύντριας της «Life Smile Clinic».

happy baby