Τι ακούει το έμβρυο;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

τι ακούει το μωρό στην κοιλιά

Τό έμβρυο ακούει, βλέπει, γεύεται και ανταποκρίνεται. Επίσης θυμάται!

 

Τι αντιλαμβάνεται το έμβρυο;

Το ότι δεν βλέπετε το έμβρυο για να καταλάβετε τις αντιδράσεις του δεν σημαίνει ότι δεν έχει αισθήσεις! Γι’ αυτό η επικοινωνία σας μαζί του μπορεί να αρχίσει από νωρίς. Ό,τι κάνετε, λέτε και αισθάνεστε μεταδίδεται και στο αγέννητο μωρό σας.

- Συναισθήματα: H διάθεση ενός εμβρύου μεταβάλλεται ανάλογα με της μητέρας και αυτό χάρη στις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη μητέρα και μεταφέρονται στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

- Ήχοι: Παρά το γεγονός ότι ο θόρυβος των οργάνων σας (καρδιά, στομάχι, έντερα) μέσα στη μήτρα είναι εκκωφαντικός για το έμβρυο, εκείνο είναι σε θέση να ακούσει όταν του μιλάτε δυνατά και μπορεί να διαμορφώσει προτιμήσεις. Η ακοή του εμβρύου διαμορφώνεται περίπου στον τρίτο μήνα και στα μέσα της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιδράσει σε εξωτερικούς ήχους. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικά μωρά δείχνουν προτίμηση σε ένα νανούρισμα που άκουγαν ενώ ήταν ακόμα έμβρυα!

- Αφή: Τα έμβρυα αντιλαμβάνονται το άγγιγμα πάνω στην κοιλιά της μητέρας ειδικά στην προχωρημένη εγκυμοσύνη. Όταν χαϊδεύετε την κοιλιά σας ή όταν το κάνει άλλος και δεν σας ενοχλεί είναι ένας τρόπος να καθησυχάσετε το έμβρυο.

- Όραση: Αν και το τοίχωμα της μήτρας το προστατεύει από το φως, το έμβρυο μπορεί να αντιληφθεί τα ισχυρά φώτα. Για παράδειγμα αντιλαμβάνεται ως μια κοκκινωπή α-νταύγεια τον ήλιο όταν κάνετε ηλιοθεραπεία. Από τον τέταρτο μήνα αρχίζει και αντιδρά γυρίζοντας το κεφάλι στο δυνατό φως.

- Κίνηση: Πολύ συχνά οι εγκυμονούσες παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να καθίσουν όπως θέλουν γιατί το έμβρυο αντιδρά και κλωτσάει. Δεν είναι καθόλου περίεργο! Φανταστείτε να προσπαθούσατε κι εσείς να βολευτείτε σε τόσο μικρό χώρο, ενώ μάλιστα σας πιέζουν από παντού! Γι’ αυτό φροντίστε να κάθεστε άνετα! Παράλληλα οι απαλές κινήσεις, όπως π.χ. ο περίπατος, νανουρίζουν το έμβρυο!

 

Καταλαβαίνει τον μπαμπά;

Φυσικά και καταλαβαίνει το έμβρυο τον μπαμπά, εφόσον αυτός φροντίζει να του μιλάει τακτικά! Μην ντραπείτε να μιλήσετε στην κοιλιά της συντρόφου σας και να βοηθήσετε το έμβρυο να σας αναγνωρίσει! Επιπλέον, κρατώντας ευτυχισμένη τη μέλλουσα μαμά εξασφαλίζετε και την ηρεμία του εμβρύου!

 

«Μουσικό»... αφτί. Επηρεάζει το έμβρυο η μουσική;

Η ακοή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται σ’ ένα έμβρυο, καθώς το ίδιο από τη 16η κιόλας εβδομάδα της κύησης μπορεί και αντιδρά σε εξωγενείς ήχους. Έτσι, λοιπόν, το μωρό σας έχει τη δυνατότητα να ακούει τον ήχο όταν του μιλάτε ή του τραγουδάτε. Η μεταβίβαση ήχων και ρυθμών από τη μητέρα στο έμβρυο δίνει απαραίτητες πληροφορίες για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού του εμβρύου, καθώς η επίδραση της μουσικής διεγείρει το νευρικό σύστημα και δημιουργεί έναν άνθρωπο ευαίσθητο σε εξωγενή ερεθίσματα! Επιπλέον, μέσω της μουσικής το έμβρυο έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών συναισθηματικού περιεχόμενου που «περνούν» στον ψυχισμό του.

  • Το είδος της μουσικής μπορεί να επηρεάσει το είδος της εμπειρίας που θα έχει ένα έμβρυο ή ακόμη και να καθορίσει τα μουσικά του πρότυπα. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι μητέρες που κατά τη διάρκεια της κύησης έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο γεννούσαν παιδιά που αργότερα είχαν ροπή προς αυτό το είδος μουσικής.
  • Στην Αμερική, στο Piedmont Hospital, ο αναισθησιολόγος Fred Schwartz χρησιμοποιεί ένα ειδικό πρόγραμμα μουσικής, με σκοπό τη μείωση του στρες στα έμβρυα! Επιπλέον, η μουσική χαλαρώνει και τη μητέρα, μειώνοντας το επίπεδο του στρες, ενώ το μωρό βρίσκεται παράλληλα σε γαλήνη!
  • Μία ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη λέκτορα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ανακάλυψε πως τα μωρά μπορούν να θυμούνται συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια που άκουσαν, ενώ βρίσκονταν στην κοιλιά της μητέρας τους, ακόμη και ένα χρόνο μετά από τον ερχομό τους στον κόσμο και ότι αντιδρούσαν θετικά όταν άκουγαν αυτήν τη μουσική σαν νεογέννητα!

Επομένως μην απορήσετε αν το μωρό σας όταν γεννηθεί δείξει προτίμηση σε μουσικές που του βάζατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Και -γιατί όχι;- ενθαρρύνετε την καλή του σχέση με τη μουσική όσο είστε έγκυος!

happy baby