Βόλτα με το έλκηθρο της μαγείας...

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

χριστούγενναΗ μυθική φιγούρα του Άγιου Βασίλη δεν ζεσταίνει μόνο τις καρδιές των μικρών μας φίλων, αλλά και των μεγάλων παιδιών! Γι’ αυτό και ο εν λόγω «μύθος» αξίζει να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά!

 

Tα ερωτήματα «ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης ;» και «υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;» αποτελούν αναπάντητες απορίες, που όλοι, λίγο πολύ, έχουμε εκφράσει ως παιδιά και φυσικά συνεχίζουν να υπάρχουν με το πέρασμα των ετών! Πολλοί γονείς δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα «παιχνιδιάρικα» αυτά ερωτήματα, που διατυπώνονται όλο νάζι, ενώ ταυτόχρονα αναρωτιούνται εάν πρέπει να διαιωνίζουν το μύθο του Αγίου Βασίλη ή απλά να λένε στα παιδιά τους την αλήθεια! Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση ίσως να μην μπορούμε να σας την δώσουμε, αλλά σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα «Άγιος Βασίλης» με τη μαγεία που του αναλογεί!

 

Ένας αγιοβασιλιάτικος, παραμυθένιος κόσμος!

Είναι σημαντικό να καλλιεργείτε μια θετική στάση απέναντι στον μύθο για τον Άγιο Βασίλη, γιατί με αυτόν τον τρόπο προάγετε μια εορταστική οικογενειακή ατμόσφαιρα, αλλά και προσφέρετε στο μικρό σας σημαντικά «πνευματικά δώρα», τα οποία μπορούν να γίνουν σύμβουλοί του για μια ζωή! Διαβάστε κάποια από αυτά!

 

* Ο Άγιος Βασίλης είναι μια εορταστική μορφή, η οποία συμβολίζει τη φιλανθρωπία, την αλληλεγγύη, τη συμπόνια, την αγάπη, τη γενναιοδωρία, την προσφορά και την ανιδιοτέλεια! Η γιορτινή αυτή ύπαρξη, με το στρουμπουλό σώμα, την κόκκινη ενδυμασία και τη μακριά γενειάδα αγαπάει όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξάρτητα από το πόσο φτωχά ή πλούσια είναι, πόσο όμορφα, κοινωνικά κ.ο.κ.! Αγαπάει κάθε παιδί και ανταμείβει την αγνή του ύπαρξη με την προσφορά ενός συμβολικού δώρου! Σημασία, φυσικά, δεν έχει το δώρο, αλλά η κίνηση αγάπης.

 

* Ο θρύλος του αγαπημένου μας Άγιου Βασίλη, ο οποίος θέλει τον συμπαθέστατο γεράκο να ζει κάπου στον Βόρειο Πόλο, να ταξιδεύει με το έλκηθρό του και να μοιράζει δώρα κατεβαίνοντας από την καμινάδα κάθε σπιτιού, δημιουργεί μια μαγευτική ατμόσφαιρα! Η ατμόσφαιρα αυτή βοηθάει να περάσετε τρυφερές οικογενειακές γιορτινές ημέρες, ενώ συμβάλλει ώστε το ίδιο το παιδί να ενισχύσει την πίστη του προς τις γιορτές, αλλά και να καλλιεργήσει την φαντασία του.  Έτσι σε όλη του τη ζωή θα κρατάει ένα μαγικό ραβδί, δημιουργώντας τις συνθήκες που έχει ονειρευτεί! Τολμήστε να μωρά Αγιος βασίληςμεταδώσετε στο παιδί σας την πίστη, την ελπίδα, και το μυστήριο! Έτσι κι αλλιώς, η ίδια η ζωή δεν είναι μαγική;

 

* Το γράμμα που θα γράψει ένα παιδί στον Άγιο Βασίλη είναι ένα μέσο έκφρασης για όλα όσα θέλει στη ζωή του τη δεδομένη στιγμή. Οπότε και οι γονείς είναι σημαντικό να ικανοποιήσουν τιε επιθυμίες του μικρού τους τις γιορτινές αυτές ημέρες!

 

«Μαμά, μπαμπά, έχω απορίες!»

Το μικρό σας, φυσικά, έχει αναρίθμητες απορίες για  την προέλευση και την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη! Εσείς, όμως, μην πτοείστε. Η εφευρετικότητα και η φαντασία είναι οι κατάλληλοι σύμμαχοι της μαγείας! Πείτε του πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και ζει στον Βόρειο πόλο. Εκεί, μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο, όλο το χρόνο κατασκευάζει παιχνίδια για τα παιδιά. Όταν λοιπόν, είναι πλέον έτοιμα, κάθε χρόνο μια συγκεκριμένη μέρα ξεκινά το μαγικό του ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο! Διαβάστε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, οι οποίες μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση, καθώς και όσα μπορείτε εσείς, να απαντήσετε!

1. Ερώτηση: «Γιατί δεν καταλαβαίνουμε τον Άγιο Βασίλη όταν μπαίνει στο σπίτι μας;».

Απάντηση: «Επειδή δεν θέλει να τον καταλάβετε! Θέλει να σας κάνει έκπληξη και καλό είναι να μην του τη χαλάσετε γιατί θα στενοχωρηθεί».

2. Ερώτηση: «Πώς χωράει να μπει από την καμινάδα αφού είναι χοντρός;»

Απάντηση: «Έχει μαγικές ιδιότητες και γι’ αυτό μπορεί να περάσει απ’ οπουδήποτε επιλέξει!»

3. Ερώτηση: «Εάν δεν του στείλω γράμμα, πώς θα ξέρει τι να μου φέρει;».

Απάντηση: «Ξέρει κάθε στιγμή τι χρειάζεται καθένας από εμάς και μας το προσφέρει απλόχερα»!

4. Ερώτηση: «Δεν μου έφερε το παιχνίδι που ήθελα, γιατί δεν με άκουσε;».

Απάντηση: «Σίγουρα υπάρχει κάποιος καλός λόγος γι’ αυτό. Ο Άγιος Βασίλης δεν κάνει ποτέ κάτι χωρίς λόγο. Παίξε με το νέο παιχνίδι και θα καταλάβεις».

 

μικροι Αγιο-ΒασίληδεςΤελικά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Μεγαλώνοντας το παιδί σας ενδεχομένως να αρχίσει να υποψιάζεται ή να ανακαλύψει ότι τα δώρα κάθε Δεκέμβριο προέρχονται από εσάς και όχι από τον Άγιο Βασίλη. Τα περισσότερα παιδιά ανακαλύπτουν ότι τα δώρα δεν κατεβαίνουν από την… καμινάδα περίπου στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Για το μικρό σας θα είναι ένα πλήγμα ενδεχομένως να ανακαλύψει ότι ολόκληρος ο μαγικός κόσμος, που είχε πλάσει, καταρρέει μέσα σε ένα λεπτό. Μπορείτε, λοιπόν, να κρατήσετε μια ισορροπημένη στάση. Πείτε του ότι τα δώρα τού τα αγοράζετε εσείς για να ακολουθείτε κάτι όμορφο, όπως τα έθιμα και οι παραδόσεις σχετικά με τον Άγιο Βασίλη! Ο μύθος του υπάρχει και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν είναι όντως ένας μύθος. Αφήστε το μικρό σας να πιστέψει σε αυτό που θέλει, να πιστέψει στο μυστήριο και στη μαγεία των γιορτών! Είναι δική του απόφαση! Εάν παρατηρήσετε ότι το μικρό σας μεγαλώνοντας δεν εκφράζει κάποια αμφιβολία σχετικά με την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, μη βιαστείτε να το συζητήσετε μαζί του. Το ζήτημα είναι να δίνετε χρόνο στο παιδί σας να κατανοεί και να αφομοιώνει όλα τα ζητήματα της ζωής του σταδιακά. Τελικά, δεν έχει σημασία τι θα πιστέψει το μικρό σας και τι όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι να αγαπήσει τη μαγεία ως «σύμμαχο» στη ζωή του και φυσικά στις γιορτινές ημέρες!

happy baby