Προφυλάξετε την σχέση σας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ζευγάρι αγκαλιάΠολλά ζευγάρια, διαπιστώνουν πως η μεταξύ τους σχέση φθείρεται και πως χρόνο με το χρόνο οι υποχρεώσεις, τους αποξενώνουν και προκαλούν τις πρώτες ρήξεις στη σχέση τους .Για να προφυλάξετε την σχέση σας από την ρουτίνα και την αποξένωση,σας δίνουμε συμβουλές για να ανατρέψετε τα δεδομένα και να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι.

 

4 ΜΥΣΤΙΚA ΓΙΑ ΝΑ ΠAΝΕ OΛΑ ΚΑΛA

Στις μέρες μας παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της αποξένωσης των ζευγαριών. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχει ένα μοτίβο που μπορεί να μας δώσει τη μαγική λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο, κάποια βασικά βήματα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια αναθέρμανσης της σχέσης σας.

Η ευτυχία σε ένα ζευγάρι δεν είναι κάτι που έρχεται κατά τύχη. Πρόκειται για ένα πολύτιμο αγαθό που αποκτάται με κατανόηση για τις ανάγκες και τις ευαισθησίες του άλλου και με συνεχή προσπάθεια. Ένα από τα βασικά μυστικά της αναθέρμανσης μιας σχέσης, που χρειάζεται να γνωρίζετε, είναι ότι όλα τα ζευγάρια κατά καιρούς αντιμετωπίζουν προβλήματα αποξένωσης εξαιτίας των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Γι’ αυτό κάποιες φορές και ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιος καβγάς καλό θα ήταν να «βάζετε λίγο νερό στο κρασί σας». Συζητήστε για την κατάσταση ώστε να έρθει και πάλι η ισορροπία στη σχέση σας. Συνεπώς το τέλειο ζευγάρι αποτελεί έναν ακόμη κοινωνικό μύθο.

Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν 4 μορφές διαμάχης και αρνητικής προσέγγισης στο ζευγάρι, που εάν επαναλαμβάνονται, προαναγγέλλουν κακές εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των συζύγων. Αυτές είναι η έντονη κριτική, η άρνηση, η περιφρόνηση και η έλλειψη χρόνου.

Οι θετικές εμπειρίες, οι ευχάριστες στιγμές που περνάτε με τον σύντροφό σας (ακόμη κι αν είναι ελάχιστες) μπορούν να αποτελέσουν πηγή προστασίας της σχέσης. Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ σας δεν αφήνουν τις δύσκολες στιγμές να διαβρώσουν αυτά που σας ενώνουν. Γι’ αυτό κάθε φορά που διαπιστώνετε ότι η αποξένωση έχει χτυπήσει την πόρτα σας, να θυμάστε όλες αυτές τις καλές στιγμής στην κοινή σας πορεία. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε μόνοι. Ενδεχομένως στο σπίτι σας να υπάρχουν παιδιά, οπότε η ισορροπία στη μεταξύ σας σχέση επηρεάζει θετικά την ψυχολογία τους.

Η ποιότητα της σεξουαλικής σας σχέσης, αν και δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη συνύπαρξη, εντούτοις αποτελεί σημείο σύγκλισης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι ειδικοί συστήνουν ότι η σεξουαλική σχέση του ζευγαριού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και να διαφυλάττεται από τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να επιφέρει η επαγγελματική ζωή. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί χρόνος και ενέργεια για σεξουαλικές επαφές, διότι συμβάλλουν στην ποιότητα των δεσμών μεταξύ του ζευγαριού.

 

Τι λένε οι αριθμοί;

ζευγάρι αγκαλιάΗ επαγγελματική και προσωπική ζωή, η οικογένεια, τα παιδιά, τα οικονομικά, οι σχέσεις με φίλους, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των σχέσεων στο ζευγάρι.

Μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε στην Αυστραλία από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Relationships Australia” σε 1.215 ενήλικες, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σήμερα αντιλαμβάνονται τη σχέση τους τα ζευγάρια και συγκεκριμένα τους παράγοντες που την επηρεάζουν αρνητικά. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι στη διατάραξη των ισορροπιών της σχέσης τους συμβάλλουν:

  • Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου,σε ποσοστό 38%.
  • Οι δυσκολίες στην αλληλοκατανόηση, σε ποσοστό 27%.
  • Οι δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ τους, σε ποσοστό 21%.
  • Τα οικονομικά προβλήματα, σε ποσοστό 20%.
  • Τα προβλήματα με τα παιδιά, σε ποσοστό 14%.

Στην ίδια έρευνα οι μετέχοντες ρωτήθηκαν για τις θετικές καταστάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της σχέσης τους με τον/ τη σύντροφό τους. Θεωρούν, λοιπόν, ότι μπορούν να αναθερμάνουν και να φέρουν ισορροπία στη σχέση τους τα παρακάτω:

  • Η φιλία και η συντροφικότητα,σε ποσοστό 28%.
  • Η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη, σε ποσοστό 14%.
  • Το ενδιαφέρον και η φροντίδα για τη σχέση, σε ποσοστό 13%.
  • Ο έρωτας, σε ποσοστό 5%.
  • Η καλή αίσθηση χιούμορ, σε ποσοστό 3%.

Σχετικά με την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, ποσοστό 40% δήλωσε ότι ήταν ανέφικτο να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ των 2 αυτών σημαντικών τομέων ζωής.

Οι ερωτηθέντες επέλεξαν ως σημαντικότερες βοήθειες, που θα μπορούσαν να έχουν για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, σε ποσοστό 46% το ελαστικό ωράριο εργασίας, 47% την αύξηση της κρατικής οικονομικής βοήθειας, 39% τη μερική απασχόληση για τις γυναίκες και 34% την αλλαγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τον σύζυγο ή τη σύζυγο.

Τέλος, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το τι απειλεί περισσότερο τις σχέσεις στο ζευγάρι, οι απαντήσεις που έδωσαν ήταν άκρως ενδιαφέρουσες:

  • Σε ποσοστό 90% απάντησαν ότι η έλλειψη συμβιβασμού του άνδρα ή της γυναίκας θέτει σε κίνδυνο τη σχέση τους, αφού και οι δύο επιζητούν απεγνωσμένα μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.
  • Σε ποσοστό 89% πρόβαλλαν ως αιτία μη ισορροπημένης συνύπαρξης των συζύγων τη δυσκολία εύρεσης μιας καλής εργασίας αλλά και προσωπικού χρόνου, μεταξύ τους, ως ζευγάρι:

Συμπερασματικά οι απαντήσεις αυτές δείχνουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια πολύ καλή συνεννόηση αλλά και συνεργασία μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, ώστε να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

 

Συνβουλές για να προφυλάξετε την σχέση σας!

  • Αφήστε τον άλλον να μιλήσει χωρίς να τον διακόπτετε. Μη σταματάτε τον ειρμό της σκέψης του, κάθε φορά που εσείς έχετε την ανάγκη να προβάλετε τις δικές σας ιδέες. Ίσως έτσι ανακαλύψετε την βαθύτερη αιτία του προβλήματος.
  • Κοιτάξτε τον άλλον στα μάτια και μη γυρίζετε το βλέμμα σας αλλού. Δείξτε ενδιαφέρον για ό,τι σας λέει και δώστε του να καταλάβει πως τον ακούτε προσεκτικά, συμμετέχοντας, και ότι δείχνετε κατανόηση.
  • Σε καμία περίπτωση μην αρχίσετε να κάνετε κριτική ή να δίνετε συμβουλές. Φροντίστε ώστε να είστε καλοί ακροατές κατά τη διάρκεια των συζητήσεών σας. Εκφράστε όλες τις απορίες σας και πάνω απ’ όλα ακούστε προσεκτικά τις απαντήσεις, ώστε αν έχετε κάπου κάνει λάθος να ζητήσετε συγνώμη έμπρακτα: αλλάζοντας την καθημερινότητά σας και αφιερώνοντας στον/ στη σύντροφό σας τον απαραίτητο χρόνο.
  • Μη διστάσετε να κάνετε το πρώτο βήμα, οργανώνοντας ένα ρομαντικό δείπνο για τους δυο σας. Αφήστε τα παιδιά σας σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, με σκοπό να εξασφαλίσετε μια βραδιά μόνο για εσάς.
  • Κατανείμετε σωστά το χρόνο που θα αφιερώσετε για τη δουλειά σας και τη φροντίδα των μελών της οικογένειάς σας. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να συμβάλλετε ουσιαστικά στην αναθέρμανση της σχέσης σας με τον/τη σύντροφό σας.
  • Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να νιώθετε τύψεις επειδή εργάζεστε υπερβολικά. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι να αναλάβετε ενεργό δράση χωρίς καμία καθυστέρηση.

 

category: 
happy baby