Ουρολοίμωξη σε παιδιά και βρέφη

μωρό στον παιδίατρο

Μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για το πότε εμφανίζεται, ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα, αλλά και πώς αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη όταν εκδηλώνεται στους λιλιπούτειους φίλους μας!

 

Τι είναι ουρολοίμωξη; 

Ουρολοίμωξη είναι η ασθένεια που εμφανίζεται όταν ένας μικροοργανισμός προσβάλει ένα από τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος του ατόμου, δηλαδή τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την κύστη ή ακόμη και την ουρήθρα.  

 

Πότε εμφανίζεται; 

Η ασθένεια αυτή κάνει την εμφάνισή της σε διαφορετικές περιπτώσεις, που σχετίζονται είτε με την ανατομία και φυσιολογία του παιδιού, είτε με περιστασιακές συνθήκες που ευνοούν την πρόσληψη του εν λόγω μικροβίου.

Συγκεκριμένα, ενδέχεται να υφίσταται στο παιδί σας όταν:

  • Υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία στο ουροποιητικό σύστημα του παιδιού, όπως π.χ. κυστεοουρητική παλινδρόμηση (όταν τα ούρα επιστρέφουν από την κύστη προς τους νεφρούς).  
  • Υπάρχει κάποια σημαντική δυσλειτουργία της κύστης. 
  • Δεν γίνεται σωστός καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής.
  • Γίνεται χρήση κάποιων συγκεκριμένων αφρόλουτρων τα οποία ερεθίζουν την ουρήθρα.

Πώς θα την αναγνωρΙσετε;

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, γι’ αυτό είναι σημαντκό να γνωρίζετε πως θα αναγνωρίσετε ένα πιθανό πρόβλημα στην υγεία του.

  • Τα βρέφη πιθανότατα να παρουσιάσουν εμετούς, διάρροιες, αλλά και ανησυχία ή πυρετό. 
  • Στα νεογέννητα ενδέχεται το μόνο σύμπτωμα ύπαρξης ουρολοίμωξης να είναι η άρνηση λήψης γάλακτος ή ο ίκτερος ο οποίος να διαρκεί αρκετές μέρες.  
  • Στα παιδιά τα συμπτώματα είναι κυρίως η συχνουρία και η δυσουρία (το παιδί πονάει όταν πηγαίνει στην τουαλέτα). Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να νιώθει πόνο πάνω από την περιοχή της κύστης ή πίσω στην πλάτη. 

Ακόμα ενδέχεται να καταλάβετε ότι τα ούρα του μυρίζουν πολύ άσχημα. Ο πυρετός δεν είναι στάνταρντ σύμπτωμα, αλλά η ύπαρξή του δείχνει ότι η ουρολοίμωξη είναι σοβαρή.  

 

Προστατέψτε το μικρό σας! 

Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να προφυλάξετε το παιδί σας από τέτοιου είδους ταλαιπωρία. 

  • Είναι σημαντικό να τρέφεται το παιδί σας σωστά και ισορροπημένα, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχει παιδίατρος εξετάζει μωρόδυσκοιλιότητα, η οποία και θεωρείται πως σχετίζεται με τον κινδύνο για ουρολοίμωξη.  
  • Είναι καλό να πηγαίνει αρκετές φορές στην τουαλέτα, καθημερινά, τουλάχιστον 6 με 7 φορές και να μην κρατάει τα ούρα του, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. 
  • Στα κορίτσια, η σωστή αλλά και καλή τεχνική σκουπίσματος της περιγεννητικής περιοχής (από μπροστά προς τα πίσω) μειώνει τον κίνδυνο μεταφοράς μικροβίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα. 
  • Προμηθευτείτε βαμβακερά εσώρουχα, γιατί τα νάιλον και τα συνθετικά ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Ακόμη, είναι απαραίτητο οι πετσέτες που χρησιμοποιεί το μικρό σας στο μπάνιο να είναι απόλυτα καθαρές και αυστηρά για τη συγκεκριμένη χρήση. 
  • Καλό είναι να αποφεύγετε να γεμίζετε την μπανιέρα με νερό για να κάνουν μπάνιο τα μικρά σας. Επίσης, χρειάζεται να τους μάθετε πώς να κάνουν μόνα τους ντουζ! 
  • Να αλλάζετε τακτικά την πάνα των βρεφών για να αποφεύγεται η διασπορά των μικροβίων από τα κόπρανα στην ουρήθρα και να φροντίζετε να διατηρείτε καθαρή την ευαίσθητη περιοχή του. 

Οι κατάλληλες εξετάσεις 

Αν το παιδί είναι κάτω από 5 ετών και ο παιδίατρος διαγνώσει ουρολοίμωξη, τότε, συνήθως, ζητάει περαιτέρω εξετάσεις για να ελέγξει εάν υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία, όπως π.χ. κυστεο-ουρητική παλινδρόμηση (τα ούρα επιστρέφουν από την κύστη προς τους νεφρούς).

Οι εξετάσεις στις οποίες ενδέχεται να υποβληθεί το μικρό σας είναι οι εξής: 

  • Υπερηχογράφημα: Είναι η πιο συχνή εξέταση, καθώς και τελείως ανώδυνη. Δείχνει με ακρίβεια την ανατομία των νεφρών αλλά και αποκλείει την πιθανότητα υδρονέφρωσης (κώλυμα στη ροή των ούρων). 
  • Κυστεο-ουρηθρογραφία: Τοποθετείται ένα μικρό σωληνάκι στην κύστη, μέσω του οποίου χορηγείται στο όργανο το φάρμακο. Αυτή η εξέταση δείχνει εάν το παιδί έχει κυστεο-ουρητική παλινδρόμηση. 
  • Σπινθηρογράφημα νεφρών: Σε μια τέτοια εξέταση ένα ειδικό φάρμακο χορηγείται στο παιδί με ενδοφλέβια ένεση. Με την εξέταση αυτή μπορεί να ελέγξει ο γιατρός τη σωστή λειτουργία των νεφρών.
  • Ενδοφλέβια πυελογραφία: Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται σπάνια, καθώς χορηγείται φάρμακο στο παιδί με ενδοφλέβια ένεση και ύστερα από τα ούρα του ασθενή μπορεί ο γιατρός να δει εάν πάσχει από υδρονέφρωση, καθώς και πού βρίσκεται το κώλυμα. 
  • Κυστεοσκόπηση: Μια τέτοια εξέταση ο γιατρός σπάνια τη ζητάει, καθώς ένα ειδικό όργανο εισχωρεί στην κύστη του παιδιού, ώστε ο γιατρός να μπορεί να δει με το μάτι το εσωτερικό της κύστης. 

Πως θεραπεύεται; 

Η διάρκεια της θεραπείας διαρκεί συνήθως από 7 έως και 14 ημέρες. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, να θυμάστε είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας το παιδί σας πρέπει να λαμβάνει αρκετά υγρά. Για να διαγνώσει ο γιατρός την ουρολοίμωξη στην αρχή, αλλά και να σιγουρευτεί πως έχει αποβληθεί το μικρόβιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας ζητάει συνήθως καλλιέργεια ούρων. Η θεραπεία πραγματοποιείται, τις περισσότερες φορές, με τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων και σε άλλες περιπτώσεις με ενδοφλέβια αγωγή στο νοσοκομείο.

Και συγκεκριμένα όταν διαγνωστεί ότι:

  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μόλυνση έχει προσβάλει τα νεφρά. 
  • Ένα βρέφος είναι σε ηλικία κάτω των 3 μηνών. 
  • Ο οργανισμός του παιδιού ή του βρέφους έχει αφυδατωθεί και χρειάζεται υποστήριξη. 
  • Το παιδί κάνει συνεχώς εμετό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάρει τα φάρμακα. 

 ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…

  …σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η ουρολοίμωξη εμφανίζεται στο 1% των αγοριών και στο 3% των κοριτσιών;

 

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου, απόφοιτης της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Αγλαΐα Κυριακού», Ολίνας Γκιουμέ.

happy baby