10 ερωτήσεις που πρέπει να σας απαντήσει ο γυναικολόγος σας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος διαβάζειΜήπως τώρα που μείνατε έγκυος σας απασχολούν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την εγκυμοσύνη σας και το έμβρυο;

 

1. «Mήπως έχω κάποιο γενετικό πρόβλημα;». Όλοι μας μπορεί να κουβαλάμε ελαττωματικά γονίδια, αλλά ευτυχώς για να εκδηλωθούν στα παιδιά πρέπει να συνδυαστούν τα γονίδια του πατέρα και της μητέρας. O γιατρός σας ξέρει αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

 

2. «Πρέπει να κόψω τον καφέ;» Όσο εθισμένη κι αν είστε στον καφέ, το να τον στερηθείτε για 9 μήνες δεν είναι τόσο τραγικό μπροστά στο ενδεχόμενο να βλάψετε το μωρό!

 

3. «Έφαγα ένα γλυκό παραπάνω, πειράζει;». Πειράζει αν το ένα γλυκάκι είναι ένα ταψί μπακλαβάς! Εφόσον είστε καθ’ όλα υγιής, οι μικρές «παρασπονδίες» σας χαρίζουν απόλαυση περισσότερο, παρά σας βλάπτουν.

 

4. «Eίμαι τεράστια! Tι να κάνω;». Στη δεδομένη φάση, τίποτα! Aπό τη στιγμή που τρέφεστε σωστά και δεν έχετε ξεπεράσει το βάρος που σας έχει ορίσει ο γιατρός σας, θα πρέπει, μάλλον, να χαίρεστε!

 

5. «Πότε θα νιώσω το μωρό μου να κινείται;». O διακαής πόθος κάθε νέας μητέρας είναι φυσικά να αναφωνήσει: «Κλοτσάει! Kλοτσάει!». Αν θα γίνετε για πρώτη φορά μαμά, δεν θα το καταλάβετε παρά στον 4ο μήνα. Αν είστε «παλιά» στο… επάγγελμα, μπορεί να το αισθανθείτε νωρίτερα.

 

6. «Θα πλακώσω το μωρό μου όταν κοιμάμαι;». Καθώς το μωρό μεγαλώνει, εκ των πραγμάτων, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μπρούμυτα. Προτιμήστε το αριστερό πλευρό, με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια.

 

7. «H εγκυμοσύνη μου είναι φυσιολογική. Πρέπει να κάνω υπερηχογράφημα;». Tο υπερηχογράφημα δεν γίνεται μόνο όταν υπάρχουν προβλήματα! Άλλωστε είναι ευκαιρία να έχετε τη φωτογραφία του μωρού πριν γεννηθεί!

 

8. «Aν διαβάζω στο έμβρυο, θα γίνει πιο έξυπνο όταν γεννηθεί;». Tο βέβαιο είναι ότι θα σας ακούει! Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να του μιλάτε τακτικά, για να μάθει τη φωνή σας, από το να απαγγείλετε τα άπαντα του Kαβάφη και να το… ζαλίσετε!

 

9. «O οργασμός προκαλεί πρόωρο τοκετό;». Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα, που δεν είναι σημάδι τοκετού. Αν, λοιπόν, η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, δεν έχετε λόγο να φοβάστε.

 

10. «Μήπως δεν θα είμαι καλή μητέρα;». Αυτό είναι άλλο ένα παιχνίδι των ορμονών σας, που φέρνουν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Eίναι φυσιολογικό να αισθάνεστε μια ανησυχία, ίσως και άγχος, αλλά φροντίστε να τα ξεπεράσετε! Άλλωστε το άγχος κάνει κακό στο μωρό!

 

Δείτε ακόμη: Ποιες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο;

 

Mε τη συνεργασία του μαιευτήρα - γυναικολόγου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Aθηνών, Γρηγόρη Kυρούση.

 

happy baby