Επικίνδυνοι πειραματισμοί...

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

στενοχωρημένο παιδίΤο παιδί σας μεγαλώνοντας προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο που το περιβάλλει. Κάποιες φορές, όμως, τα πειράματά του μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους, όπως π.χ το να βάζει αντικείμενα στη μύτη του.

Αντιμετωπίστε και προστατεύσετε τον μικρό σας εξερευνητή!

 

«Mαμά, κοίτα τι μπορώ να κάνω;». Κι εσείς, γυρνώντας προς το μέρος του παιδιού σας, διαπιστώνετε ότι έχει βάλει στη μύτη του κάποιο μικρό αντικείμενο. Όπως είναι λογικό, πανικοβάλλεστε και προσπαθείτε να σώσετε την κατάσταση χωρίς να το τραυματίσετε.

Γιατί όμως το παιδί σας στην προσχολική και σχολική ηλικία προβαίνει σε τέτοιου είδους πειραματισμούς; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία χρειάζονται την προστασία σας,καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν πότε μια πράξη τους μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο. Πέρα από τον αυθορμητισμό που τα διακατέχει και την τάση τους να ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα πράγματα, πίσω από τέτοιου είδους συμπεριφορές ενδεχομένως να κρύβονται η ζήλια και η ανάγκη τους να κερδίσουν την αμέριστη προσοχή σας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζετε πώς να τα αντιμετωπίσετε.

 

ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ «ΔΡΑΣΗΣ»

Το μικρό σας χρησιμοποιεί τη μύτη του για να αποθηκεύει μικρές μπάλες ή κομμάτια από τα αγαπημένα του παιχνίδια; Έτσι κι εσείς πολύ συχνά αναγκάζεστε να το επιβλέπετε καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή γενικότερα στον τρόπο που συμπεριφέρεται, ώστε να κατανοήσετε τι ακριβώς συμβαίνει.

1. Απλοί ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ

Είναι φυσικό το παιδί σας στην ηλικία των 4 ετών περίπου να κάνει διάφορους πειραματισμούς χρησιμοποιώντας τα μέρη του σώματός του. Τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία ασχολούνται κυρίως με τη μύτη τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τη γενική της λειτουργία. Για το μικρό σας η τοποθέτηση κάποιου αντικειμένου στη μύτη του φαντάζει πολύ περισσότερο ως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με το σώμα παρά ως μια επικίνδυνη δραστηριότητα.

 

φοβισμένο μωρόΤι να κάνετε:

Κάθε φορά που βλέπετε το μικρό σας να τοποθετεί κάποιο αντικείμενο στη μύτη του, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην το τρομάξετε.

Εάν το αντικείμενο βρίσκεται βαθιά μέσα στη μύτη του παιδιού, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε. Είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον παιδίατρο ή ένα νοσοκομείο ώστε να το αφαιρέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εξηγήστε στο παιδί σας με απλά λόγια γιατί δεν πρέπει να βάζει αντικείμενα στη μύτη του. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είστε αυστηροί, γιατί τότε θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Θέστε στο παιδί σας όρια, ξεκινώντας από τα απλά πράγματα της καθημερινότητάς του, χωρίς ωστόσο να του στερήσετε τη δυνατότητα να πάρει πληροφορίες από τον κόσμο που το περιβάλλει.

 

2. Εκδηλώσεις ΖΗΛΕΙΑΣ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές ενδεχομένως να σας βεβαιώνουν ότι το παιδί σας νιώθει απομονωμένο, ιδιαίτερα εάν υπάρχει και κάποιο άλλο παιδί στην οικογένεια. Το παιδί σας, τοποθετώντας αντικείμενα στη μύτη του, έχει ως στόχο να τραβήξει την προσοχή σας προς το μέρος του ώστε να παρατηρήσετε τα κατορθώματά του.

 

Τι να κάνετε:

Αφιερώστε στο μικρό σας το χρόνο που χρειάζεται.

Διαβάστε μαζί με το παιδί σας κάποιο από τα αγαπημένα του παραμύθια ή παίξτε μαζί του με το παιχνίδι που λατρεύει.

Εάν το παιδί σας συχνά σας λέει ότι το έχετε παραμελήσει, καλό θα ήταν να προγραμματίσετε κάποιες δραστηριότητες αποκλειστικά για εκείνο.

Στη συνέχεια και αφού διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει ξεπεράσει το αίσθημα της απομόνωσης, προγραμματίστε οικογενειακές δραστηριότητες, στις οποίες θα συμμετέχει και το δεύτερο ή το τρίτο σας παιδί.

 

ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Παρόλο που οι περισσότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με τα παιχνίδια είναι ασήμαντα κοψίματα, γδαρσίματα και μώλωπες, τα παιδιά μπορούν εύκολα να τραυματιστούν από τη χρήση επικίνδυνων παιχνιδιών ή την κακή χρήση κορίτσι αγκαλιά στην μητέρααπλών παιχνιδιών. Γι’ αυτό χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί:

  • Όταν ένα παιχνίδι σπάει, μένουν μερικές φορές εκτεθειμένα κάποια αιχμηρά κομμάτια του, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Κάτι που φαίνεται απόλυτα αθώο, όπως μια κούκλα ή ένα αρκουδάκι, μπορεί να μετατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε πηγή κινδύνου, αν το παιδί αφαιρέσει π.χ. ένα μάτι, ένα κουμπί ή αποκαλύψει μια αιχμηρή άκρη του. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να προμηθεύεστε παιχνίδια τα οποία δεν σπάνε εύκολα και τα μικρά μέρη τους δεν αφαιρούνται.
  • Κάποιο μικρό παιχνίδι ή ένα μικρό του εξάρτημα μπορεί εύκολα να εισαχθεί στη μύτη του παιδιού. Τα παιδιά μπορούν να τραυματισθούν τοποθετώντας σε αυτήν αντικείμενα όπως γυάλινους βώλους, μικρές μπάλες ή εξαρτήματα παιχνιδιών. Προτιμήστε, λοιπόν, παιχνίδια που τα αποσπώμενα μέρη τους δεν αφαιρούνται εύκολα από ένα παιδί.
  • Προμηθευτείτε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας είναι 3 ετών, καλό θα ήταν να αποφύγετε παιχνίδια που περιλαμβάνουν κομμάτια μικρότερα από 3,5 εκ.
  • Ελέγξτε επιμελώς παιχνίδια που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά ή από αποσπώμενα κομμάτια, γιατί υπάρχει κίνδυνος το παιδί να τα ξεκολλήσει.

 

happy baby