Ο ρόλος του μαιευτήρα στην εγκυμοσύνη

εγκυος γυναίκαΙδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του μαιευτήρα, ο οποίος θα πρέπει να σας εμπνέει εμπιστοσύνη. Τι πρέπει να προσέξετε, όμως, όταν θα επιλέξετε μαιευτήρα και τι οφείλετε να κάνετε ώστε η συνεργασία μαζί του να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία;

 

Η σχέση με τον γυναικολόγο σας δεν στηρίζεται μόνο στην εμπιστοσύνη για τις ικανότητές του αλλά και σε μια βαθύτερη επικοινωνία.Ο γιατρός σας είναι ο άνθρωπος στον οποίο θα εμπιστευτείτε τα άγχη και τις αγωνίες  σας. Όσο πολυάσχολος κι αν είναι, είναι εκείνος που θα σας στηρίξει τη δύσκολη  ώρα του τοκετού. Φροντίστε μόνο να είστε απολύτως ειλικρινής μαζί του, γιατί διαφορετικά μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο  τόσο τη δική σας ζωή όσο και του μωρού που πρόκειται  να φέρετε στον κόσμο. Εμπιστευτείτε, λοιπόν, το ένστικτό σας και επιλέξτε εκείνον το γιατρό που θα σας κάνει να νιώθετε άνετα και θα σας εμπνέει  ένα αίσθημα ασφάλειας.

 

Το κλειδί της επιτυχίας!

Για να είστε η καλύτερη έγκυος του… γιατρού οφείλετε να δείξετε καλή διαγωγή!

Τι να κάνετε:

Όταν σας παρουσιάζεται ένα ερώτημα ή μια ανησυχία κατα γράψτε την σε κάποιο σημειωματάριο, ώστε να μην ξεχάσετε να το αναφέρετε στην επόμενη επίσκεψή σας στο γιατρό σας.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σημειώστε τις οδηγίες του γιατρού σας. Παρόλο που δεν χρειάζεται να τηλεφωνείτε με το παραμικρό στο γιατρό, δεν πρέπει να διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί του αν πιστεύετε ότι οι προβληματισμοί σας δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Φροντίστε να είστε συγκεκριμένη σε αυτό που του περιγράφετε  ότι νιώθετε και στα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που σας παρουσιάζονται. Αν, για παράδειγμα, αισθάνεστε κάποιον πόνο, αναφέρετε με ακρίβεια τη θέση του, τη διάρκειά του, τη μορφή του (αν είναι οξύς ή σαν κράμπα).

Όταν διαβάζετε κάτι νέο σχετικά με τη μαιευτική, μην απαιτείτε από τον γιατρό σας να το ασπαστεί. Αντίθετα, ρωτήστε τον αν πιστεύει ότι αυτή η νέα διαδικασία έχει κάποια αξία και εάν ισχύει.  Όταν ακούτε κάτι που  έρχεται σε αντίθεση με αυτά που σας έχει πει ο γιατρός σας κατά καιρούς, ζητήστε την άποψή του για ό,τι ακούσατε όχι με προκλητικό τρόπο, αλλά ευγενικά και μόνο για να πάρετε περισσότερες  πληροφορίες. Αν η σχέση με το γιατρό σας υποστεί ανεπανόρθωτη ρήξη, σκεφθείτε το σοβαρά να αλλάξετε γιατρό. Μην περιμένετε όμως να έχετε σωστή μαιευτική φροντίδα αν τρέχετε από γιατρό σε γιατρό. Επίσης, σκεφθείτε μήπως το πρόβλημα προέρχεται από εσάς.

 

Ποια ερωτήματα να θέσετε;

εγκυος γυναίκα με κούνιαΖητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με το μαιευτήριο με το οποίο συνεργάζεται, τη νεογνική εντατική μονάδα που διαθέτει, την αίθουσα του τοκετού, καθώς και για τον εξοπλισμό που υπάρχει για την παρακολούθηση του εμβρύου.

Ζητήστε του να σας εξηγήσει σε ποια περίπτωση θα σας κάνει επισειοτομή και πότε κατά τη γνώμη του θα καταφύγει σε καισαρική. Ρωτήστε τον φυσικά για το ποια είναι η αμοιβή του για φυσιολογικό τοκετό. Θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε συνέχεια το μωρό σας δίπλα σας; Θα μπορείτε να το θηλάζετε όποτε το ζητάει;

Ζητήστε του να σας πει τη γνώμη του για το ποια μέθοδο  θα ακολουθήσετε για να γεννήσετε. Τέλος, ζητήστε του να σας απαντήσει με ειλικρίνεια αν θα είναι συνέχεια μαζί σας κατά τη διάρκεια  του τοκετού ή αν θα έρθει μόνο την τελευταία στιγμή.

 

Top Tip

Πέρα από το καθήκον του να παρακολουθεί στενά τόσο τη δική σας υγεία όσο και αυτή του μωρού σας, ο γιατρός σας έχει την υπο χρέωση όχι μόνο να σας ενημερώσει για τη διαδικασία του τοκετού και να σας κατατοπίσει για τις δυνατό τητες της επιστήμης και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στη χώρα μας, αλλά και να σεβαστεί ορισμένες επιθυμίες σας, εφόσον φυσικά δεν είναι παράλογες και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο έργο του.

Αν έχει αντιρρήσεις σε αυτά που του ζητάτε, οφείλει να σας τις αιτιολογήσει!

Διαβάστε επίσης τα 9 μυστικά για την εγκυμοσύνη για να εμημερωθείτε για κάποιες αλλαγές που θα σας συμβούν, ώστε να προετοιμαστείτε.

 

happy baby